Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 février 2019 1 11 /02 /février /2019 11:23
Zimbrul aruncă o privire spre "casă", Costas Dumitrescu

Zimbrul aruncă o privire spre "casă", Costas Dumitrescu

Pentru mine cea mai importantă noutate a săptămânii a fost anunțul făcut de oficialii clubului de fotbal „Zimbrul”. Trist și... simbolic. Cel mai renumit club de fotbal din Republica Moldova riscă să dispară. Afaceristul care finanța clubul a zis că nu mai are nevoie de el, iar a se descurca fără „patron” clubul nu poate. Probabil nici nu prea știe cum, dar nici areal economic pentru autofinanțare nu prea există în contextul actual... Microbiști și spectatori nu prea sunt, școlile de fotbal au cam dispărut și nici copii nu prea au rămas pentru a-i crește la aceste școli. Unica soluție pentru cluburile de fotbal (și nu doar de fotbal, ci de toate sporturile de echipă) din R. Moldova este să integreze campionatele României. Ori să spere să le hrănească vre-un mahăr cu bani... Dar oare numai la sport se referă? Iată și toată simbolistica...

Îmi vine greu să ierarhizez cumva celelalte evenimente. Suntem în campanie electorală şi tot newsfeed-ul este poluat... Dar voi încerca.

IGOR GAZPROM Despre faptul că Președintele Republicii Moldova șterge podelele în antecamera lui Putin se știe demult (mai nou: și televiziunile rusești propagandistice îl folosesc în calitate de preș) și în campanie electorală chiar ar fi straniu să ne mai mire vizitele lui în Rusia, dar iată faptul că Dodon a fost adus la Chișinău de către un avion al companiei Gazprom ar trebui să intre imediat în vizorul SIS-ului, Guvernului, Parlamentului, presei, societății civile și a fiecărui cetățean cu mintea întreagă. Gazprom încearcă să ne pună în cârcă, nici mai mult, nici mai puțin, vreo 6 mlrd $, cât a datorat Transnistria pentru gazul consumat. Călătoria lui Dodon nu poate fi categorizată altfel decât corupție și trădare de interese naționale. Stataliştii ar trebui să sară-n sus ca fripţii. Nu sar... Ori poate nu sunt chiar statalişti? Apropo, Dodon a fost decorat de către Vlah pentru suport în organizarea unui referendum antistatal. Din aceeași categorie.

Și dacă tot despre Dodon scriem, nu vom uita alte două epizoade în care a fost implicat: unul legat într-un fel de vizita sa la Moscova. Pare-se că așa-zisa „amnistie” este o mare minciună. După „şeful întregii diaspore”, Kalinin, apar și cazuri reale cu moldoveni care s-au lăsat păcăliți și care au primit interdicție de a se întoarce înapoi în Rusia. Îi doare-n cot pe grănicerii ruși de „amnistia” lui Dodon!

Și celălalt: denunțătorul de servici, Ilan Şor a anunțat că l-a finanțat pe Dodon, inclusiv campania electorală a acestuia. Credibil. De ce ne-am mira?

PA & CNA ÎN VIZITĂ LA ANSP Oricât de ilizibil nu ar suna titlul acestui mic alineat, anume asta s-a întâmplat! Mai mulți funcționari de la Agenția Natională pentru Sănătate Publică au fost reținuți joi. Vă mai aduceți aminte de mega scandalul cu mâncarea perimată din cantinele pentru copii? Iată de aici începe!

FRANCEZII PLEACĂ DIN MOLDOVA Iată această veste chiar e de-a dreptul îngrijorătoare! Société Générale a decis să vândă Mobias Banca unui group din... Ungaria, OTP Bank Group. Mari detalii despre această tranzacție nu prea se știu. Mobias Banca genera profit... Cu atât mai alarmantă este această tranzacție. Fug occidentalii din Moldova?... Ori e doar exces de paranoia?

FILAT IS BACK! A reapărut Vlad Filat! E campanie electorală și toate ghiulelele sunt bune. Inclusiv cele vechi. Prima reacție firească a unui cetățean lovit de electorală (și aici mă identific perfect cu acest apelativ) este să mai vadă încă o înscenare, un spectacol electoral, dar... concomitent cu scoaterea de la naftalină a ex-premierului a venit și o veste din Marea Britanie! Cică fiului lui Vlad Filat (E băiatul care închiriază un apartament cu 1.000 de lire pe... zi! E băiatul cu care Vlad Filat a fost la o finală de Liga Campionilor cheltuind cam 100.000 din banii lui... Usatîi! Carele Usatîi a fost re-ales președinte al Partidului Nostru săptămâna trecută. Prin Skype! Iar la Bălți, acolo unde Usatîi e la fel de rege precum Şor la Orhei, cad tavanele în școli. Ce să-i faci? Tavanele și gravitația nu sunt virtuale...) i-au fost arestate conturile și i se reclamă 500.000 de lire sterline în cadrul noilor dispozitive de luptă împotriva spălării de bani. Vrăjmaș de bine mai lucrează Plahotniuk! Taman de electorală! A capturat și Marea Britanie! Oare nu cumva tot el a organizat Brexitul? Hmmm...

LUPU VA REGLA CONTURILE Parlamentul s-a reunit și a decis: Marian Lupu va merge la Curtea de Conturi. Ufff! Mulțumim și cu atât. La Curtea de Conturi se poate. Nu-i primul care aterizează acolo. Nu de alta, dar circulau zvonuri că ar putea fi numit la Academia de Științe! Lupu, în afară de un locușor călduț, a și primit o primă misiune: să verifice conturile Președinției! Cum credeți, va merge și la Erdogan, la Istanbul? Și cum credeți, se vor întoarce tații vânduți sultanului înapoi la copiii lor după controlul lui Lupu?

M. A INTRAT ÎN NATO! Eugen Sturza a plecat la Bruxelles să discute cu acei de la NATO. Şi a discutat. Iar Macedonia între timp a intrat în NATO. Fapte, nu vorbe! Ah, şi încă, la acelaşi capitol: Rada Supremă a Ucrainei a adoptat modificări constituționale privind cursul strategic spre UE și NATO. Iar la moldoveni, vorba lui Alexandru Tanase, „ca de obicei, rânza a fost mai mare decât creierul”...

LOCURI DE MUNCĂ Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă contabiliza la finele anului 2018 circa 10,7 mii locuri de muncă vacante şi circa 18,7 mii şomeri. Oare de ce nu se repăd acei 18 mii la cele 10 mii?...

Cam astea au fost... Cireşica de pe tort  din această săptămână o voi trimite la Bălți. Acolo cică a avut loc o evacuare a gării auto din cauza unei alerte cu bombă. Bineînțeles că nu era nicio bombă... Alertă falsă. Făptașul a fost prins. În primul rând fiindcă el asta vroia: să fie prins. Omul tocmai a ieșit de la pușcărie. În plină iarnă... În orașul Bălți... În Republica Moldova... Și a vrut înapoi la închisoare.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher