Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 octobre 2015 1 05 /10 /octobre /2015 11:30
Săptămâna în care Rusia a devenit nr. 1

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Eu nu mai ştiu de ce vă scriu în fiecare săptămână. Habar n-am… Probabil cel mai cuminte ar fi să plec în vacanţă editorialistă pentru… vreo 10 ani, cel puţin. Căci zarurile au fost aruncate. Şi nu azi, ci chiard în ziua când tranzacţia cu BEM a fost efectuată...

Dar voi reveni la zaruri şi la acei care le aruncă puţin mai târziu. Să vă zic şi ceva de bine de la început:

TRIGON FESTIVAL Pe băieţii de la Trigon i-am cunoscut acum câţiva ani buni, atunci când au participat la un festival de Jazz la Paris. Se întâmpla la centrul cultural ceh de la Paris. Dacă am să vă spun că ceea ce face Trigon nu este o valoare naţională mă veţi înjura, dar staţi să-mi termin gândul: nu, ei nu sunt de talie naţională, ci de talie mondială! Eu vestivaluri de jazz am mai văzut. Am văzut şi adevărate staruri în ale domeniului. Şi nu ezit să spun: Trigon sunt mari! Iar noi am fi buni dacă i-am asculta şi aprecia la justa lor valoare.

Timp de patru zile, în perioada 24 - 27 septembrie, la Chişinău a avut loc Etno Jazz Festival. Acei care au avut suficientă minte să meargă să asculte muzică bună au avut noroc şi vor ramâne cu ceva bun după această săptămână.

NEW YORK – NEW YORK Evenimentul săptămânii, inclusiv pentru noi, nu a avut loc la Chişinău, ci… la New York şi în Siria. De ce este important pentru noi vă scriam ceva mai demult (vedeţi aici textul), am să vă spun doar că în Siria se prea poate să se joace inclusiv şi viitorul Moldovei. Marea confruntare se dă actualmente între SUA şi Rusia. O confruntare dorită mai degrabă de Putin, căci americanii încearcă să evite confruntări directe... numai că nu prea au cum.

Ambele părţi şi-au pregătit minuţios intrarea în scenă. NASA a anunţat ceea ce poate deveni una din descoperirile majore ale epocii: pe Marte ar exista apă! Rusia a trimis bombardiere în Siria. Fiecare de ce-i în stare. Alegeţi ce vă place. Eu am ales. Eu am ascultat şi discursul lui Obama şi acel al lui Putin. Şi am mai avut o confirmare.

RUŞII BOMBARDEAZĂ Ruşii au bombardat un teritoriu din afara Rusiei pentru prima dată de la războiul din Afganistan. Dar nu acesta este cel mai important lucru. Au fost atacate cartiere rezidentiale. Sunt victime printre civili. Îmi veţi spune că au mai „greşit” şi alţii bombardând. Numai că ruşii au anunţat că atacă Statul Islamic… Şi au bombardat localităţi care nu au nimic în comun cu teritoriile ocupate de Statul Islamic. Dar sunt ocupate de rebeli anti-Assad. Care cică ar putea fi şi o ramură locală a al-Qaeda… E urât de tot ceea ce se întâmplă… Cică americanii vor negocieri urgente cu ruşii. Ruşii vor ce vor demult. Pământ. Teritoriu.

CIRCUL DE LA CHIŞINĂU La Chişinău între timp continuă mascarada. Nu e o metaforă. Dodon şi Usatâi şi-au adus şi ei ortacii în piaţă alături de DAdaişti. Adică nu chiar alături, dar pe-aproape.Vor şi ei alegeri anticipate. Ortaci care habar nu au la ce au venit. Dar Dodon şi Usatâi îi distrează din scenă şi ei se simt bine. Dodon şi Usatâi, partidele cărora ar deveni majoritare în cazul alegerilor anticipate. La care DA cică nu ar participa. De cealalta parte – linişte… Timofti face appel la raţiune şi dă de înţeles că nu ar strica să mai cadă din capete. AIE 3 zice că demisii nu vor fi.

USATÂI ŞI GUNOIUL Între timp clownul de la Bălţi mai nu şi-a lăsat oraşul cu gunoaiele în străzi. Cine are dreptate în acest scandal se va lămuri acum judecata. Inclusiv pentru insultele crase aduse în public. Pentru moment, însă, compania de salubrizare îl acuză pe Usatâi de minciună. Aşa-i când ai de afacere cu gunoiul.

UNDE-I BRIDE? Între timp, actualul Ministru al Economiei şi fostul auditor al celor trei bănci prin care s-a înfăptuit “furtul secolului”, propus la această funcţie de către PD, e de negăsit şi nu vine nici măcar la discuţiile cu delegaţia FMI-ului. Adică aţi înţeles, da? Îl doare-n cot, pe Ministru de economie şi de FMI...

RUSIA – NR. 1! Între timp, după atâtea eforturi de integrare europeană, Rusia a redevenit din nou principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti. Succese, Domnilor!

Cam atât. Vă doresc o săptămână frumoasă şi proteste vesele.

Eu unul am să caut, poate găsesc vreun concert de jazz ceva. Să mă aleg cu ceva bun.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher