Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 décembre 2021 1 27 /12 /décembre /2021 16:23
Sӑptӑmâna în care Republica Moldova a eliberat vioara

A comenta evenimentele săptămânii în Ajunul Crăciunului (un text care va fi citit chiar de Crăciun) este o misiune ingrată și oarecum delicată. Ingrată, fiindcă cititorii au alte pe capul lor, nu să stea pe net și să citească lucruri nu tocmai plăcute, și delicată, fiindcă nu prea-ți vine să fii tocmai tu acel care poluează cumva magia și farmecul sărbătorilor de iarnă.

Voi profita deci de ocazia care mi se oferă pentru a vă dori, dragii mei cititori, sărbători luminoase de iarnă, pace în casele voastre și în inimi, cer senin de-asupra capului, dar și ploi la primăvară și la vară, multă zăpadă iarna și înțelepciune întotdeauna. Nu în ultimul rând, căci de doi ani urarea respectivă devine primordială, vă doresc sănătate, că-i mai scumpă decât toate!

Ajunși aici, parcă s-ar cuveni și despre evenimentele săptămânii să scriem ceva, chiar dacă – fără mare tragere de inimă...

VIOARA ELIBERATĂ Alexandra Conunova și-a recuperat, în sfârșit, vioara! Se pare că vameșii sunt oameni superstițioși și nu doresc să treacă o datorie de la un an pe altul. Cu atât mai bine! Să sperăm că această poveste e cu punct final la capăt și nu va avea continuare.

FĂRĂDE(A)LEGERILE DE LA BĂLŢI Mai puțin de 10% din alegătorii orașului au participat la turul II al alegerilor primarului de la Bălți. Din păcate, legea nu prevede prag de participare pentru turul doi. Grigorișin a fost ales primar și nu cred că va avea mari remușcări sau reticențe în a-și exercita mandatul, la fel precum a făcut-o, de facto, fără a fi ales, pe vremea cât era Usatîi fugar. Despre legitimitatea mandatului nici nu ar trebui să discutăm. E o lovitură dură pe care autoritățile au aplicat-o democrației. Problema nu este că au scos-o pe Tauber din cursă. Problema e că au lăsat-o prea mult. Iar dacă tot s-a ajuns la punctul la care s-a ajuns, alegerile trebuiau anulate și luate de la capăt, iar rezultatele primului tur – invalidate. Repet aceeași mantră de când citiți textele mele pe Deschide.md (din 2014!): nu există lucru mai important și mai sacru decât procesele democratice! Dar cui să-i spui?...

SE ÎNTOARCE PENDULUL Mare discuție a stârnit săptămâna trecută publicarea sondajelor despre popularitatea politicienilor. Nu cred că pierderea în popularitate a majorității merită discutată. Era absolut firesc și, respeciv, previzibil. Mai degrabă irațională a fost euforia care a precedat alegerile și care a urmat după. Așteptările oamenilor sunt aceleași că și întotdeauna, realitatea obiectivă este cea care este, latitudinea posibilităților politicienilor de a ameliora situația este milimetrică...

Ziceam cândva demult, încă pe vremea domniei lui Dodon: în RM dilema alegerilor e simplă: trebuie să alegi între un politician care nu poate face ceva semnificativ și unul care poate face mult rău.

Probema guvernării actuale este că ea însăși a mărit considerabil amplitudinea pendulului imaginar, cu acea perioadă premărgătoare alegerilor (să vă mai aduc aminte de isteria cu „statul capturat”? aveai impresia că e sfârșitul lumii, parol!) și cu așteptările setate foate sus pentru societate. Imposibilitatea obiectivă de a răspunde așteptărilor face ca pendulul să lovească foarte dureros acum, când perioada de euforie trece.

Pe de altă parte, nimeni nu a anulat postulatul conform căruia promisiunile politicienilor nu-i privesc decât pe acei care le cred...

Un alt aspect ar fi de menționat: vehemența celor care atacă guvernarea astăzi are cam aceeași intensitate ca și suportul acordat în perioada pre- și electorală. Nu mă refer, bineînțeles, la concurenții direcți politici. Ce se întâmplă, domnilor? Nu ați știut cu cine aveți de afacere? Aș...

Acei care citesc regulat sau cu intermitențe editorialele de sâmbătă (altădată apăreau vineri) nu au cum să spună că autorul acestor rânduri este unul (prea)binevoitor cu exponenții puterii. Și nici mănuși nu am obișnuință să port... Cu toate acestea nu pot să nu constat, cu precădere în ultimile săptămâni, o anumită exagerare manipulatorie, hărțuială chiar, cu treabӑ şi fӑrӑ treabӑ, a guvernării majoritare.

Dar vom pune punct aici pentru a reveni asupra subiectului respectiv în noul an care vine. Fiţi atenţi la informaţia care vi se aduce pe platou! Totul este comestibil, dar riscurile de indigestie sunt mari.

Să aveți parte, Măriile Voastre, de sărbători luminoase alături de toți acei care vă sunt dragi, să aveți un an mănos, plin de bucurii și noi realizări!

Ne auzim la anul!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher