Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 mai 2021 1 03 /05 /mai /2021 14:55
Săptămâna în care am aflat că la vară va fi cald

Au francezii un spaţionaut național, Thomas Pesquet. În chiar momentul în care vă scriu aceste rânduri, el e la bordul Stațiunii Spațiale Internaționale, ajuns acolo cu nava lui Elon Musk, Space X. Thomas Pesquet a mai fost în spațiu, în 2016. Dar atunci a zburat cu rușii, cu Soiuzul. Jurnaliștii francezi l-au rugat să compare capsula rusească Soiuz și Crew Dragon de la SpaceX. Thomas Pesquet, care le-a „practicat” pe ambele, a spus că e ca și cum ai compara o mașină electrică de ultima generație cu o rablă veche cu cutie manuală. El e om educat, are și obligații, alege cuvintele...

Eu aș zice mai simplu: e că și cum ai compara o Ladă cu o Tesla. Uite-așa o geopolitică, tovarăși!

Mă veți întreba ce are Thomas Pesquet și Elon Musk cu Republica Moldova? Păi tocmai că aici e și buba: nu are nimic! Și nici nu se prevede să aibă în viitorul aproiat. Deși ar fi putut. Totul e o chestie de alegere.

Dar iată cum aleg moldovenii: din lista următoare de potențiali furnizori de autocare

  • MAZ - 116.000 EURO (140.100 USD) - 72 luni garanţie
  • ISUZU Anadolu - 124.000 EURO (149.205 USD) - 78 luni garanţie
  • Xiamen King Long - 125.000 EURO (150.720 USD) - 61 luni garanţie
  • BMC Otomotiv - 135.500 EURO (163.376 USD) - 49 luni garanţie
  • Otokar Otomotiv - 141.500 EURO (170.634 USD) - 48 luni garanţie
  • Temsa - 152.000 EURO (183.000 USD) - 48 luni garanție

ei au ales... MAZ, bineînţeles!

ANTICIPATE ÎN IULIE Desigur, nu aceasta este noutatea săptămânii, ci faptul că vom avea, până la urmă, anticipate în iulie. Toată săptămâna s-au dus bătălii pentru CCM. Socialiștii și Șoriceii au crezut că o pot revoca pe Manole. Adevărul e că judecătorii CCM sunt inamovibili! Nu știu ce era în capul lor, c-o fi fost prostie pură (nu-i inimaginabil, nu-i aşa?), c-o fi fost o încercare disperată (din categoria „Mai știi? Poate trece?”) de a face o smecherie... Dar nu, de această dată n-a trecut.

CCM a anulat starea de urgență și Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Alegerile, care ne vor costa 125 de milioane, vor avea loc la vară, pe 11 iulie.

Până atunci mai e mult și multe se pot întâmpla, dar mă tem că luptând aprig cu corupţia nu vom face decât să mărim numărul de hoți notorii în Parlament: Usatîi cred că moare de nerăbdare și vede și în vis cum intră triumfând în Parlament, iar Şor e sigur că-și va mări armata de fantasini... Dacă ar fi să voteze moldovenii precum li-s convingerile am avea aproximatv 40% de unioniști în parlament și 70% de pro-europeni. Cu așa un parlament și hoți-deputați am avea mai puțini, și cu corupția am putea lupta mai bine... Istoria a demonstrat-o de nenumărate ori: sistemele nu se schimbă din interior. Ele evoluează, iar evoluțiile durează. E nevoie de mult timp și de resurse. Nu avem așa ceva. Ultimul an în care s-au născut mai multe persoane decât au decedat în Republica Moldova a fost... 1998! Cu 23 de ani în urmă!...

Vrei schimbare? Integrezi sisteme viabile (care generează „acceleratoare de particule” și „SpaceX”) și ele te scot din mocirlă.

Apropo, Maia Sandu a declarat că vrea să reia dialogul cu Rusia și a lăsat de înțeles că şi-ar dori o mai bună integrare în CSI... Chestie de alegere de sistem, ziceam eu...

RĂZBOIUL VACCINURILOR România vaccinează intens. Oricine de acum încolo se poate programa, inclusiv românii din Republica Moldova. România ar face bine să deschidă programările pentru toți românii de peste Prut, indiferent dacă sunt cetățeni ori ba, căci până la 11 iulie nu e chiar atât de mult...

De cealaltă parte, Dodon a plecat la Moscova după Sputnic V. Din 142.000 de doze a adus doar 71.000 din care 31.000 au ajuns la Tiraspol. Dar astea sunt vorbe şi imagini cu cutii pentru televizor (incomensurabil mai mari, de altfel, decât cele care conțin 150.000 de doze donate de către China). Ce conțin acele cutii doar acei care le-au sigilat știu.

Cam astea au fost.

Demult nu am mai acordat Cireșica de pe tort... Din păcate cam tot ce descriu eu aici de săptămâni întregi a atins cote lineare de ridicol și absurd care nu permit scoatere în vileag. În această săptămână o imagine m-a făcut totuși să-mi aduc aminte de rubrică. Cică Chișinăul se pregătește să serbeze 585 de ani de la prima atestare documentară a localității. Au făcut și un logo pentru această ocazie. Numai că eu, dragii mei, văd mult mai explicit un SOS cât Chișinăul de mare, decât un 585. Cred că au găsit un logo pe măsură!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher