Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 janvier 2017 1 30 /01 /janvier /2017 12:11
Săptămâna în care nu am fost nici 1, nici 2, nici 3, ci 123!

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Oricât de mult nu am încerca noi să ne facem mari și tari, evenimentele cele mai importante ale săptămânii care s-a scurs au avut loc în altă parte. Și să nu credeți că nu ne privește. E posibil să ne privească în modul cel mai direct. Mă refer, bineînțeles la investirea lui Donald Trump. Toată lumea a încremenit și așteaptă. Unii cu frica-n sân, altora le cresc aripi. „America First!”, oare ce-o fi însemnând asta? Bucuria unora se va traduce inevitabil în scârba altora... Să sperăm să ne regăsim în tabăra cea „bună”...

Și evenimentele din România vecină parcă îmi par mai semnificative decât ceea ce se întâmplă la Chișinău. Românii protestează masiv împotriva așa numitei legi a amnistiei prin care noua majoritate PSD-istă vrea să scape de dosarele penale cu care sunt înzestrați copios.

Apropo, dacă e să vorbim despre corupție, atunci vom menționa că Amnesty International a publicat indicele actualizat al percepției corupției în care Moldova pierde 20 de pozitii într-un an și se plasează pe locul 123 din 176 de țări. Asta e foarte rău, fără doar și poate, dar să nu uităm: cuvântul cheie este „percepție”, iar percepția colectivă este o domnișoară foarte și foarte ușor de impresionat, într-un fel sau altul. Acum nici n-om face din harmăsar țânțar. Suntem corupți și punctum... Dar am și asa o observație: România, statul vecin, e pe locul 57. Chiar dacă se află printre codașii UE, este deja înaintea Italiei, Greciei și a Bulgariei. Față de Moldova în genere parcă ar fi în alt sistem de referință... Poate de aia protestează acum? Fiecare alege până la urmă ce vrea: să fie român și punctum sau să rămână corupt și... pizdeţ (E titlul unui roman celebru de Alexandru Vakulovski, dacă ceva. E referință literară!)

Ah da, în Europa aia, acordul cu care Dodon ar vrea să-l anuleze și în care nu ne-ar lăsa nicidecum să intrăm, se discută serios despre instaurarea unui salariu minim unic. Nu știu cum în alte părți, dar în Franța acest salariu e de aproximativ 1200 euros net pe lună.

Acum să revenim la ale noastre nevoi. Așa-dar, vom începe cu

DODONIADA

DODON ÎMPOTRIVA CONSTITUŢIEI Curtea Constituțională i-a răspuns lui Ghimpu și l-a liniștit. Adică Munteanu va putea deveni Ministru. CC a zis că Președintele poate refuza o candidatură o singură dată. Doar una. Dodon s-a supărat. A zis că vrea referendum. Și dacă-i referendum atunci să fie unul mare! Adică unul care să-i permită să dizolve Parlamentul.

DODON CONTRA NATO Omul cică vrea să denunte acordul care prevede deschiderea biroului NATO la Chișinău. Gata, NATO tremură toată: la Chișinău a venit Dodon!

DODON ŞI-A CÂŞTIGAT UN HALAT Striptease-ul lui Dodon, prin care acesta a încălcăt legea de stat, i-a adus o poreclă demnă de un înalt demnitar de stat, „politician cu răspundere socială limitată”. Se pare că de acum încolo i se va spune „Halat Alb”! Ca să vezi, de bobotează a căpătat-o!

DODON ÎMPOTRIVA ISTORIEI Cică marxiștii afirmau că istoria are un sfârșit. Dodon nu-i marxist, n-a crescut încă până la atâta. El doar până la o versiune mutilată a socialismului a putut să ajungă. De aceea el zice că istoria are un sfârșit, dar numai cea a românilor. Și doar acea din manualele pentru moldoveni.

DODON A VRUT SĂ FIE CA LA PUTIN Dodon a chemat presa la o mega-conferință, transmisa și pe Moldova 1. El a vrut s-o facă pe Putin, dar a uitat un detaliu: la Putin - total control. Dodon încă nu a atins acest nivel (ferească-ne sfântul!). Și iată că se găsește câte un fotograf (nici măcar nu jurnalist) care îl pune la grea încercare pe Măria Sa, Halat Alb. Constantin Grigoriță l-a întrebat pe Dodon cum poți să-ți ceri iertare de la un agresor. Constantin Grigoriță a luptat în acel război. Mda... N-a ieșit ca la Putin.

DODON CONTRA PSRM Nu mă așteptam să-mi coincidă vreodată punctul de vedere cu al lui Dodon. Și uite că s-a întâmplat! Dodon vrea să lupte împotriva traseismului politic. Cică el ar interzice deputaților să migreze dintr-o formațiune parlamentară în alta. Bună idee. Exact asta ziceam în 2013! Și cine altul dacă nu Dodon sa propună acest proiect de lege? Cine altul decât Dodon să-și cunoască mai bine colegii de partid și slăbiciunile lor? Propensiunea socialiștilor pentru bani este istorică și nu are sfârșit. La fel precum istoria românilor.

DODON SABOTEAZĂ JUSTIŢIA Cică noul nostru caimacam nu mai vrea să semneze actele pentru promovarea judecătorilor. C-o fi bine ori rău, nu știu. Pentru asta ar trebui de văzut fiecare candidatură în parte. Dar nu cred că aceasta este cauza. La câte declarații avea de făcut Dodon, fizic nu i-ar fi ajuns timp să studieze măcar un dosar.

Acum vom reveni la celelalte, căci, din fericire, nu se începe și nici termină lumea cu Dodon:

DACĂ NU ŞTIM SĂ FACEM NOI, VIN SĂ FACĂ EI Se zice că nu poți da cu de-a sila. Dar uite că se poate. Se pare că ei au înțeles că noi nu știm. Experţi din Suedia vor acorda suport Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în elaborarea actelor interne, stabilirea procedurile de inspecţie şi organizarea sesiunilor de instruire pentru angajații instituției. Nu știu cum alții, dar eu cred ca e important. Eu, de exemplu, mă cam tem să cumpăr produse din magazinele de la noi... Și în armată vom avea ajutor: un grup de experţi NATO se află la Ministerul Apărării, în perioada 23-27 ianuarie curent, pentru a acorda asistenţă la elaborarea Planului de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare şi Strategiei Militare a Republicii Moldova. Adică de scris cumva a fost scrisă, dar cu implementarea avem nevoie de ajutor. Bun și așa.

1,46 MILIARDE PENTRU REGIUNI 52 proiecte regionale au fost lansate de către Guvern. Probabil e încă prea puţin. Dar suma e impunătoare, chiar dacă e doar în lei.

PRIMĂRIA RECUPEREAZĂ 20 DE LOTURI Le recuperează prin judecată. La fel precum le și pierde. Nici nu știu cum să comentez. Cred ca dacă Primăria și-o dorea cu adevărat, își apăra terenurile cu mai multă tenacitate. Ziarul de Gardă publică un material despre schemele prin care sunt înstrăinate terenurile primăriei. De citit...

BĂNCILE SUNT BINE-MERCI! Băncile din Moldova au câştigat cu 28,2% mai mult decât în anul trecut. Nu-i tare rău pentru o ţară într-o criză perpetuă și cu un sistem bancar aflat cică pe brânci. Dar pe mine m-a intrigat mult fragmentul respectiv: „băncile au găsit o soluție alternativă de plasare a banilor pe parcursul anului 2016 și soluția aceasta au fost hârtiile de valoare de stat care erau extrem de profitabile la începutul anului 2016”. V-ați prins? De povestea cu FMI-ul vă aduceți aminte?

SUCCESIUNEA IMOBILIARĂ Sediul PCRM-ului a fost achiziţionat de Plahotniuc. Însuși faptul este semnificativ, dar, mă rog, se mai întâmplă. În schimb, e o bijuterie de tranzacție!: prin off-shore, cu intermediari interlopi, firme paravan peste firme paravan... O minunăţie de exemplu!

DE LA CEC LA CIR Iurie Ciocan, membru și fost președinte al Comisiei Electorale Centrale, a fost numit în funcția de șef al Centrului de Implementare a Reformelor (CIR), entitate creată acum o săptămână printr-o hotărâre de Guvern. Aceasta va avea rolul de a realiza obiectivele Programului de activitate al Guvernului și implementării Strategiei privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020, precum și eficientizarea procesului de implementare a reformelor. Ce-i asta CIR eu unul nu prea înțeleg, un fel de CIRc probabil. Și Guvernul atunci ce va face? Dar cel mai fain e că Ciocan a refuzat categoric să divulge informațiile despre salariu. Motivația? Cică ar fi date personale. Eu i-aș aminti domnului șef pe CIRc că salariul său sunt bani publici! Chiar dacă vin de la donatori străini, sunt bani publici!

SAVANT MILIONER Dacă e să judecăm după averea (32 mln!) și modul de viață al lui Gheorghe Duca, știința în Republica Moldova n-o duce rău deloc! Încă puțin și-i vom ajunge pe savanții britanici din urmă! Iar MIT, Oxford și Yale vor face demersuri pentru a-și muta sediile dacă nu la Chișinău, măcar pe undeva pe la Fălești ori Strășeni... Ce să mai? New-Vasiuki!

Cam atât pentru această săptămână...

P.S.: Cireșica de pe tort ne vine astăzi direct dintre sânii avocatei Ana Ursachi. Ce limbaj elevat! Câta politețe! Formalism birocratic de o eleganță profesională rară! Ah da, și integritate de jurnalist pe fundal... Dacă priviti video-ul aici, alungați copiii din fața ecranului...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher