Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 mars 2016 1 07 /03 /mars /2016 11:43
Săptămâna în care a emigrat şi Baba Dochia

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

Aşa dar, suntem în plin Mărţişor! Coincidenţă simbolică: pe 1 martie este şi ziua în care s-a născut Eugen Doga. A împlinit 79 de ani. Să-i urăm încă multe primăveri înainte şi multă sănătate!

Noutate trăsnet: la Paris a nins! Cu fulgi de nea cât pumnul. De unde n-a nins toată iarna... Am impresia că până şi Baba Dochia a emigrat... Altfel cum s-ar explica?

A FOST RĂZBOI Dar începutul lunii martie ne mai aduce aminte şi de faptul că acum 24 de ani începea războiul pe Nistru... Filmul lui Victor Bucătaru, Masacrul Inocenţilor, ar trebui să-l privim şi răs-privim... Astăzi ar fi naiv şi ridicol să ne mai întrebăm cine şi cum l-a început. Nu mai există mister. Scenarii asemănătoare au existat în numeroase regiuni din fosta URSS, iar evenimentele din Donbass au reactualizat un sfert de veac de istorie post-sovietică... Întrebarea e alta: mai departe, ce facem? Gândiţi-vă: acei care s-au născut în Transnistria după război au astăzi peste 20 de ani! Au crescut legănaţi de propaganda kremlinistă... Noi şi de partea dreaptă a râului avem suficiente probleme, iată Şalaru, de exemplu, va înfrunta o moţiune de cenzură în Parlament... Şi Moscova se excită... Deşi declaraţiile lui Şalaru nici nu se apropie, în materie de agresivitate şi provocare, de cele făcute de un oarecare Rogozin nu chiar atât de demult...

PROPAGANDĂ Cică la Chişinău ar exista o cafenea care-şi poartă bine numele... Dar nu despre cafeluţe şi alte băuturi licoroase am să vă vorbesc, ci despre unul din cele mai importante (dacă nu chiar cel mai important!) evenimente ale săptămânii: a fost creat un Consiliu consultativ mass-media moldo-român pentru a contracara propaganda Kremlinului în R. Moldova. Intenţia e bună. Să vedem cum va fi aplicată. Cam târziu... Problema era stringentă acum câţiva ani (aici scriam despre asta). Era primul lucru, esenţial şi vital!, pe care trebuia să-l facă o guvernare cu adevărat europeană! N-a fost să fie. Iată, de exemplu, se anunţă un concurs pentru postul de director la IPNA-Teleradio-Moldova. Numai că „noutatea” apare pe 03/03, pe când dosarele trebuiau depuse între 22/02 şi 04/03... Poate am scăpat eu ceva, poate a scăpat ceva redacţia Deschide.md. Poate candidatul ales în urma „concursului” într-atât de bine mediatizat e unul cu adevărat bun... Dar eu nu am uitat încă scandalul de anul trecut cu CV-ul Olgăi Bordeian...

FINANŢELE CÂNTĂ ROMANŢE FMI-ULUI Lucruri uimitoare de tot se întâmplă în lumea finanţelor! Săptămâna trecută vă scriam că printre acei nouă candidaţi la funcţia de Guvernator al BNM sunt şi două-trei CV-uri destul de bune. Ei bine, acel al lui Sergiu Cioclea era printre ele! Şi el va fi înaintat în Parlament. Pâna şi Dodon zice ca e un candidat bun! Dar... vedeţi D-stră, interesle personale, de partid, sunt mai presus decât interesul ţării. O zice chiar el şi îi mulţumim pentru faptul că nu trebuie să mai adăugăm altceva. Însă minunile nu se opresc aici. BNM, brusc, începe să-şi exercite atribuţiile! Blochează nişte tentative de a prelua controlul asupra MAIB, de exemplu. FMI, chiar dacă e destul de sceptic, ar putea chiar fi impresionaţi, la o adică. Iar noi putem îndrazni să sperăm. Cu toate acestea nu m-aş grabi să cad pradă euforiei... De ce? Fiindcă Drăguţanu a fost coleg încă de la şcoală cu Cioclea: au învăţat în clase paralele. Fiindcă ambii au fost elevi buni. Fiindcă atunci când era numit Drăguţanu am zis, la fel, că e un candidat bun. Bineînţeles, nu există nicio legitate sau legătură. Să sperăm că aceste două poveşti cu acelaşi început vor avea conţinuturi şi, mai ales, sfârşituri diferite.

FIIND MINISTRU, PĂDURI CUTREIERAM Ministrul Mediului (iniţial am comis o eroare: am scris pe ciorna acestui text „Ministrul Protecţiei Mediului”. Apoi am verificat: nu, protecţie nu e în titlul oficial) a făcut încă o raită printr-o pădure şi a publicat cum a depistat fărădelegi de proporţie şi tăieri nesancţionate de arbori... Aici ar trebui să ne bucurăm, să apreciem lupta cu braconierii şi eforturile întru... protecţia mediului, parcă şi o lege care interzicea exportul lemnului a fost adoptată nu demult... Dar nu a fost să fie. Apare o altă ştire care anunţă că Ministerul Mediului (fără protecţiescoate la licitaţie 560 de hectare! de pădure... Deci, ce trebuie să înţelegem? Până la urmă tot spectacolul a fost doar o încercare de a legaliza nişte tăieri? Combatem braconierii ca să ne rămână nouă mai mult de tăiat?... Şi cu protecţia pădurilor cum rămâne? Ah da, uitam: protecţie în denumirea ministerului respectiv nu-i...

CONTRA-SONDAJ Încă un sondaj a fost publicat. Dacă săptămâna trecută era dat învingător Usatâi, de această dată pe cal este suit Dodon. A zburat la gunoi şi ăsta! Nu din cauza că a ieşit Dodon în faţă, ci din cauza că şi acest „sondaj” prezintă probleme serioase (de exemplu, nu a fost introdus „PAS”-ul Maiei Sandu) de metodă. Ca şi săptămâna trecută, Doru Petruţi explică mai bine. Eu în genere aş recomanda să nu mai citiţi niciun sondaj nimic, până nu este adoptat un regulament cu statut de lege despre condiţiile şi modalităţile de efectuare şi de difuzare a unui sondaj de acest fel. 

OSTATICII GAZPROMULUI Din 2013 scrise cetire: „Activele „Moldova-Gaz”, în mare parte constituite din banii cetăţenilor (care, apropo, nu au primit nicio cotă valorică în schimbul miilor şi miilor de lei plătiţi pentru conectarea la „gaz”) au fost înghiţite de Gazprom în contul datoriilor... RAO EES se joacă de-a electricitatea pe la noi... Industria vinului (cică strategică) a trecut în mare parte la capitalişti ruşi... (...) De spaţiul mediatic nu mai pomenim... Dureros subiect! Şi acum AIC şi BEM...” RISE publică încă o investigaţie în care ne descrie în ce fel Gazprom controlează sectorul energetic din Moldova... Iar Filip se întâlneşte tot în această săptămână cu un tip de la Gazprom şi îl asigură că noi vom fi cuminţi... Conţinutul comunicatului e de-a dreptul jenant...

JURNALIŞTII VOR SĂ-I VADĂ CU OCHII LOR Un grup de jurnalişti a protestat în faţa Parlamentului. Apoi chiar în incinta Parlamentului. Vor acces nemijlocit în sală. Şi au perfectă dreptate! Candu cică vrea comisie... Citiţi ceea ce scriam atunci când s-a decis că şedinţele Guvernului să nu mai fie deschise. Nu schimb nicio literă. Doar cifra datei şi nişte nume acolo... Boala e aceeaşi. Aceleaşi sunt şi leacurile.

Cam atât... Restul au fost mai mărunte: neastâmpărata de dronă a filmat şi averile lui Diacov. Procurorul, nu deputatul. Luptătorul împotriva sistemului... Leo şi-a luat Oscarul. Moldova îşi cunoaşte candidatul la Eurolizion.

O noutate însă mi-a plăcut în mod deosebit şi aş vrea să închei anume cu ea. Un guvernator din Ucraina a decis să renumească strada Lenin în Lennon. Câtă fineţe! Dar ceea ce este şi mai genial este faptul că pe guvernator îl cheamă Moscal! Aşa că, dragii mei, reiese că nu toţi moscalii sunt răi. So, let it be?

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher