Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 juillet 2015 1 06 /07 /juillet /2015 23:10
Săptămâna în care s-au certat justiţia cu dreptatea

Iată că a trecut şi acest scrutin. Am scăpat. Oare ?

Eu unul cred că totul abia începe. Aţi oboist? Devreme. Dar vom reveni la acest subiect. Să vorbim de la început de bine.

CEAIKOVSKI Veşti bune ne vin de la Moscova ! (ca să vezi : pot veni şi din acestea de acolo !). La unul din cele mai importante şi prestigioase concursuri internaţionale de muzică clasică, „Ceaikovski”, doi dintre compatrioţii noştri, Andrei Ioniţă şi Alexandra Conunova au fost premiaţi cu distincţii înalte: Premiul I şi Medalia de Aur la violoncel pentru Andrei şi Premiul III şi Medalia de Bronz la vioară pentru Alexandra.

GUVERNUL A NUMIT AMBASADOR O altă noutate, hai să-i zicem neutră, căci timpul va arăta dacă e bună, dar nici rea cu siguranţă nu este: ex-Excelenţa sa, Valeriu Turea, ambasadorul rechemat din Portugalia, a fost numit şef al Biroului pentru Relaţia cu Diaspora (BRD). Am să revin şi la acest subiect, ca să înţelegeţi cât de crucială devine această funcţie pentru Moldova acum.

Şi acum despre nevoi. Căci nu-s puţine.

ALEGERI Au trecut alegerile. Locale, dar cu consecinţe naţionale şi de lungă durată... Mulţi comentatori şi analişti s-au grăbit să ne bucure cu faptul că, statistic vorbind, partidele proeuropene nu numai că nu au pierdut teren, dar chiar ar fi câştigat ceva în procente... Iluzorie opinie. Căci schimbările sunt de ordin calitativ şi nu cantitativ. Totul e in potenţialitate. Spre deosebire de situaţia de până acum asistăm la o inversare a dinamicii. Aşa numitele (căci acum nimic nu mai este sigur) forţe pro-europene au fost (dacă nu ar fi mai potrivit să spunem „s-au”) discreditate prin aşa numitul „Jaf al secolului”, iar de cealaltă parte partida pro-putinista avansează cu paşi siguri. Şi am impresia că nu despre Dodon scriu. Dodon este un simplu paratrăsnet.

Şi nici măcar despre Usatâi. Căci Usatâi pare a fi o marionetă. Eu nu pot să cred că un tip care dă dovadă de nişte capacităţi intelectuale abracadabrante este capabil să organizeze atât de metodic şi bine „luarea puterii”. Dar pentru moment el e bun aşa cum este.

NEGOCIERI ŞI COALIŢIE: Să ne aducem aminte: acum câteva luni toată lumea se ruga să se formeze o coaliţie în format PL-PLDM-PD. Atunci tandemul PLDM-PD a ales o înţelegere cu PCRM-ul şi aducerea lui gAburici cel fără de diplome în funcţia de Prim-Ministru... Astăzi, după ce Chirtoacă şi PL-ul au rezistat şi au păstrat Chişinăul se încearcă marea cu degetul din nou. Numai că între timp s-au întâmplat şi au fost rostite într-atât de multe încât nu mai este sigur că PL-ul are vre-un interes să facă această coaliţie... Cu toate acestea, se pare că ea va fi re-setată, iar eu nu am decât o întrebare: de ce am pierdut şapte luni, dacă tot acolo am ajuns până la urmă?!!! Iar dacă ar fi să ne amuzăm, vă voi spune că Maia Sandu vine astăzi cu exact aceleaşi condiţii ca şi PL-ul pentru a accepta funcţia de Prim-Ministru: procuror european!

DESPRE BEM: Din nou, nimic notoriu la subiectul respectiv. În afară de un articol în The Guardian scrie despre actualul Ministru al Economiei, Bridé. Dacă doriţi să înţelegeţi răul pricinuit de acest furt, gândiţi-vă la aceste două fapte: bugetul este, în linii mari, respectat, s-au colectat banii prevăzuţi şi s-au cheltuit mai puţini. În plus, se pare că profiturile IMM sunt în creştere faţă de anul trecut, ceea ce este, fără îndoială, un lucru bun. Şi dacă nu ar fi existat furtul? Ce dinamică am fi avut?!... Acum însă e criză.. Nu vă aminteşte această situaţie despre o altă criză, acea grecească? Şi mai e ceva. Ştiţi cine va acoperi „gaura”? Emigraţii! Da, câteva luni va fi greu... dar bani în ţară se tot trimit. E o chestie de timp... Aşa că... Şeful BRD-ului va avea un rol deloc secundar în următoarele luni...

PAPUC ŞI BOTNARI AU FOST ACHITAŢI!!! Ţara trebuie să-şi cunoască "eroii"!!!: Petru Ursache, Ghenadie Nicolaev, Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Petru Moraru – iată persoanele care au decis acest lucru !

EXISTĂ JUSTIŢIE ÎN MOLDOVA??? Dacă şi există ceva care trebuie distrus din temelie în Moldova, acesta este sistemul judiciar. Un caz absolut fantasmagoric: O firmă, SRL Somei Plus, racola fete în Moldova şi le trimitea în străinătate unde ele erau traficate. Câteva au reuşit totuşi să scape şi graţie asociaţiei La Strada au revenit acasă. Ulterior această firmă din Chișinău amenința fetele, acestea erau nevoite să se ascundă, iar firma se adresa în instanță !!! cu acțiuni civile și solicita incasarea prejudiciului a cîte 3200 dolari pe motiv că fetele nu au executat contractul de muncă și s-au întors în Moldova. S-ar parea că odată lumina făcută asupra acestui caz, judecătorii ar trebui ”linşaţi”... Ei bine, să ştiţi că Violeta Gaşiţoi, avocatul care apără cauza fetelor, trebuie să facă faţă unei plângeri din partea firmei, depusă uniunii avocaților cu cererea de a o sancționa pentru că le-a ponegrit „onoarea și demintatea”...

DESPRE CV-URI: A luat sfârşit clounada cu gAburici. Cică e prescripţie. Dar înţelegem cu toţii că prescripţiile se scriu în anumite cabinete şi nu în texte de lege. Tot în această săptămâna aflam că Bordeian, acea care a minţit în CV-ul său a fost confirmată în funcţie de director TRM. Pe profilul său de pe FB, Tatiana Ţibuleac povesteşte cum se verifică un CV în Europa…

Cam atât… Cică pe 5 iulie va fi Marea Adunare Naţională la Chişinău… Interesant, acei cu « pistele pentru biciclete » vor veni ?

Să aveţi o săptămână frumoasă !!!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher