Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 août 2013 3 28 /08 /août /2013 02:42

“ea de frică şi ruşine/ a răspuns tătuţă bine”. dar n-am mai avut îndrăzneala? răgazul? s-o ţin într-un “draga tatei dacă-i bine/ unde-i carnea de pe tine?”, căci trebi mai urgente mă zoresc.,

Emilian Galaicu-Paun, « şi am îmbrăţişat o poetică-asemeni leprosului »

 

Top-10-romane.JPGRecunosc, primită fie-mi pocăinţa, Stimate Cititor : am aşteptat cu nerăbdare şi curiozitate rezultatele topului realizat de Editura Cartier și Unimedia. Mai mult decît atît, ar trebui să iau un bici înnodat în 14 cozi, conform liniilor mărinimoase la număr (cu un adaos de +4) din acest top 10 şi să-mi administrez, într-un elan autoflagelator purificator, vreo 18 lovituri : cam atîtea alte linii au rămas ignorate de funcţionalitatea Bold al editorului de text, dar şi al celui de carte şi critică literară, căci am păcătuit, păcatele şi răs-păcatele mele, şi am pus şi eu un click în acest top chiar în dreptul unui roman care mi-a procurat recent una din plăcerile lecturale din cele mai complete şi « multilateral dezvoltate » (precum mi-a fost şi formaţiunea pe timpuri), dar comiţînd prin acelaşi gest al arătătorului de la mîina dreaptă şi o mare nedreptate faţă de cîteva alte cărţi pentru care nutresc şi în prezent o dragoste fără margini.


Bine-bine, nici chiar în halul ăsta, fiţi pe pace, căci şi din acele 14 noduri aş tăia, şi din acele 18 lovituri aş mai uita, dar acest lucru (de altfel, la fel ca şi automutilarea trupească) este profund intim şi nu are nici cea mai mică valoare în afara humei şi sufletului meu de cititor, dragă confrate. Situaţia ar deveni răstignitoare de tot (şi eu nu am ambiţii mesianice) dacă m-aş întreba cum să fac cu acei uitaţi cu desăvîrşire (noroc că nu sunt chiar mulţi)… Risc să rămîn fără spate şi fără acoperire (a se citi dermică şi nicidecum vestimentară, mai aproape şi mai dureroasă fiind, după cum se ştie din bătrîni, pielea decît cămaşa) !


Abandonez deci aici, la chiar începutul acestui rînd, ideea însăşi a chinurilor de conştiinţă şi orice tentativă de a justifica sau disputa vreun clasament din acest top. A ieşit binişor, pînă la urmă, şi voi lăsa apelor sîmbetei fandoselele astea intelectualiceşti de snob înţepat. Dar nu înainte de a afirma (într-o zvîcnire spasmatică a snobismului elevat, frate cu Dochia telurică aici) că orice top de acest soi este din start lipsit de oricare sens şi chiar contrasens, eliminînd din faşă, prin definiţie, orice accident direcţional sau vectorial posibil, cu referinţă la curente şi generaţii literare bineînţeles. Pe bune, cum poţi situa în aceeaşi dimensiune (1, 2 sau chiar şi 3D) « Pizdeţ » şi « Clopotniţa » ?


Şi cum poate un cititor de rînd (de alde mine) face un clasament al celor 32 de romane selecţionate, dacă, spre deosebire de Emilian sau alţi exegeţi de meserie, nu «a citit toate cărţile » ? În ceea ce mă priveşte, randamentul meu lectural nu depăşeşte 50% din această listă, cu toată ruşinea, dar şi scuzele de rigoare întinse de-a lungul a mii de kilometri care mă separă de librăriile bune din Ch-ău (toponim © Galaicu-Paun) şi alte circumstanţe atenuante uitate de-a lungul şi curmezisul celor 13 ani de pribegie… Uite ăsta ar fi cu adevărat un studiu interesant: care este rata de penetrare a lecturii la cititorii muritori? În medie, cîte romane din aceste select(at)e (şi care anume) au fost citite de votanţi?

 

Deficitul acesta de lectură, pe care poate doar o biciuială bună (fără niciun « auto » de această dată, dar reorientată spre anumiţi, pentru a nu fi numiţi şi, Doamne fereşte, nominalizaţi, politicieni în ale culturii şi promovatului « cetitului în nărod ») îl mai poate îndrepta, rămîne o datorie cu o dobîndă tot mai pipărată pe care o achităm cu toţii, în condiţiile în care nu doar cărţile bune (inclusiv din această listă) lipsesc cu desăvîrşire din librăriile ţării, editorii şi librarii preferînd tiraje mici şi evitînd stocarea îndelungată pe rafturi, dar nici măcar librării nu prea au rămas… Rarele plăceri livreşti costă o avere. Bucla buclată : cititul devine un soi de lux rezervat cîtorva mofturoşi în ale estetismului ori celor cu rubla/leul (au rămas aceiaşi, indiferent de metamorfozele devizei naţionale) lung…


Dar e probabil mult mai cuminte astăzi să ne amăgim cu un "scopul scuză mijloacele" machiavelic (deloc nou, by the way) şi să ne bucurăm cu un tag x 14 pe un spaţiu mediatizat şi el binişor. Poate se găseşte cîte unul căruia i se scoală şi a lectură, mai ştii ?

 

Cam atît. E bun clasamentul şi favoriţii mei sunt în top 10. Dar… vorba poetului : “draga tatei dacă-i bine/ unde-i carnea de pe tine?”

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher