Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 septembre 2011 5 02 /09 /septembre /2011 00:18

“…într-un film banal care povesteşte despre, să zicem, eşecul lamentabil al unei adunări de partid – se introduc cîteva scene cu acte sexuale prin birourile întreprinderii sau sub masa prezidiului, pentru ca spectatorii să nu părăsească sala...”

Aureliu Busuioc  „Hronicul Găinarilor”

 

Patos. Ipocrizie. Ignoranţă. Show-off generalizat. Casa arde, dar baba se piaptănă. Tot săracul e fudul... pupmăncurism şi lingefundurism peste tot... Sînt doar cîteva din impresiile din această vacanţă „la Moldova” (Cauza absenţei mele de pe blog timp de o lună. Isteria generală legată de sărbătorile din gustărel e cauza returului întîrziat: unde să mă bag şi eu?). 

 

Fastul celebrărilor celor 20 de ani de... ??? independenţă ??? nu face decît să accentueze criza  profundă identitară a „statului” Republica Moldova...

 

Voi veni cu  o comparaţie simplă ca să fiu mai explicit. Priviţi la cifrele din tabel:

 

 

% de salariaţi sindicalizaţi

Nr. de ore de grevă (2001)

Franţa

8%

1 807 250 

Finlanda

79%

60 650 

Danemarca

87,5%

59 500 

 

Franţa cu cel mai mic procentaj de salariaţi sindicalizaţi are sindicatele cele mai „active”... Normal, au nevoie să-şi justifice existenţa!

 

Cam tot aşa păţim şi noi cu „independenţa”: cu cît mai falit „statul” - cu atît mai mult s-a fălit (iertare, stimaţi purişti ai limbii române: dar numai noi putem fi mai mult sau mai puţin faliţi)!

 

Fără a intra în discuţii şi polemici despre rolul şi funcţiile statului (există şi o vastă literatură la acest vastisim subiect), voi fi foarte reductor şi le voi pomeni doar pe cele mai generale (fiţi îngăduitori şi de data asta: le-am ales la discreţia mea):

 

-                     - Securitatea şi Justiţia

-                     - Educaţia

-                     - Regulamentarea

-                     - Repartiţia echitabilă a resurselor şi bogăţiilor create

-                     - Gestionarea şi dezvoltarea bunurilor publice

 

În absolut toate domeniile sus-citate „statul” Rep. Moldova a falimentat. Noua guvernare a continuat glorios pe acelaşi făgaş ca şi predecesorii lor. Corupţia? Ea nu este altceva decît una din formele de autoregulare a societăţii...

 

Şi dacă nu ar fi fost acei 700.000 (sau totuşi 1 mln.? Cîti pina la urmă?!) de cetăţeni în afară cu perfuziunea constantă de bănărit, adevărată forţă entropică, sistemul demult ar fi trebuit să explodeze...

 

În iulie 2009 un cunoscut de-al meu, după anunţarea exit-poll-ului de la scrutin, supărat nevoie mare pe scorul PCRM-ului, spunea următoarele: „Ar trebui să ne înţelegem, noi toţi, cei plecaţi în străini, ca timp de 6 luni să nu trimitem un ban acasă. Doar atunci se vor schimba lucrurile”. Avea dreptate.

 

Dar ţinînd cont de imposibilitatea proiectului... Avem ce avem: Parisul protestează. Chişinăul defilează. Pe banii de la Paris.

 

 


 

 

Partager cet article

commentaires

M
<br /> Vitalie, dar tu ai fi vrut sa nu se sarbatoreasca ? Atunci comunistii ar fi zis ca guvernantii sunt contra independentei ! Daca s-ar fi sarbatorit dar fara fast, multi ar fi zis ca acest importanta<br /> evenimentului sarbatorit este luata în deradere.<br /> <br /> Parerea mea : orice s-ar fi facut tot nu ar fi fost bine. Problema R. Moldovei, dupa mine societatea este iremediabil divizata dupa prea multe criterii (limba, identitate, nostalgie fata de URSS,<br /> etc.). De aceasta divizare profita comunistii (ca orice partid populist). Ca sa ai un proiect de succes nu trebuie ca unii sa traga intr-o parte iar altii in alta ! Trebuie un minim de coeziune<br /> sociala pe anumite teme fundamentale.<br /> <br /> <br />
Répondre
V
<br /> <br /> Merci, Mircea, pentru comentariu. Ai dreptate cind spui ca oricum "orice s-ar fi facut tot nu ar fi fost bine". Dar:<br /> <br /> <br /> Sint indignat de fastul sarbatorii. Sint indignat de faptul ca se cheltuie bani publici pe parada militara, absolut inutila si ridicula. A calculat careva cite scoli puteau sa lucreze pe banii<br /> repsectivi (din acele pe care le inchid pentru a "optimiza" costurile)? Sint indignat de faptul  ca "20 de ani de la independenta" este prezentata ca o "poveste de succes" or, in opinia mea,<br /> este un dezastru... Si daca am intreba ce cred acei care sint astazi prin italii, spanii si frante despre asta?... Si daca am intreba elevii care nu mai au scoala in sat? In<br /> fine, e suficient sa urci intr-un autobuz, sa cobori in oricare sat la 50 km distanta de Chisinau si atunci admiri "realizarile" din ultimii 20 de ani.<br /> <br /> <br /> Da, societatea este divizata. Iremediabil? Nu stiu, nimic nu este iremediabil. Dar ar fi necesar un efort politic pentru a depasi aceasta situatie. Pentru moment eu personal am ferma convingere<br /> ca aceasta divizare constitue o baza solida pentru fortele politice de pe echichier de a fi (re)alesi in continuu fara mare efort.<br /> <br /> <br /> <br />

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher