Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 avril 2018 1 16 /04 /avril /2018 07:00
Săptămâna în care am aflat unde se toarnă Moldova

De unde mă plângeam săptămâna trecută că nu știu cum să le ordonez, cum să le ierarhizez și cum să reușesc să vorbesc despre toate cele multe care au avut loc, în această săptămână chiar nu am despre ce să vă scriu! În sfârşit o săptămână aproape fără noutăţi! Națiunea a intrat în letargia sărbătorilor de Paști și la nivel mediatic totul e mort. Poate că e și mai bine așa. Îmi voi permite să fiu mai lapidar și nu am să vă chinui ochii și mintea impunându-vă buchiseală de litere și de sensuri obscure. La drept vorbind, un singur eveniment a avut cu adevărat importanță săptămâna trecută. Cu el și vom începe :

FILIP ÎN UCRAINA Pavel Filip a participat joi, 12 aprilie, la un forum internațional de securitate care s-a ținut la Kiev, în Ucraina. Pe agenda reuniunii – probleme de securitate regională și globală, agresiunea Rusiei contra Ucrainei, securitatea informațiilor, cooperarea dintre Ucraina și NATO, respectarea drepturilor omului în Crimeea și Donbas și securitatea în regiunea Mării Negre. Dar cel mai important lucru (pentru noi, desigur) a fost promulgarea de către Poroşenko, în prezența lui Pavel Filip, a Legii cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Stabilirea unor relații durabile cu Ucraina, bazate pe interes comun, iar astăzi aceste interese se pot citi și fără ochelari, îmi pare de o importanță fundamentală astăzi. Am întârziat cu un sfert de secol la acest capitol, nu mai contează din a cui vină anume... Măcar acum să recuperăm ce se mai poate.

UCRAINA IESE DIN CSI ?! Același Porosenko a anunțat la forum că a dat indicații Guvernului de la Kiev să inceapă procedurile privind ieșirea oficială din CSI. Sper că vor merge până la capăt și chiar vor face-o, căci dacă nu mă înșel am mai auzit din partea Ucrainei că ies din CSI… Dar dacă chiar o fac, mă întreb ce și cum va face Republica Moldova care, după cum vă anunțăm acum o săptămână, a mai aderat la un program CSI, acel al „combaterii terorismului și extremismului”. Dar a căuta multă logică în acțiunile statului R. Moldova e deseori… ilogic.

UCRAINA ŞI NISTRU Tot cu Ucraina trebuie să discutăm intens și destul de insistent referitor la soarta râului Nistru, un fluviu vital pentru populația Republicii Moldova. „Noi vrem să-i asigurăm pe cetăţenii Moldovei că din partea Ucrainei vor avea doar pași de bună vecinătate.” Sunt cuvintele viceministrului ucrainean al Ecologiei și Resurselor Naturale, Mikola Kuzio. Pe Deschide.md a fost publicat interviul în integralitate. Vă recomand să-l citiți atent. Dacă e să-l credem pe cuvânt, moldovenii sunt acei care se fac responsabili de situație. O fi el așa, numai că, pe de o parte, centralele ucrainenii le fac, nu moldovenii, iar pe de altă parte, situația ecologică a râului Nistru e deja catastrofică din cauza barajelor existente pe teritoriul Ucrainei și funcționării lor, astăzi, absolut criminale. Am văzut-o cu ochii mei și știu ce spun: în decurs de doar câteva ore nivelul apei poate varia cu 30-40 de cm! Și această fluctuație este ciclică, zilnică... Dimineaţa apa-i mare, peste zi scade cu jumate de metru... Iar dacă nu mă credeți pe mine, iată ce am citit pe profilul Facebook al lui Cornel Busuioc: „Щучья икра (сотни, а вернее тысячи, килограмм) висит на камыше. Высохшей (сообщают рыбаки из Жура). Резкое понижение уровня воды.” Acolo scrie mai mult, dar mă tem să nu fie avertizată redacţia pentru stilistica mesajului...

INSTIGARE LA URĂ Pe un group Facebook antiunionist, care poartă numele unui slogan lansat de preș(e)dintele Dodon, a apărut și circulat masiv o imagine, deloc evazivă, cu o persoană care atârnă pe un ștreang și pe care este plasată inscripția: „Unirea”, insoţită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia același lucru – spanzurătoarea – îi asteaptă pe „fasciştii unionişti” după alegerile parlamentare. Avocatul poporului, Mihai Cotorobai, la fel precum și Promo-LEX, s-au adresat Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție cu solicitarea de a interveni și a întreprinde acțiuni conforme normelor legislației naționale. Preş(e)dinţia tace.

MORŢII DE LA DERENEU Conflictul de la Dereneu capătă dimensiuni diabolice... Gopnicii de la Mitropolia Moldovei care au ocupat biserica nu lasă morții să intre... Bunică-mea avea un singur calificativ pentru nelegiuiri de acest fel: antihriști!

MOLDOVA DIN MEXIC Un moldovean instalat de mai mult timp în Mexic a lansat o berărie. Berea sa se bucură de succes. El a numit-o Moldova. Cel puțin la el totul e clar: Moldova e o băutură slab alcoolizată, care se toarnă în sticlă, are preț fixat și te poate răcori pe timp cu soare, dar și ameți dacă faci exces. Cu cealaltă Moldova e mult mai vag...

Cam astea au fost... Ne vom lua rămas bun, dar nu înainte de a trimite Cireşica de pe tort. Am ezitat între doi candidaţi:

La capitolul ridicol, darul lui Țuțu a fost imbatabil şi premiul săptămânal i se acordă! Urrraaa, tovarăşi!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher