Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 février 2017 1 06 /02 /février /2017 12:11
Săptămâna în care l-am pierdut pe Ion Ungureanu

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

În săptămâna care a trecut doar trei evenimente mi-au părut cu adevărat semnificative. Două din ele sunt în plină desfășurare și se întâmplă în țările vecine. Și nu e a bine deloc. Al treilea ne-a lăsat mai orfani...

 

L-AM PIERDUT PE ION UNGUREANU A fost un munte de om! A fost printre acei care au fost la început la cale. Care ne-au pus la cale. Nu, eu, spre rușinea mea, probabil la fel ca și marea majoritate a moldovenilor, nu îl cunosc în ipostaza de om al artelor. Dar pentru mine el va rămâne Domnul Ministru al Culturii! Iată, dacă aș sta să plăsmuiesc din nimic, din închipuire, un om de stat ideal, un Ministru așa cum mi-l doresc eu, cred că ar ieși, practic inevitabil, un Ion Ungureanu... Acum el nu mai este... Iar noi am rămas să ne fie rușine. Căci nu am fost capabili nici măcar să-l petrecem omenește. Doar Ialoveni, Străşeni și Chișinău au coborât steagurile... Și ce treabă are Dodon cu asta? Dacă s-a putut la Străşeni și Ialoveni, s-ar fi putut și în alte părți. Dar ne-am mărunțit nu știu cum. Există pe lumea asta oameni precum Ion Ungureanu (deși sunt din ce în ce mai puțini) și există... „şefi de proiect”. Da, cam în asta ne-am prefăcut: în şefuleţi de proiecteţuri. Ah, ce ne mai pricepem la „proiectuţuri”... Visul moldoveanului de pe urmă: să lucreze „în proiect”!

INTENSIFICAREA LUPTELOR ÎN UCRAINA Războiul în Donbass pare să se intensifice din nou. Ultimile zile tirurile nu mai contenesc și este utilizată artileria grea... Părțile se acuză reciproc, dar ce mai contează? Războiul se duce pe teritoriul Ucrainei, iar armamentul este rusesc. Cât privește momentul... Intensificarea luptelor a avut loc în timpul vizitei lui Poroşenko în Germania, pe care acesta din urmă a fost nevoit s-o întrerupă. Coincidenţă? Noi coloane de blindate ar fi intrat zilele trecute în Donbass din partea Rusiei...

PROTESTE ÎN ROMÂNIA Ei totuși au îndrăznit! Guvernul României a adoptat mult temuta OUG sfidând o țară întreagă și protestele masive care au avut loc două week-enduri la rând. Ordonanța de urgență a fost semnată seara, pe sfârșit de ședință și publicată în Monitorul Oficial în plină noapte. Românii au ieșit imediat în stradă: mii de cetățeni! La 2 de noapte! Miercuri seara în stradă au fost deja sute de mii! Dar tot miercuri seara au dat năvală și huliganii. Tacticile deturnării protestelor nu-s de azi și nu-s de ieri... În Ucraina acelor hooligani li se zice „Tituşki”. Situația este extrem de tensionată și ieșirea din criză nu se întrevede. Apropo, eu am ascultat conferinţa lui Grindeanu. Nimic convingător...

Cam atât... Restul sunt chiţibuşuri. Să le notăm pe cele mai puţin chiţibuşuri din toate chiţibuşurile.

BANI VIN MAI PUŢINI Emigrații trimit din ce în ce mai puțini bani. Eu zic că e de bine. Ajunge! Cred că această perfuzie ar trebui oprită odată și odată... Altfel nu se mișcă nimic din loc. Dar știrea respectivă poate că nici nu corespunde realității, căci ea se referă doar la sumele transferate prin bănci. Poate că ar fi mai judicios să vorbim nu despre volumul remitenţelor, ci de nivelul încrederii în sistemul nostru bancar?

USATÎI CONDUCE PRIMĂRIA PRIN SKYPE Fugarul de Usatîi conduce, cică, ședințele primăriei de Bălți prin Skype! No, atunci când vezi ditamai funcționari de stat, omănoi în etate, făcând sluj în fața unui ecran, vrei nu vrei te umfli de râs. Dar, mă rog, noi cu demnitatea și cu simțul ridicolului tradițional stăm rău de tot.

PLATON NE COSTĂ 150.000 De euroi, nu leuți. Cam atât va plăti Guvernul firma de avocați, care va trebui să reprezinte Moldova împotriva companiilor lui Platon care, mai trebuie să amintim?, stă la zdup. Teoretic, dacă Guvernul câștigă procesele, iar eu cred că el le va câștiga, aceste cheltuieli le va achita Platon prin firmele lui. Dar ceva îmi spune, intuiția probabil, că aceste firme vor fi declarate insolvabile imediat după proces...

STARUL FACEBOOK-ULUI REŢINUT Vă mai aduceți aminte de avocatul ăla glamuros și plin de ridicol? Ei bine, cică Mânzat a fost reținut de CNA! Și ce nu-i ajungea omului? Tăcea – glamuros rămânea. Atenția publică deseori frige rău.

Ce să vă mai zic?... Ah, da, uitam cu desăvârşire (să fie acesta un semn bun?):

DODONIADA

ROGOZIN ÎL LAUDĂ PE DODON „Bun, jujucă, bun. Maladeţ! Poate îţi mai dăm vreun os, dacă latri cum şi când trebuie.” Cam aşa arată asta de la o parte.

DODON NU VREA DOLIU NAŢIONAL Dodon a făcut-o pe mortul în păpușoi și nu a auzit de apelurile de a declara doliu național la moartea lui Ion Ungureanu. Aici chiar nu am fi avut nevoie de el. Doliul nu se declară prin decrete. Dodon a scris, în schimb, un necrolog. La drept vorbind, și de asta ne-am fi lipsit.

DODON VREA CAP DE BOU Cică Dodon vrea să celebrăm Ziua Statalității și să adoptăm un drapel cu cap de bou pe fundal roșu. Hai, Halat Alb, încă puțin și ai să meriți osul!

Cam atât. O săptămână frumoasă vă doresc!

 

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher