Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 juillet 2014 3 09 /07 /juillet /2014 12:42

S-a întîmplat un lucru nemaipomenit pînă acum : prima conversaţie pe care am avut-o imediat după semnarea acordului (ştiţi voi bine care), mama a început-o prin a mă felicita ! Este pentru prima dată cînd mă felicita cu o ocazie „politică”! Niciunul din evenimentele precedente, chiar şi acele în care am fost implicat mult mai mult, nu a contat pentru mama ca acesta din urmă, ceea ce, pentru mine, îl scoate automat din categoria „politic”.

Nu voi reveni asupra semnificaţiei acestei semnături (şi ratificări ulterioare). Aţi avut, iubiţii mei cititori, suficiente reacţii diverse şi variate la acest subiect. Exemplul de mai sus este mai mult decît elocvent.

Dar voi reveni asupra unui alt epizod: un show televizat din acelea pe care fiecare demnitar din oricare ţară şi le organizează din cînd în cînd, cu audienţă şi întrebări selectate, (destul de stîngaci, de altfel, dar aici nu-i vina organizatorilor: ce să-i faci, dacă ceea ce arată bine supără, iar ceea ce nu supără arată cum arată? Nu cred, însă, că au fost selecţionate întrebările din sală, ţinînd cont de „naivitatea” (este un eufemism) lor) cu mesaje alese şi adresări video de peste mări şi ţări de solidarizare, pe care şi-l organiza Iurie Leancă pe 27 mai curent.

Evenimentul în sine nu merită mare atenţie (constatare a posteriori) nu atît din cauza prestaţiei Primului Ministru, impecabil în comunicare, ca de obicei, cît prin mediocra (să am iertare) calitate a întrebărilor şi intervenţiilor. Tot aşteptam întrebări cu adevărat importante, usturătoare, ceva care să mă facă să zic: „Oho, uite la asta chiar nu m-am gîndit, uite despre asta încă nu s-a discutat...”, dar nu a fost să fie... Mai precis, a fost doar un moment care m-a surprins, cînd cineva din Rusia întreba despre deportaţi şi memoria lor... Dar fiţi de acord, deşi interesant şi dureros, subiectul nu este unul crucial...

Revin asupra emisiunii respective din altă cauză: puneam şi eu o întrebare în ajunul acestui forum şi eram curios să văd cum se va răspunde la ea. Nu am crezut o singură clipă ca i se va da cetire în direct. Repet: aceste show-uri îşi au formatul lor, fie ele derulate la Moskova, Paris ori New-York. Suspectam, deci, că nu va fi citită, iar certitudinea a venit atunci cînd am văzut în sală reprezentanţi ai diasporei din Rusia... Că doar n-avea să-i indispună Prim-Ministrul...

Iată ce întrebare îi adresam Domnului Iurie Leancă (reprodusă cu exactitate, fără semne diacritice, aşa cum a fost postată pe pagina evenimentului de pe Facebook):

 

Stimate Domnule Prim-ministru,

In contextul initierii (anuntate) de catre Ucraina a procesului de iesire din CSI, tinind cont de discursul euro-integrator al Guvernului Republicii Moldova, tinind cont de riscurile acutizate p/u integritatea teritoriala care reies din evenimentele actuale, luind in calcul versatilitatea permanenta a politicilor economice ale Rusiei si riscurile enorme constante pentru economia Republicii Moldova si imposibilitatea de a construi un partenariat durabil si bazat pe incredre mutuala, care este calendarul pe care si-l propune Guvernul pentru a iesi din structurile CSI?

 

Şi aici apare prima (si ultima) mea supărare: stimaţi redactori ai Primului Ministru, am şi eu o rugăminte: nu-mi umblaţi la texte! Eu nu sunt obtuz şi accept fără mari fasoane să mi se indice care sînt greşelile pe care le comit. Dar dacă nu aveţi posibilitatea să mă întrebaţi (ceea ce e lesne de înţeles), lăsaţi-mă aşa, cu greşelile proprii (aţi fi putut să vă limitaţi la semnele diacritice, dacă e într-atît de supărător). Pînă la urmă, eu sînt acela care le comit, nu? E în joc doar „reputaţia” mea. Iată cum a fost „redactată” întrebarea pe situl Guvernului (mă întreb ce are cuvîntul „versatilitate”, şi la ce bun să inversaţi ordinea propoziţiilor? Faptul că un redactor nu cunoaşte un cuvînt nu-i dă dreptul de a-l înlocui! Cf.: http://dexonline.ro/definitie/versatil):

75.Vitalie Vovc: Care este calendarul pe care și-l propune Guvernul pentru a ieși din structurileCSI? Întrebarea este în contextul inițierii (anunțate) de către Ucraina a procesului de ieșire din CSI, ținînd cont de discursul euro-integrator al Guvernului Republicii Moldova, și de riscurile acutizate pentru integritatea teritorială care reies din evenimentele actuale, luînd în calcul cacracterul nestatornic al politicilor economice ale Rusiei, riscurile enorme constante pentru economia țării și imposibilitatea de a construi un partenariat durabil, bazat pe încredere mutual.

 

Cam stîngaci, nu?

 

les-chaises-Ionesco.jpgVeţi găsi la sfîrşitul acestui text şi răspunsul desfăşurat la întrebare (totuşi ar trebui salutată munca celor de la Guvern care într-un răstimp foarte scurt le-au publicat şi este, într-adevăr o muncă enormă), dar esenţa lui este următoarea: „Luînd în consideraţie consecinţele de ordin social şi economic, care ar putea surveni pentru Republica Moldova ca urmare a denunţării Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente şi încetării calităţii de membru al CSI, declanşarea procedurilor pentru încetarea calităţii de membru al Republicii Moldova în cadrul Comunităţii Statelor Independente este inoportună.”

 

De facto avem trei compozante în justificările aduse:

1.       1/3 din volumul comerţului exterior: păi nu este un obiectiv în sine reorientarea economiei R. Moldova spre alte pieţe şi diversificarea lor? Ori poate UE nu face comerţ cu Rusia? Cît priveşte atracţia de capital, poate ajunge? Poate a venit momentul să ne întrebăm şi ce fel de capital dorim să atragem? Deşi este lesne de înţeles unde zac interesele celor cu mîina lungă de la Chişinău (nu neapărat din Guvern), ţinind cont de recentele succese (ale Guvernului), larg mediatizate, în atragerea investiţiilor...

2.       Accesul la resurse energetice: şi UE nu cumpără gaz de la ruşi? Ce are una cu alta? Că doar nu ni-l dau gratis?

3.       Asigurarea circulaţiei libere a cetăţenilor Republicii Moldova: unicul argument valabil, la drept vorbind, pe termen scurt, dar îmi permit să-mi exprim dubii mari referitor la grija exagerată afişată faţă de soarta cetăţenilor. Acest exces de compasiune nu a încurcat executivul să anihileze orice şanse de viitor pentru 55% de liceeni care şi-au susţinut BAC-ul anul acesta... (voi reveni mai tîrziu cu un articol la subiect).

 

Să încercăm totuşi să găsim şi un raţionament cît de cît credibil pentru refuzul de a ieşi din CSI acum (cuvîntul „inoportun” lasă de înţeles că s-ar putea să vină şi un moment „oportun”). Unicul pe care îl găsesc ţine anume de acei 300-500 de mii de moldoveni aflaţi astăzi în Rusia. Dar nu grija faţă de soarta lor îmi apare drept motiv principal, ci calendarul electoral. Dacă facem prea multe valuri, Rusia e capabilă să declanşeze o operaţiune de deportare masivă şi atunci ne vom pomeni cu o armată întreagă de alegători supăraţi şi bine „prelucraţi” informaţional care ar putea decide soarta scrutinului... Dacă ar fi avut loc acest fenomen acum un an-doi, majoritatea ar fi plecat (căci oricum nu au de ales) deja în cealaltă parte, în Vest. Acum însă e tîrziu şi ei inevitabil ar crea prea multe turbulenţe şi presiuni în ţară...

 

Ar fi bine dacă acesta ar fi unicul argument. E regretabil să constatăm că iarăşi ne pomenim în faţa unui rezultat al lipsei de acţiuni, şi sîntem nevoiţi să gestionăm în pripă consecinţele. Lipsa de viziune strategică este exasperantă... Cam acelaşi lucru se întîmplă şi cu mass-media: prea tîrziu reactionează CCA, interzicînd posturi de televiziune vădit ostile... Dar tind să cred că interese economice de alt calibru sînt cauza principală. În cel mai rău caz (la care nici nu aş dori să mă gîndesc) am putea suspecta şi pregătirea unui teren de aterizare în caz de vin la putere la toamnă forţe pro-Uniunea Vamală (UV)...

 

Acum, la drept vorbind, nici nu are prea mare importanţă, din moment ce însăşi Rusia vine cu ameninţări (fondate ori ba) de a exclude Moldova din CSI. Păi, chiar s-o facă, dacă nu avem noi curajul! Asta ar însemna, în sfîrşit!, o consemnare definitivă a caracterului ireversibil pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

 

Toată această harababură cu CSI îmi aduce aminte de un banc cu ceva barbă, din timpul Perestroïcii, cu care şi-mi voi incheia această notă:

 

Cică americanii şi ruşii au decis să lanseze o nouă navă spaţiala în comun. Fiecare a lucrat asupra unei părţi a rachetei şi iată că vine şi ziua lansării. Echipa americană, ca de obicei, - la Houston, cea rusă – la Baikonur, în legătură video directă. Racheta e pe poziţie de start. Un tînar savant rus tot îi dă tîrcoale unui bătrîn şi experimentat inginer, conducătorul programului din partea Rusiei:

-          Ivan Ivanovici, doar ştiţi că avem deficienţe, doar ştiţi că avem elemente defectuoase, opriţi lansarea imediat, va fi o catastrofă...

La care acela îi răspunde sec:

-          Taci! să nu-ţi aud gura!

Începe numărătoarea inversă: 10-9-8...

-          Ivan Ivanovici, gîndiţi-vă la consecinţe, va exploda totul...

-          Taci, ţi-am zis! Să nu te-aud!

6-5-4...

-          Ivan Ivanovici, dar...

-          Gura, ţi-am zis!

Deodată, de cealaltă parte, în SUA, un tînăr sare sus şi strigă:

-          Stop! Stop everything! Noi avem defecte în rachetă! Va exploda!

Ivan Ivanovici reuşeşte să apese pe butonul „STOP” în ultimul moment şi totul se opreşte... Apoi, impasibil, ia un microfon şi zice tare şi răspicat să-l audă toată lumea:

-          Lansarea navetei spaţiale a fost întreruptă din cauza deficienţelor tehnice la colegii noştri americani!

 

Jocul Moldovei cu CSI îmi seamănă mult cu acest banc. Toată lumea ştie că există deficienţe tehnice. Dar aşteptăm cine va fi acela care va striga „Stop everithing!”...

 

Sper să fie doar asta.

 

 

P.S.: Iată răspunsul complet la întrebarea adresată Domnului Iurie Leancă:

RĂSPUNS:

În ultimul timp, participarea Republicii Moldova în cadrul Comunităţii Statelor Independente este în centrul atenţiei a mai multor analişti politici, care au opinii diferite referitor la acest subiect. Interesele Republicii Moldova în conlucrarea în cadrul Comunităţii sînt:

-          consolidarea poziţiilor pe pieţele tradiţionale de Est, în special pe pieţele statelor membre ale CSI, unde cota parte a produselor moldoveneşti se micşorează;

-          accesul stabil la resursele energetice şi materie primă provenită din statele CSI;

-          atragerea investitorilor de capital;

-          asigurarea circulaţiei libere a cetăţenilor Republicii Moldova.

Unul din avantajele principale ale participării Republicii Moldova în cadrul CSI ţine de domeniul comercial - economic. La moment, spaţiul CSI poate fi considerat al doilea partener strategic din punct de vedere economic. Despre aceasta vorbesc elocvent datele statistice. Volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova şi ţările CSI în anul 2013 a consemnat o valoare de 2596,0 mil. USD. Ponderea comerţului cu statele CSI a constituit 32,9 % din totalul comerţului exterior al Republicii Moldova în anul 2013, fapt ce denotă importanţa pieţei date pentru Republica Moldova. Totodată, urmează a fi luat în consideraţie faptul că atît exporturile, cît şi importurile pe unele categorii de mărfuri prezintă pentru ţara noastră o dependenţă deplină de aceste pieţe, fiind extrem de sensibile la conjunctura acestora. Încetarea calităţii Republicii Moldova de membru al CSI, ar putea afecta considerabil situaţia cetăţenilor Republicii Moldova antrenaţi temporar în cîmpul muncii pe teritoriul Federaţiei Ruse, numărul total al cărora variază de la 300 la 500 mii de persoane.Totodată, autorităţile Republicii Moldova examinează compatibilitatea documentelor elaborate şi adoptate în cadrul CSI cu acquis-ul comunitar şi reieşind din angajamentele asumate de către ţara noastră în cadrul raporturilor RM-UE. În cazurile de incompatibilitate, proiectele de documente propuse spre semnare nu sînt acceptate, iar în condiţiile în care scopurile expuse nu contravin intereselor naţionale ale Republicii Moldova, dar intră în contradicţie cu unele angajamente internaţionale asumate, acestea sînt semnate cu rezerve. Potrivit lor, colaborarea în cadrul CSI se va desfăşura în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi respectării principiilor şi normelor dreptului internaţional. Luînd în consideraţie consecinţele de ordin social şi economic, care ar putea surveni pentru Republica Moldova urmare denunţării Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente şi încetării calităţii de membru al CSI, declanşarea procedurilor pentru încetarea calităţii de membru al Republicii Moldova în cadrul Comunităţii Statelor Independente este inoportună.

http://www.gov.md/public/files/2014/iunie/16/Intrebari__Raspunsuri_pentru_site_sinteza_final.pdf

 

Origine imagine:   http://www.gallimard.fr/

 

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher