Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 décembre 2014 1 22 /12 /décembre /2014 22:27

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

sinteza-VVovc_Bender.jpg

 

Nu ştiu ce impresii vă lasă Domniilor Voastre aceste săptămâni de după alegeri, dar eu unul sunt într-o stare, dacă nu euforică, atunci cel puţin plină de optimism: nu-ş’ de ce, dar am impresia că lucrurile au început să se mişte binişor şi serios.

 

Лёд тронулся, господа присяжные заседатели!

 

Să fiu înţeles corect, nu pot să spun că ceea ce văd sau citesc în presă e îmbucurător, dar am o senzaţie bizară că anumite persoane, grupări, nu ştiu exact cum şi cine anume, ACELA, ştiţi abstractul CELA pe care toţi îl cunoaştem? Că ACELA sau ACEIA, mai pe scurt EI, sunt debusolaţi... Au intrat în panică? Nu ştiu: îmi vine greu să dau o apreciere exactă, totul pentru moment e la nivel de feeling. Dar am impresia că lucrurile le scapă de sub control... O senzaţie când absolut toţi înţeleg că sistemul nu mai poate funcţiona ca înainte, dar tot ei, acei care au făcut parte din sistem, care au fost sistemul, nu ştiu cum anume să se comporte mai departe... Bineînţeles, ei încă rezistă, ei se vor mai împotrivi şi nu-i exclus să mai asistăm la lucruri extremde murdare şi oribile în săptămânile următoare... Nu, ei continuă să rămână aceiaşi, dar ceva s-a schimbat...

 

Aduceţi-vă aminte cât de rapid, cu mici excepţii, precum a fost Damian Hâncu, au muţit toţi martorii din aprilie 2009? Ei bine, acum fiul lui Ion Butmalai nu se mai teme! Şi declară că tatăl său a fost omorât.

Dupa cum vă spuneam, e încă la nivel de presentiment, dar... sunt şi câteva semne care nu pot să fie cu totul înşelatoare.

 

În primul rând, alegerile au însemnat un lucru evident şi clar: Rusia, cel puţin pentru moment, a pierdut poll position-ul în Moldova. Occidentalii au înţeles acest lucru şi încearcă să „valorizeze” la maximum acest mic avantaj. Şi niciun oligarh nu le va sta în cale! Ei au interesele lor şi ac de cojoc se găseşte impotriva oricui.

 

Un Butmalai poate fi omorât, dar cu FMI ce faci? Împuşti FMI-ul? Pentru că a făcut dezvăluirile despre BEM (interesant „mapa neagră” a lui Butmalai ce conţinea, poate acelaşi lucru?)? Auziţi?: băietii şmecheri de la BEM şi Banca Socială (şi de la BNM?) au băut 3% din PIB-ul ţării! Apropo, ştiţi de ce EI au închis şcolile în Moldova? Fiindcă învăţământul constituia 7% din buget (nu PIB) şi trebuia adus la 5%. Ceea ce vi s-a spus cu „calitatea” învăţământului, „optimizări” sunt poveşti de adormit... copiii. Comparaţi: pentru 2% din buget s-au închis sute de scoli şi 3 % din PIB... Apoi cum, paţani, BEM mai departe? Cu 3% din PIB, cred ca ai din ce.

 

În al doilea rând, au început mişcările tectonice ale... nu, hai să nu-i numim „şobolani”. Nu-i frumos. Să le zicem cu gingăşie „politruci”. Ei încă nu ştiu ce anume să facă şi cu cine să se dea, dar au înţeles (ei nu dau greş niciodată!) că a rămâne cu acei vechi nu mai este bine. Gata, ei nu mai vor posturi, nu mai vin la adunări... E bine că se lasă de satană acum, dar să ştiţi că eu unul nu voi uita cum le-a fost lor binişor până acum şi că marja lor de compromis e foarte elastică.

 

În al treilea rând, îmi place cum se negociează: cu frică. Faţă de europeni (na, ce ştiu ei?... ei înţeleg că nu se poate admite o dizolvare a parlamentului. şi zic să se negocieze cu oricine, măcar şi cu dracul... vedeţi că şirul sinonimelor continuă! cu toate acestea, s-ar putea ca europenii să aibă dreptate!), faţă de... presă, alegători. PL vrea transparenţă. Ceilalţi nu prea vor, dar nici nu îndrăznesc să facă mare zarvă. Aşa că PL ar face bine să insiste şi în continuare. Căci de „principiile şi valorile” lor suntem sătui până peste cap. PCRM însa sunt incorigibili. Voronin e în delir total. El se pare că discută cu Belzebuth în direct. Se vrea Preşedinte! Ori vrea Curtea de Conturi, Audiovizualul şi CEC-ul. Adică vrea să i se distribuie politic, funcţii care în mod normal ar trebui să fie total apolitice!...

 

La Est războiul a mai slăbit din intensitate. Şi e bine. Războiul se dă în altă parte. Acolo unde trebuia să se dea demult. Rubla e pe brânci. Petrolul e în continuare ieftin. Ruşii fug din ţară. Nivelul emigraţiei este astăzi practic similar cu acel din 2000. SUA adoptă legi pentru a intensifica ajutorul Ucrainei...

 

Ce să vă mai spun? As vrea să închei pe o notă pozitivă. De ce nu? Peste mai puţin de o săptămână e Crăciunul (pe stil nou). Să aveţi cu toţii parte de sărbători luminoase! Şi aş mai dori să aduc mulţumiri. Tuturor ireductibililor, intransigenţilor, rebelilor, tuturor care doresc ca această lume să fie mai bună. Idealiştilor romantici, care par naivi şi ridicoli în veacul nostru mercantil. Dar dacă există astăzi speranţă, există graţie energiei inepuizabile de care au dat ei dovadă. Şi, credeţi-mă, sunteţi puţini...

 

Hai, fraţilor, că se poate! Eu zic că se poate! Altfel cum? Altfel nu se poate.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher