Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 décembre 2014 1 08 /12 /décembre /2014 12:45

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

kapusniak.jpg

 

POPORUL A ALES! Am scăpat şi din acestea. Deşi în aparenţă nu s-a schimbat mare lucru, configuraţia Parlamentului în noua lui componenţă lasă mult mai puţin spaţiu pentru manevre coaliţiei în curs de constituire. Dar totuşi am păstrat o majoritate care se cheamă „pro-europeană”! Şi hai să recunoaştem: am fost mulţi care mai n-am pus-o pe noi în primele ore de procesare ale voturilor de către CEC... Dar va fi greu... Pe fundalul lui Dodon şi Zina Carabina, care nu-i săptămână să nu meargă la consultaţii la Moscova (no, că devine jenant... ăştia nici nu se mai ascund), până şi băbacul Voronin o să ne pară un moderat simpatic şi draguţ... Guvernanţii de ieri, de azi şi de mâne (aceiaşi) ar trebui să înţeleagă că nu s-a votat pentru dânşii, ci pentru un curs geopolitic. Cu alte cuvinte, s-a votat pentru o politică externă făcând abstracţie de cele făcute pe plan intern, dar dacă nu va fi făcut nimic pe plan intern şi în continuare, se va duce de râpă şi planul extern. Iar cu planul extern şi guvernanţii. Apropo, grija respectivă ar trebui să-i frământe şi pe fraţii noştri europeni, care se joacă de-a influenţa în zonă cu Putin... Vom trăi şi vom vedea, vorba veche, dar începuturile sunt încurajatoare. Spre deosebire de circul din 2010 şi caruselul „principiilor şi valorilor”, o primă declaraţie în vederea constituirii unei noi alianţe de guvernare a fost deja făcută, fiind anunţată şi metoda în care se va proceda. De văzut am mai văzut, cu traiul poate ne-om descurca cumva, dar ce ne rezervează ăştia pe care i-am re-ales încă nu ştim... Să trăim deci! Macar şi din simplă curiozitate.

 

BEM? BEM, dar pe banii cui? Noi încă stăteam în starting-block-uri şi ne pregăteam de maratonul alegerilor, de emoţii tari, când a fost dată lovitura. Printr-un tur de magie BEM revine în administraţia BNM! Nici mai mult nici mai puţin. Victorie! Victorie? ... Dar iată că Negruţă vine, imediat după scrutin, cu o scrisoare deschisă pentru Timo(f)ti implorându-l să cheme, nici mai mult, nici mai puţin, Consiliul Naţional de Securitate. Să amintim că Negruţă, cu puţin înainte de alegeri, şi-a părăsit postul, dar nu a integrat listele PLDM-ului, precum se aştepta, ci ale altui concurent electoral... Ceva mai tirziu, Sturza vine şi el cu declaratii, destul de previzibile... Scurt pe doi: BEM a fost cumpărata de Rusia şi ar fi folosită drept armă economică împotriva Moldovei... Pentru a calma spiritele, Leancă face o declaraţie şi încearcă să asigure populaţia că economiile lor nu vor avea de suferit (unica soluţie posibilă) şi că diligentează o anchetă cu experţi internaţionali. Ce-ar fi să înceapă cu propriul partid, cu Guvernul pe care îl conduce?... Cu siguranţă că va găsi elemente de răspunsuri. Dar ţinând cont de unde se află răspunsurile, mă tem că va trebui să plătim noi pentru BEM... Ori poate facem ca ucrainenii şi chemăm, româneşte, „rege din nemţi”? Nu de alta, dar atunci când eşti pe locul 103 din 157 de ţări la nivelul corupţiei e cam greu să speri să te descurci în lupta cu... corupţia.

 

CE FACEM CU DODON? Dodon nu face un pas fără a da rapoarte Moscovei. Ai impresia că obrăznicia lui e un fel de test: „Eu şi-aşa pot, şi aşa, şi pe dincolo!” Ştiţi cum pe timpuri măsura ţăranul stratul de slană la porc? Cică se lua un ac şi se înfingea în godacul care mânca liniştit... Stratul de slană nu este enervat, respectiv, porcul ţipa doar când ajungea acul la carne vie. Cam aşa păţim noi cu Dodon. Ăştia împing... Noi pentru moment nu ţipăm... „Va răbufni? / Ori îşi va îneca mînia / În sîngele godacilor inocenţi, / Impasibili, / Pînă li se ia / Slana lor de-o palmă, / Sacrificaţi la hramul şi cheremul / Peţitorilor de patimi?

 

DE USATÎI N-AŢI UITAT? O primă observaţie: faptul că la Moscova mulţimea la un moment dat a început să-i scandeze numele discalifică, sau cel puţin pune mari dubii referitor la spontanietatea acelor cozi şi nemulţumiri din faţa birourilor de vot. Să amintim că la Moscova buletinele nu au fost epuizate... Pusă launloc cu scorul extraordinar al lui Dodon, participarea lui Usatîi în scrutin poate fi tălmăcită şi drept creatura Cremlinului... Mai ştii? Oricum, acum nu mai contează.

 

RUSIA DĂ DE GREU: Criza e pe cale să se confirme în Rusia. Preţurile la petrol sînt în continuare menţinute mici, sancţiunile sînt în vigoare, South Stream a fost blocat, rubla cade... Între 6.000 şi 10.000 de militari ruşi sînt angajaţi pe frontul de Est. Rusia se simte obligată să trimită „ajutoare umanitare”... Inclusiv în Transnistria. Traversând Ucraina anti-putinistă... Şi cum astea nu erau de ajuns, izbucnesc focare în chiar interiorul ei. Au re-început lupte în Cecenia... Dacă nu ar avea ei „bomba neagră” ar fi fost simplu... Iată noi ne speriem de

 

ACCIDENTE NUCLEARE: Au fost tocmai două zilele astea: una în Ucraina şi ceva nu a funcţionat la Cernavodă. Noi încă nu am uitat de Cernobyl şi ne mai temem... Iar nebuni de alde Kiseliov îşi permit să ameninţe lumea cu arma nucleară... Şi totul devine complicat.

 

ŞI POPORUL, CE FACE POPORUL? Trimite bani. Apropo, aţi văzut cum a votat diaspora? Cea care trimite bani...Mai mulţi şi mai buni. Pe banii lui unii îşi cumpără Bentley. Vânzându-i medicamente. Maşini pe care le tamponează cu troleele publice. Dar nimeni nu îndrăzneşte să vadă ceva... Interesant, cine vinde acid sulfuric? Cu care se stropeşte de moarte prin chinuri călcând drept în faţă...

 

Cam atât... a putut fi mai bine, dar, mai cu seamă, a putut fi mult mai rău. Pe viitor vă doresc să fie ori No news, ori Good news... Vom trăi. Şi vom vedea.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher