Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 février 2011 1 07 /02 /février /2011 11:51

Probabil e prima poveste pe care o public la care puteţi asista în direct. Mai mult, veţi simti consecinţele ei începînd cu 1 Martie 2011. Şi dacă nu vă interesează lectura ecestei poveşti, aşteptaţi primăvara şi veţi simţi bănuţii din buzunar curgînd pe apa Moldtelecomului gîlgîind.

De obicei, îmi încep poveştile cu un prolog (probabil pentru cititorii iubitori de „concret” – destul de enervant). De data aceasta însă, v-aş invita să faceţi o vizită scurtă pe linkurile respective:

http://www.jurnal.md/ro/news/moldovenii-din-strainatate-cer-reducerea-tarifelor-la-telefonia-fixa-199550/

şi acesta neapărat:

http://www.jurnal.md/ro/news/moldtelecom-majoreaza-tarifele-la-serviciile-de-telefonie-fixa-locale-200145/

Gata cu prologul, putem trece la povestea propriu-zisă:

Fac şi eu parte din aşa numita diasporă. Diasporă care devine din ce în ce mai organizată (prezenţa la scrutinul din 28/11/2010 e şi asta o dovadă). Ne cunoaştem din ce în ce mai mult. Învăţăm a ne coordona acţiunile.

De o săptămînă, însă, nu dăm de acei „reprezentanţi ai diasporei” care ar fi făcut un asemenea demers către Moldtelecom (chipurile din tocmai 11 ţări: Canada, SUA, Italia, Israel, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Spania, Cehia, Federaţia Rusă, Ucraina!).

Fraţilor, dacă se recunoaşte cineva, daţi de ştire!

Stimate Vitalie Iurcu, spuneţi-ne şi nouă cine ne reprezintă. Să ştim, să nu murim proşti!

Explic pe scurt: Cică aceşti reprezentanţi (dar nu cunoaştem nici numele lor, nici numele de asociaţii sau grupuri de iniţiativă) ar fi cerut operatorului naţional să micşoreze tarifele la convorbiri internaţionale. Bizară cerere. De obicei, sîntem noi, cei plecaţi în străinătate, care suportăm cheltuielele comunicărilor telefonice şi achităm facturi operatorilor din franţe, italii si spanii de tot felul. Personal, sînt sunat de ai mei de-acasă doar în cazuri de urgenţă.

Moldtelecom (să vezi cîtă reactivitate şi compasiune!) vine cu un comunicat 10 zile mai tîrziu şi anunţă modificarea tarifelor, mărind preţul comunicărilor naţionale!!!!  

Şi pentru cititorii iubitori de „concret”, iată un mic calcul făcut de un bun prieten de-al meu:

„Pentru pachetul "Standard" (cel mai utilizat de către cetăţenii Republicii Moldova), este vorba de cel puţin DUBLAREA tarifului. La preţurile vechi, pachetul costa 24 de lei pe lună şi  includea 300 de minute de convorbire. La preţul nou, pachetul costă 30 de lei pe lună, dar are ZERO minute incluse. 300 de minute cu cel puţin 6 bani pe minut - face 18 lei pentru cele 300 de minute care înainte erau incluse în pachet. În aşa fel, dacă abonatul vorbeşte doar la orele de convorbiri ieftine, atunci va plăti 48 de lei pentru ceea ce înainte costa 24 de lei. Dacă vorbeşte la orele de convorbiri scumpe, atunci abonatul va plăti 12 bani pe minut, adică în total 66 de lei în loc de 24. Deasemenea, pachetul Econom (6 lei cu 200 de minute incluse) este înlocuit cu pachetul Social (15 lei cu 200 de minute incluse). Iarăşi, este vorba de o creştere - de data asta de 2,5 ori - a tarifului.”

Cred că aţi înţeles care este primul iepure...

Să vedem ce-i cu al doilea:

După cum mai menţionam, diaspora devine din ce în ce mai organizată şi mai „jenantă”, într-un fel, pentru anumite forţe din Moldova. Este extrem de greu a-i controla şi manipula, sînt independenţi din punct de vedere financiar (chiar dimpotrivă, sînt ei care plătesc, respectiv arvunesc), influenţează foarte mult opiniile celor de acasă şi, lucru mai recent, încearcă chiar şi să voteze... Belea pe cap, nu alta.

Incercări de a denigra diaspora au existat întotdeauna. Din fericire, fără prea mare succes, căci au fost prea grosolane. Vă mai amintiţi de faimoasa „informaţie” despre faptul ca în străinătate s-a votat masiv pentru cumunişti în iulie 2009? Acum se încearcă o modalitate mult mai subtilă. Reacţia omului de rînd (aşteptată probabil) ar fi una de genul „mama lor de diasporă, nu destul că huzuresc prin străinătăţi, dar din cauza lor vom plăti dublu telefonul”.

Păcat doar că presa se lasă dusă de nas... sper să fie doar o chestie de lipsă de profesionalism şi maturitate...

A propo, nu fac acuzaţii de nici un gen la adresa Jurnal.md. Nu e nici o judecată de valoare intenţionată. Aceeaşi „informaţie” o găsiţi şi la alţii:

http://unimedia.md/?mod=news&id=28723

http://www.azi.md/en/story/15927

http://news.yam.md/en/story/394580

http://www.diaspora.md/?pag=news&tip=noutati_rm&opa=view&id=186&l=

www.publika.md/diaspora-moldovenilor-cere-reducerea-pretului-convorbirilor-internationale_190981.html

http://economie.md/articole/show/1108/diaspora-cere-micsorarea-tarifelor-la-telefonia-fixa

ETC, ETC.

Partager cet article

commentaires

N
<br /> Super Vitalie!<br /> Eu in genere vorbesc gratuit cu numerele de fix din Moldova cu neuf SFR...<br /> E clar ca e doar o dezmintire si o manipulare!<br /> <br /> <br />
Répondre
V
<br /> <br /> Merci Nistor, si eu la fel vorbesc gratis cu MDA (adica nu e gratis, dar inclus la pachet). Ce-ar fi sa propunem SFR-ului sa investeasca piata Moldovei si sa-i distruga economic pe hotii astia<br /> :)?!<br /> <br /> <br /> <br />

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher