Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 mai 2011 4 12 /05 /mai /2011 23:24

Am zis că nu voi scrie despre 9 mai. Fiindcă nu am de ce. Nu am putut naşte decît o cacofonie asemantică în acea zi. Reacţie la tot ce am citito-văzut. Dar a urmat un 10 mai şi un test la limba franceză pe passé composé


Un test în cel mai „elitist” liceu din or. Bălţi. Cu clase de francofonie, cu « evro-remonturi » mai în fiecare an. Mai eliado-asachiesc decît toate liceele chişinăuene… Un test în cel mai « românesc » liceu din or. Bălţi. Liceu care se chiamă « Mihai Eminescu » !


neo-pioneriInocentă întîmplare: pe 10 mai elevilor li s-au dat exerciţii cu passé composé. Elevilor li s-a cerut să povestească, folosind verbe la passé composé, ce au făcut week-end-ul trecut. De 9 mai. Cînd Bălţii vuiau. Elevii au întrebat cum se spune în franceză „paradă”. Profa de franceză a răspuns docil… Perfect de simplu cu perfectul compus. Chit că a fost în franceză.


Nu vreau să ştiu cine este acela care a inventat subiectul testului. Nu vreau să ştiu dacă a fost făcut intenţionat sau nu. Nu mă interesează nici măcar la ce le va servi elevilor să ştie cum se spune „paradă” în franceză…


Un singur lucru vreau şi chiar încumet să-l cer: lăsaţi-mi copiii în pace ! Daţi-le o şansă să devină OAMENI LIBERI !


Iar pentru cei mari, cei cu subiectele, citiţi, vă rog, aceste două cărţi. Încercaţi sa uitaţi ce aţi învăţat la şcoală. Închideţi televizorul şi... Încercaţi să GÎNDIŢI singurei. Şi apoi să-mi răspundeţi : ce „victorie” sărbătoriţi voi pe 9 mai ?


Cartea 1 : BEDARIDA, F., (dir.), La politique nazie d'extermination, A. Michel, Paris, 1989,


Cartea 2 : ANONYMA, 2005. Eine Frau in Berlin. Tagebuch-Aufzeichnungen vom 20. April bis 22. Juni 1945. btb-verlag.

 

Photo: Ion Urusciuc, Balti 2009

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher