Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 septembre 2014 7 28 /09 /septembre /2014 22:31

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

FLOWERS OF SCOTLAND : În dimineaţa în care citeaţi ediţia precedentă, cunoşteaţi deja rezultatul referendumului din Scoţia. Cred că, văzut din bojdeuca noastră, rezultatele ne-au bucurat. Nu voi fi ipocrit – nu mi-am dorit să învingă independentiştii. Din varii motive, mai ales că aflam un lucru: cică în Scoţia s-ar fi identificat nişte exploatări potenţiale de gaze naturale... Deci nu a fost decât o afacere de bani?... Dar am fost trist. Pentru scoţienii care, oricât de anacronici nu ar părea, îşi doresc independenţă. Din mândrie naţională, nu din cauza hidrocarburilor. Am fost trist pentru acei care au intonat „Flowers of Scotland” atunci când orchestra cânta „God save the Queen”. Pentru ultimii cavaleri romantici. Pentru că şi astăzi îmi stau în minte versurile lui Robert Burns: „My heart's in the Highlands, my heart is not here; / My heart's in the Highlands a-chasing the deer; / A-chasing the wild-deer, and following the roe, / My heart's in the Highlands wherever I go.”... Şi încă ceva: Scoţienii au pierdut un scrutin (ori nu l-au pierdut: nu are nici cea mai mică importanţă!), dar au câştigat respectul lumii întregi prin felul în care s-a desfăşurat referendumul! Nu ca în alte părţi...

 

CA LA NOI, DE EXEMPLU : 37 de feţi-logofeţi (şi logo-fetiţe, dacă e să respectăm paritatea) au vrut referendum. Toată lumea a rămas trăsnită, inclusiv CC, care, în mod previzibil, a respins iniţiativa. Filat zice că Tănase nu ştie Constituţie uitând că tot el, Filat (ori partidul său, dar vorba lui Mayakovski: „мы говорим Ленин, подразумеваем - партия, мы говорим партия, подразумеваем - Ленин.”), îl înainta pe Tănase la această funcţie acum câţiva ani anume pentru că ştie Constituţie. Nu ştiu ce ştiu altii, dar eu încă nu am uitat bătaia de joc de toate instituţiile statului care a urmat după Huntergate în 2013. (Cred că atunci, în decurs de câteva săptămâni, numai monarhie nu am fost…) Apucăturile vechi se uită greu ?

 

GHICI GHICITOAREA MEA: Un înalt demnitar al unui stat străin vine într-o ţară si se implică direct în campania electorală a unui partid rostind discursuri înflăcărate. Întrebare: despre cine am scris eu acum? Variante: 1) Rogozin la Chişinău; 2) Leancă la Bucureşti. Exagerez? Bineînţeles... M-au făcut să râd toate discuţiile astea despre faptul că un partid de dreapta face campanie pentru un partid de stânga (de parcă noţiunile respective mai valoreaza ceva în epoca clientelismului total!), despre răzvrătirea lui Leancă împotriva lui Filat (ori invers)... Un Prim Ministru nu face campanie electorală într-un stat vecin (fie şi prietenesc ori chiar frăţesc)! Sunt elemente din igiena elementară diplomatică... Leancă ar trebui să ştie asta. Ori la MGIMO se învaţă altceva?

 

NEW – VASIUKI: Nu are Ilf & Petrov nicio atribuţie la Ucraina actuală. Şi la drept vorbind, ar trebui spus New-Transnistria. Putin a învins în războiul cu Ucraina. Cel puţin şi la a doua fază a lui. Novorossia va organiza alegeri după o săptămână de la alegerile parlamentare în Ucraina. Americanii arme ucrainenilor nu le dau, se fac bilanţuri (se număra morţii), se întăresc hotarele pentru a limita stricăciunile... Rusia face acelaşi lucru. Pe termen lung s-a mai vedea... Lucrurile nu pot să se schimbe decât din Rusia, din interior.

 

la-riviere-et-le-torrent.pngPRIETENII: Lukashenko vine la Chişinău. Oficial, la invitaţia lui Timofti. Lukashenko laudă vinurile. Eu totuşi sunt curios, suntem noi acei care căutăm pieţe de desfacere, ori (ar trebui să luăm în calcul şi această posibilitate) Rusia caută furnizori pentru piaţa lor internă prin Belorusia? Oricum, să-l ai pe mustăcios printre prieteni nu-i prea onorabil în zilele de azi. Embargourile ruseşti sunt la fel de previzibile precum zăpada pe timp de iarnă, dar la fel precum zăpada, întotdeauna ne iau prin surprindere... S-ar fi putut, de exemplu, introduce în patru ani standarde europene, dar noi continuăm să folosim GOST-uri sovietice... Acum ne milogim la Lukashenko...

 

PARLAMENTUL A PLECAT ÎN VACANŢĂ: E din categoria No Comments... Gata, ei au obosit... s-au dus să facă campanie electorală. Fraţilor, poate vă suspendaţi şi salariile?

 

VORONIN: În sfârşit intră şi băbacu în campanie! Dodon sare la el cu lătratul. Recunosc, mi-a fost dor... Uite-acu chiar ne vom veseli. Ş-apoi, pentru echilibru trebuia să vină şi el să mai tulbure apele, nu de alta, dar se mănâncă doar „pro-europenii” şi nu-i bine. Acum încep şi „pro-UVamaliştii”. Fain! Show must go on!

 

ŞI POPORUL, CE FACE POPORUL? Păi ce să facă? Ca de obicei: este călcat în picioare, mai precis cu roţile. Este călcat cu mercedesuri bătute cu cristale Swarowski.

Cam astea am vrut să vă spun... Nu uitaţi să vă faceţi cruce după ce citiţi acest text, căci în viziunea BOM, presa e o lucrare diavolească. Bine, eu nu sunt chiar presă, dar mai ştii? Nu vă jucaţi cu focul.

Vă doresc o săptămână frumoasă. Şi cât mai puţine noutăţi... căci „No news - good news”. 

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher