Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 avril 2012 5 27 /04 /avril /2012 14:00
"Puterea este afrodiziacul suprem" H. Kissinger
"Satan l-a sedus pe papa oferindu-i putere" V. Rozanov
 
Franţa are o populaţie de 62 de mln. de oameni. Circa 1.5 mln. sînt în afară. Ceea ce reprezintă 2%. Franţa are un PIB per capita de 33.100$ (2010).
Moldova are o populaţie de 3.6 mln de oameni. Circa 0.8 sînt în afară. Ceea ce reprezintă 22%. Moldova are un PIB per capita de 2,500$ (2010).
În Franţa 2% din populaţie au un Secretar de Stat (nu-i ministru) care doar asta şi face : gestionează afacerile cu francezii de pretutindeni. Este un tip pe care nu-l cunoaşte nimeni, dar cu titlu pompos : « Secrétaire d'Etat auprès du ministre d'Etat, ministre des Affaires étrangères et européennes, chargé des Français de l'étranger ». Eduard Courtial îi spune. În Franţa 1.5 mln. nu se încadreaza în sistem. Dar sînt totuşi mulţi, de aceea au nevoie de un cineva care să le poarte de grijă. Cu atît mai mult că au şi drept de vot. 2.3% din alegători. Franţa este o ţară bogată şi poate să-şi permită acest lux. Pîna la urmă e şi uman : nu poţi lăsa în voia soartei şi în afara sistemului 2.3% din alegă… ptfu, vroiam să zic 1.5 mln. de persoane. E nevoie de proceduri, instituţii specifice, gestionate de o administraţie aparte.
În Moldova emigraţia demult nu mai este un epifenomen. În Moldova emigraţia este sistemul! 22% din populaţie! 25-30% din alegători*! 35% din PIB!
*estimări personale:
vedeţi aici mai multe detalii
În aceste condiţii, Moldova nu poate să-şi permită un minister al diasporei. Chiar şi atunci cînd o parte din asociaţiile diasporei lansează apeluri colective în acest sens. Un minister specific ar trebui să se ocupe de lucruri specifice, or numai de specificitate nu putem vorbi în cazul nostru… Spre exemplu, Ministerul Reintegrarii Teritoriale trata o specificitate nesistemică, dar destul de stringentă din p.d.v. al Statului pentru a justifica un minister în afara celor tradiţionale, de ramură. Astăzi funcţia este şi mai importantă: este tratată tocmai de Viceprim-ministru! (dar nu mai există minister).

kafka-praga.jpgMinisterul diasporei, în condiţiile actuale... nu ar avea ce face! Ori ar trebui să facă tot! (Dar la ce avem Prim Ministru atunci?) Am crea, la sărăcia noastră, încă un cabinet de Ministru fără competenţe clare. Pentru care ar trebui să plătim şi vreun Mercedes nou, probabil... Să vedem mai îndeaproape. Voi utiliza două documente: acel al apelului lansat pe 26 aprilie şi lista celor 10 porunci... (ptfuu, că iar mă-ncurc!) pardon, angajamente semnate de cei  patru crai de la răsărit (la propriu si la figurat) Filat, Lupu, Ghimpu şi Godea. La ce ar servi acest Minister conform acestor „hîrtii”?
Argumentul nr. 1:
Apel: „Activitatea acestui Minister va include protecția cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare”. 10 angajamente: „Să aibă în sarcină protejarea cetăţenilor moldoveni de peste hotare”.
Mă iertaţi, Domnilor şi Doamnelor, dar rolul Consulatelor care este? Şi cum un minsitru bazat la Chişinău mă poate proteja pe mine în Franţa? Ori facem ministeriat prin skype? Eu aş prefera consulate dotate cu resurse suficiente (umane inclusiv) pentru gestionarea fluxului de solicitări pe teren şi nu un ministru virtual în jilţurile moi de la Guvern. Şi să nu uităm că fiecare persoană este protejată şi este obligată să respecte legile ţărilor unde se află. 
Argumentul nr. 2:
Apel: „elaborarea și implementarea politicilor orientate la crearea unor condiții favorabile pentru reîntoarcerea emigranților și reintegrarea lor în societatea Republicii Moldova.”
10 angajamente: „integrarea socială a celor reveniţi în ţară”
Clar, nu? Adică un minister ar trebui să înlocuiască întregul Executiv! De la „economie” (crearea locurilor de muncă), „educaţie” (protecţia copiilor, în special cei abandonaţi), „protecţie socială” (soluţionarea problemelor legate de pensiile emigraţilor), „medicină” (asigurarea cu un minim de protecţie medicală a celor fără poliţe de asigurare), „finanţe” (evitarea dublei impozitări) etc. etc.!  Mda... o-ho-ho minister! Vreau şi eu „ministru”! A propos, dacă aş fi eu ministru al oricărui minister din cele sus-citate, m-aş opune vehement...
Şi ce înseamnă „reintegrarea în societatea R. Moldova”? Le facem la toţi cîte o psihoanaliză? Cîte un masaj relaxant pe zi?  Şi cum rămîne cu „antidiscriminarea”? Dacă le facem „programe” unora, de ce nu am face asta pentru alţii?
Argumentul nr. 3
Apel: „Adoptarea unei Strategii Naționale pentru Migrație, care să prevadă, printre altele, o serie de măsuri concrete pentru stoparea exodului masiv al cetățenilor moldoveni.” 
După relecturi insistente aşa şi nu i-am dat de hac acestei propozitii... Iată eu înţeleg Strategie Naţională în Învăţămînt, Strategie în Medicină, în Economie, Agricultură, etc. etc. Migraţie? Nu înţeleg. Aveţi în vedere politicile naţionale pentru imigranţi? (John, hello!) Măsuri concrete pentru stoparea exodului masiv? Vedeţi mai sus în textele la nr. 2. De acest lucru ar trebui să se ocupe TOT EXECUTIVUL, fiecare minister în domeniul său de competenţă! Iată eu propun o măsură concretă: se cheamă „ţăruş”. Îi priponim pe toţi şi ne-am lămurit. Ori facem un perete înaaaaalt – înalt pe Prut şi pe Nistru. Să ştie ei! Nu mai fuge nimeni!
Argumentul nr. 4:
Apel: „Accelerarea implementării procedurii de vot electronic și introducerea, ... a votului prin corespondență.”  Uite aici sînt absolut de acord! Am semnat şi un Apel în acest sens. Cîteva săptămîni în urmă. Staţi puţin şi nu mînaţi, dar nu avem noi oare un CEC în ţărişoara asta mică? Cum poate un minister, subordonat unui Prim-Ministru, care ajunge la putere prin alegeri să gestioneze procese legate de alegeri? Nonsens. Ori facem ministru, apoi el implimentează reforma Codului Electoral şi după asta închidem ministerul? Nonsens².
-------------------------------
În toate domeniile care dor, într-adevăr, şi care fac ca reprezentanţii diasporei să fie supăraţi pe puterea din Republica Moldova, există competenţe de resort locale. În fine, ar fi şi un domeniu care nu este acoperit: menţinerea identităţii culturale, susţinerea eforturilor de continuitate identitară a comunităţilor din diasporă (asigurarea lor cu material didactic pentru predarea limbii, organizarea concertelor şi spectacolelor în ţările respective, costume, presă, broşuri tematice pentru cetăţeni, etc., etc.). Am putea eventual implica Ministerul Culturii, dar e ceva mai nuanţat totuşi. Numai că pentru a asigura această funcţie e nevoie de 3-4 persoane la MAEIE, într-un departament specific, şi nicidecum minister ori agenţie.
Şi încă un detaliu, dar care totuşi poate deveni, în anumite circumstanţe‚ „harmăsar”: imaginea ţării. În momentul în care încercăm prin toate mijloacele posibile şi imposibile o integrare europeană şi, ţinînd cont de procesele interne emigrafobe din interiorul UE, este prejudiciabil pentru noi toţi existenţa însăşi al unui minister sau agenţii de acest tip. Ne punem o etichetă în frunte de „ţară cu pericol emigraţional” pentru UE.
În loc să ceară orbeşte un minister, facînd jocul politic al cuiva (vedeţi paralelismul extraordinar al acestor două acte), reprezentanţii diasporei ar fi trebuit să participe activ la elaborarea strategiilor naţionale pe domeniu. Aţi încercat? Nu? Poftim de poftiţi: http://particip.gov.md se cheamă!
Ar fi trebuit să exercite o presiune reală şi constantă asupra Executivului, nu să reclame o participare la „banchet”. Este o tactică autodistrugătoare pentru asociaţiile diasporei. Acele ONG-uri care au cîrdăşit cu puterea prea mult în trecut, nu mai au ponderea necesară în rîndul emigraţilor „neafiliaţi”. Am cunoscut destui „lideri ai diasporei” care au dispărut în neant de atunci. Iar credibilitatea este unica legitimitate a acestor organisme ad-hoc, care le permite, printre altele, să facă şi apeluri de acest tip.
Toate ministerele, toate strategiile sectoriale trebuie să ţină cont de fenomenul migraţional devenit sistemic. Iar CEC ar trebui să propună modificări la Codul electoral, astfel încît Executivul să reflecte şi opiniile celor din străinătate. De nu, vor cere ministru. Cu jilţ, mercedes, cabinet, aparat, şef(ă) de aparat etc. etc. Dar fără competenţe...
Şi pe final:  Înţeleg foarte bine procesele care fac ca unele asociaţii din diasporă sa susţină un Apel de acest gen. Mai mulţi factori s-au împletit într-o combinaţie situaţională extraordinară:
Insuficienţa sistemului democratic, care face ca simple asociaţii obşteşti, în loc să se ocupe de ceea ce trebuie să facă o ONG, se bagă în domeniul politic şi în jocul de-a puterea, substituind partidele, absente în străinătate prin definiţie. Numai că nu au legitimitate s-o facă. Din nou, prin definiţie. Soluţia (citînd un alt „salvator de ţară”)? Perfecţionarea sistemului electoral şi adaptarea lui la realitatea de azi.
Ignorarea prea îndelungată a fenomenului emigraţional de către Executiv, care nu a adaptat politicile fiecărui minister la „noua” realitate. Din păcate, nici chiar crearea unui minister nu poate soluţiona această deficienţă de viziune strategică. Cum facem? E necesară o modificare urgentă a strategiilor pe ramură. Identificarea şi implicarea directă a persoanelor deţinătoare de expertiză (şi care nu neapărat fac parte din asociaţii) cu experienţă în străinătate la elaborarea programelor respective. Diaspora poate deja participa prin intermediul http://particip.gov.md.
Absenţa unui mecanism eficace şi dedicat de dialog cu diaspora. Totuşi este necesar un punct dedicat de comunicare (acele 3-4 persoane de care pomeneam) cu diaspora. Mulţi au perceput atribuirea acestui rol Biroului de Relaţii Interetnice ca o insultă din partea puterii şi nu au fost departe de adevăr.
Interese pur electorale. AIE ar fi tentată să meargă pe această cale, totuşi 20 % de alegători pot decide soarta oricărui scrutin. Cu atît mai mult cu cît vor găsi întotdeauna un ecou pozitiv şi de cealaltă parte a cortinei (paralelismul îngrijorător al documentelor).  Hmmm....Cît de dulci şi ademenitoare sînt cîntecele sirenelor puterii... Doar că AIE şi semnatarii apelului ar trebui să înţeleagă: ministru poate fi doar unu, iar asociaţii cu „hambîţ” sînt multe şi, inevitabil, ace(a)st(ă) ministru va cădea în disgraţia aceloraşi asociaţii destul de rapid. Este uman. Unicul care ar avea de cîştigat din toată afacerea respectivă ar fi... ministrul!
Unii exponenţi ai diasporei au simţit că se poate. 2009 a adus indiscutabil o deschidere. O deschidere spre tot. Spre dialog, dar şi spre forţarea puterii pînă a o penetra. Cam la fel a fost şi în Moldova cu acei din ONG-uri care au integrat structurile Guvernului. Şi nu este nimic rău aici, în absolut… Dorinţa sinceră de a participa la un proiect politic este salutabilă. Machevialism a existat, însă, întotdeauna. Să recunoaștem deschis: acei din diasporă au un mic avantaj. Intră în buduarul puterii pe uşiţa din spate. Cînd adaogi la nume „de la Paris” – are efect. O ştiu, căci am practicat-o personal. Dar nu miroase bine. Să nu încurcăm genurile. Cine face politică – să facă politică, nu ONG-uri.
P.S.: Am participat şi eu la Conferința Internaționala «Cultura toleranței, valorile comune, dialogul intercultural – 20 de ani de realizări» (Chișinău, 23 – 26 august 2011)… Mi-a fost ruşine. Am plecat după o zi şi jumătate. M-am întors la socrii mei (învăţători de la ţară, pensionaţi, dar care mai lucrează, căci nu are cine altul. Şi în sat copiii au rămas de capul lor... Dar las-că nu-i nimic. Mai au pînă la vară şi şcoala se-nchide. E « optimizată » deja. Caci e nevoie de făcut economii pentru mercedesuri, parade, avioane şi ...noi miniştri). Ei erau pe deal la lucru, iar eu la Palatul Republicii mîncam sarmale, canapeuri, salamuri scumpe şi beam vin scump şi Cognac cu multe stele. O muzicuţă şi o domnişoară tinerică şi voluptoasă ne cînta melodii populare, noi făceam poze şi eram mîndriiii…
Eu nu mi-am ridicat diurnele de cazare şi nu mi-am rambursat biletele de avion. VOI* ?
P.P.S.: Iată şi apelul meu personal, semnat Vitalie Vovc, nu de „asociaţie”:
Stimaţi colegi, să nu greşim ţinta! Noi nu avem nevoie de minister al diasporei, ci de politici care ar ţine cont de fenomenul migraţional la absolut toate nivelurile. Fiţi mai incisivi atunci cînd vi se-nchid şcolile unde merg copiii voştri, sau ai oamenilor pe care ipotetic îi reprezentaţi,  nu atunci cînd cineva (se) vrea ministru. Avem o demnitate de apărat şi o responsabilitate faţă de oamenii din ţările unde ne aflăm şi cei de acasă!
Cu mult drag, din Franţa, de la Paris.
Va urma şi un alt text despre viziunea mea a rolului şi funcţionarea diasporei.
* Cică Conferinţa respectivă nu ar fi fost finanţată din bugetul Republicii Moldova. Dar acest fapt nu schimbă esenţa întrebării.
Partager cet article

commentaires

V
Vitalie te contrazici în multe.<br /> Diaspora are nevoie de politici care ar ţine cont de fenomenul migraţional, iar aceste politici pot fi asigurate de un minister. O agentie cu 3-4 angajati nu va functiona deloc. Pentru ca sunt<br /> totusi 1/4 din populatie RM peste hotare nu citeva mii. 3-4-5 persoane nu este deajuns pentru a mintine dialogul si relatiile cu diaspora. Sunt aproape 1.000.000 de oameni!!!
Répondre
V
<br /> <br /> Vasile, nu ma contrazic deloc. Si chiar in comentariul tau imi dai dreptate. Fenomenul migrational nu poate fi tratat ca un subiect aparte, dat fiind amploarea lui. El trebuie sa fie tratat<br /> sistemic, de toate componentele guvernului. Cit proveste acele "5" persoane depsre care pomeneam, rolul lor nu este sa "salveze tara" nici sa solutioneze problemele legate de migratie (care in<br /> conceptia mea este rolul executivului, per ansamblu), ci sa asigure o legatura constanta intre asociatiile disaporei, sa asigure suficiente materiale informationale despre activitatea<br /> executivului, sa contribue la continuitatea culturala a cetatenilor plecati in straini. La general: nu va imbatati cu apa chioara - nimeni nu poate solutiona problema migratiei. Nu este posibil.<br /> Doar atunci cind calitatea vietii in MDA va fi comparabila cu cea din alte tari, fluxul emigrational va diminua.<br /> <br /> <br /> <br />
T
PRIMESC SI REMIT PENTRU CUNOSTINTA:<br /> <br /> Stimați reprezentanți ai Diasporei,<br /> <br /> Vă anunțăm că a demarat procesul de înfiinţare a Agenţiei pentru Relaţiile cu Diaspora.<br /> <br /> La 7 iunie curent, Cancelaria de Stat a trimis spre avizare Proiectul de lege pentru completarea articolului 24 din Legea nr. 64-XII din 31 mai 1990 cu privire la Guvern, prin care este propusă<br /> înfiinţarea Agenţiei pentru Relaţii cu Diaspora, precum şi Proiectul hotărârii de Guvern prin care este propus Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Relaţii cu<br /> Diaspora.<br /> <br /> „Chiar dacă numărul cetăţenilor Republicii Moldova plecaţi peste hotarele ţării a scăzut de la 7,172 mii persoane în 2007 la 4,714 mii persoane în 2010, numărul acestora continuă a fi unul<br /> cumulativ mare, iar asigurarea respectării drepturilor şi intereselor cetăţenilor săi aflaţi în străinătate rămâne a fi o misiune a statului, pe care Guvernul şi-a propus să o realizeze, se spune<br /> în nota de fundamentare la cele două documente. Pornind de la premisa necesităţii păstrării şi promovării identităţii naţionale, culturale şi religioase a moldovenilor de peste hotare, precum şi<br /> consolidării legăturilor dintre Republica Moldova şi comunităţile moldovenilor de peste hotare, Agenţia pentru Relaţii cu Diaspora va contribui la implementarea într-o manieră consecventă a<br /> politicii statului în domeniu”.<br /> <br /> La elaborarea celor două documente autorii s-au bazat în primul rând pe necesitățile expuse de către reprezentanții diasporei, dar și pe experienţa Sloveniei, unde funcţionează Oficiul pentru<br /> Slovenii din Străinătate, şi pe cea a României, care a creat Departamentul Românilor de Pretutindeni. De o manieră similară, Agenţia va asigura respectarea drepturilor şi a intereselor<br /> comunităţilor de moldoveni de peste hotare, stabilind şi dezvoltând relaţii de colaborare şi parteneriat, pe de o parte, cu autorităţile din statele în care sunt comunităţi de moldoveni, iar pe de<br /> altă parte, cu organismele şi instituţiile internaţionale care activează în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor ce aparţin minorităţilor naţionale. De asemenea, Agenţia va contribui, prin<br /> acordarea susţinerii şi a concilierii necesare, la facilitarea integrării şi inserţiei atât sociale, cât şi profesionale a moldovenilor aflaţi peste hotare. Mai mult ca atât, contribuind şi<br /> susţinând crearea şi funcţionarea diferitelor organizaţii şi asociaţii, constituite de moldovenii aflaţi peste hotare, cu scopul de a-şi proteja interesele, de a-şi valorifica şi face cunoscut<br /> publicului potenţialul naţional, cultural etc., Agenţia va contribui la promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional.<br /> <br /> Întru realizarea funcţiilor de bază Agenţia exercită atribuţii în domenii precum politicile migraţionale, migraţia forţei de muncă, relaţiile cu diaspora, coordonarea activităţilor realizate de<br /> diferite ministere pentru susţinerea migranţilor/diasporei moldoveneşti. Această abordare se justifică prin faptul că Republica Moldova continuă a fi o țară preponderent de emigrare ceea ce impune<br /> utilizarea politicilor migraționiste și de dezvoltare pentru crearea unor coridoare permanente de comunicare și interacțiune cu diaspora în ambele sensuri. Impactul care se aşteaptă de la crearea<br /> Agenţiei este în primul rând unul social care ține de intensificarea legăturilor și apropierea concetățenilor moldoveni, care la moment se află peste hotarele țării, de viața socială, politică,<br /> economică, culturală și comunitară din republica Moldova. Este vorba de o implicare mai activă a diasporei în dezvoltarea țării și o activizare a statului Republica Moldova în susținerea<br /> cetățenilor săi oriunde s-ar afla ei. Totodată vorbim și despre un impact economic (valorificarea remitenţelor, a economiilor în sensul orientării lor spre investiţii în economia naţională;<br /> susţinerea şi motivarea diasporei de a atrage investiţii străine în Republica Moldova), cât şi social-umanitar (organizarea în Republica Moldova a „şcolilor de vară” pentru copiii migranţilor<br /> născuţi în străinătate; oferirea mai multor oportunități electorale pentru diasporă; soluţionarea mai eficientă a problemelor legate de copiii rămaşi fără îngrijire părintească şi de bătrânii<br /> solitari). De asemenea, se va pune accent pe consolidarea relaţiei dintre migranţi şi autorităţile statului, în sensul oferirii unui caracter temporar, sezonier migrației, pentru a intensifica<br /> beneficiile și a motiva revenirea în ţară (cel puţin pentru o parte din migranţi) şi reintegrarea migranţilor - în cazul dat este vorba de promovarea migraţiei circulare. Consolidarea legăturii<br /> dintre migranţi şi autorităţile statului ar trebui să contribuie la crearea unui mecanism eficient de protecţie a drepturilor migranţilor peste hotare, asigurarea lor cu beneficii sociale, inclusiv<br /> pensii. Acest lucru se poate face pe mai multe căi, inclusiv prin încheierea Acordurilor bilaterale de securitate socială cu statele-destinații principale pentru migrația din Republica Moldova.<br /> <br /> Potrivit proiectului de Regulament, Agenţia va avea un număr de 32 de unităţi, va fi condusă de un director general şi un colegiu format din nouă membri, a cărui componenţă se aprobă de către<br /> Guvern. Pentru a consulta cele două proiecte, accesaţi pagina web a Cancelariei de Stat, la rubrica „Proiecte în discuţie” - http://www.cancelaria.gov.md/lib.php?l=ro&idc=360&nod=1&.<br /> Invităm instituțiile de stat, asociațiile diasporale, reprezentanții societății civile, a organizațiilor internaționale și pe toți cei cointeresați să consulte documentele propuse și să contribuie<br /> cu sugestii și propuneri.<br /> <br /> Cu mult respect,<br /> <br /> Cancelaria de Stat a Republicii Moldova<br /> <br /> Cu ginduri bune si respect:<br /> <br /> "AssoMoldave"<br /> Tatiana Nogailic<br /> <br /> Tel: 0039 3294754598<br /> <br /> Skype: nogailic<br /> E-mail: assomoldave@gmail.com<br /> http://twitter.com/assomoldave<br /> http://assomoldaveroma.blogspot.com<br /> http://www.youtube.com/assomoldave<br /> http://picasaweb.google.it/assomoldave<br /> http://www.odnoklassniki.ru/TatianaNogailic<br /> http://www.facebook.com/Nogailic.Tatiana.Assomoldave
Répondre
V
<br /> <br /> Tatiana, merci mult! tre de vazut pe particip.gov.md. textul :). Oare ce-i asta 32 de unitati???<br /> <br /> <br /> <br />
E
Vitalie, BRAVO!!!<br /> Argumentare, limbaj...<br /> Am primit placere si de la Povestea ta despre Popa cel ... rosu - de unde, printre altele, stii cantecul "Vragu ne sdaiotsia nas gordii Vareag"? Interpretarea ma lasat profund impresionata...
Répondre
V
<br /> <br /> Merci pentru cuvintele bune! Am fost crescut in epoca URSS-ului... la Balti. Cintecul era bine cunoscut pe atunci. Intr-un fel ma flateaza intrebarea ;). Inseamna ca arat mai "tinar" !<br /> <br /> <br /> <br />
T
Bun gasit.<br /> <br /> Sunt de acord cu tine Vitalie. La fel si parteciparea noastra la Conferinta din august, ma uitam dintr'o parte si imi era rusine, mila pentru noi.<br /> Acolo era vorba despre Cultura Tolerantei... MOLDOVENII STIU CE INSEAMNA .... sau Dialog Intercultural???<br /> <br /> Eu nu am semnat pentru Minister,am motivele mele.<br /> <br /> Cu ginduri bune si respect din Roma:<br /> <br /> "AssoMoldave"<br /> Tatiana Nogailic<br /> Tel: 0039 3294754598<br /> Skype: nogailic<br /> E-mail: assomoldave@gmail.com<br /> http://twitter.com/assomoldave<br /> http://assomoldaveroma.blogspot.com<br /> http://www.youtube.com/assomoldave<br /> http://picasaweb.google.it/assomoldave<br /> http://www.odnoklassniki.ru/TatianaNogailic<br /> http://www.facebook.com/Nogailic.Tatiana.Assomoldave
Répondre
V
<br /> <br /> Merci, Tatiana... E penibil sa te-nvete toleranta cineva care nici limba nu vrea sa ti-o stie...<br /> <br /> <br /> <br />

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher