Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 février 2011 3 09 /02 /février /2011 16:16

Pe lîngă repartiţia mandatelor de deputat, rezultatele scrutinului parlamentar din 28 noiembrie 2010 au adus şi un răspuns la o întrebare care ne framintă de la 1991 încoace şi a fost o sursă a speculaţiilor politice de toate culorile şi finalităţile. Ne-am pomenit de facto cu rezultatele unui referendum naţional, desigur fără nici o valoare constituţională sau instituţională. Conform scrutinului, cel puţin 60% din populaţia Republicii Moldova au ales vectorul vestic al eternei dileme Vest-Est. Alegere deloc anodină şi care depăşeşte cadrul politicilor externe ale ţarii. Semnificaţia opţiunii alegătorului merită un articol aparte, or nu acesta este subiectul post-ului de azi.

 

Avem, deci, o primă constantă: majoritatea populaţiei ţării îşi doreşte o integrare în Europa. Folosesc „Europa” şi nu sintagma „Uniunea Europeană” în mod expres. Decorticarea semantică a cuvîntului „Europa” în înţelesul aceluiaş alegător riscă să scoată la iveală seme noi, diferite de referentul cunoscut în occident.

 

Avem şi a doua constantă: clasa politică îşi axează în consecinţă toată comunicarea în jurul acestui subiect, ţinînd cont de dezideratul alegătorilor, asimilînd însă Europa cu Uniunea Europeană (UE) (şi insistînd asupra suprapunerii acestor două noţiuni). AIE1, AIE2, MAEIE etc. etc. Nimai IE peste tot.

 

Toate bune pînă aici. Sînt şi eu adeptul IE-urilor la toate nivelurile. Dar...

 

Înainte de a înţelege dacă e posibilă o eventuală IE, ar trebui să înţelegem ce înseamnă UE şi dacă, eventual, ar fi un loc şi pentru o MDA acolo. Răspunsul meu este DA! Cu condiţia ca Moldova să poată oferi cetăţenilor europeni (în sens de „cetăţeni ai statelor UE”) locuri noi de muncă la un salariu decent, să vină cu o balanţă comercială pozitivă, să devină un stat donator în cadrul UE, să contribuie la securitatea frontierelor. Exact ce căutăm noi de la UE prin IE...  

 

Bătrîna Doamnă nu o duce chiar bine ultimul timp. UE o duce şi mai rău. În afară de criza economică, erodarea nivelului de viaţă şi a sistemelor de asistenţă socială, problemele de identitate (da - da, au şi ei din astea), Europa s-a mai pricopsit şi cu o criză instituţională inextricabilă din cauza UE. A aduce vorba actualmente despre o eventuală extindere în culoarele UE echivalează cu stingerea focului cu paie.

 

Să nu uitam nici de faptul că UE nu are în prezent o politică externă (şi nici internă, dacă tot vine vorba) unică, ci e doar un conglomerat de politici naţionale. Ceea ce decide UE, depinde în mare măsură de ceea ce se decide la nivel naţional în fiecare stat-membru. Ultimile alegeri în parlamentul european au demonstrat acest lucru: campania electorală (cel puţin în Franţa) a fost monopolizată de subiecte pur naţionale, cu încercari relativ stîngace de a le extra-frontaliza.  Politicienii europeni, la fel ca şi cei din Moldova, sînt mult mai interesaţi de a se menţine la putere decît de a apăra cauze măreţe de fraternitate şi democraţie în toată lumea. Vă asigur, alegătorul de rînd francez nu doreşte ca Moldova să facă parte din UE! Şi nu o va dori nici mîine, nici poimîine... Politicul nu va risca să-l contrarieze şi să promoveze ideea extinderii, căci criza economică recentă a demonstrat cît de slab a devenit el, politicul, în comparaţie cu economicul şi a zdruncinat simţitor legitimitatea statelor şi instituţiilor politice din cauza incapacităţii lor de a evita colapsuri sociale.

 

Dacă mai adăugăm aici şi jocul „de-a influenţa” cu o Rusie din ce în ce mai puternică din cauza hidrocarburilor, devine clar că visul Moldovei la IE este sortit să rămîna un vis. UE ne-a şi avertizat într-un mod foarte explicit: ne-a cantonat într-un ţarc pe nume „Partenariat Estic” - o reîncarnare a politicilor de vecinatate de acum cîţiva ani. Dacă formularea de azi rămîne una evazivă (cel puţin, în trecut se spunea deschis că ţările incluse în asemenea planuri nu au vocaţia de a adera la UE) şi mai aveţi speranţe, priviţi componenţa „partenerilor”. Crede cineva într-un viitor european al Bielorusiei sau al Ucrainei?

 

O altă mare enigmă ramîn relaţiile noastre cu Alianţa Nord-Atlantică. Într-un mod foarte bizar conaţionalii noştri nu asociază UE şi NATO... Or, nici o ţară din fostul bloc sovietic nu a aderat la UE fără să adere la NATO. Această dualitate pare să fie o regulă, cel puţin în ceea ce priveşte partea estică a Europei. Să nu uitam că, la origine, UE a fost creată ca o uniune economică pentru a evita conflicte de genul celor două razboaie mondiale care au devastat Europa în sec. XX. Respectiv, dimensiunea securitară nu poate nicidecum fi neglijată*... Politicienii moldoveni, însă, par a uita această latură a IE şi lasă media rusă, majoritară în spaţiul audio-vizualului din Moldova, să „trateze” acest subiect. Stranie abordare...

 

*lectura la subiect:  http://www.europalibera.org/content/article/2291684.html

 

Moldova-si-IEConstatările de mai sus (1. UE nici nu ia în calcule o eventuală aderare a Moldovei 2. Noi nu dorim aderarea la NATO) contrastează enorm cu discurul oficial politic din ţară care, chiar şi dacă nu promite o IE în urmatorul an-doi, o prezintă ca o realitate quasi-palpabilă, ceea ce nu corespunde adevărului, eufemistic vorbind.

 

Nu cred că înalţii demnitari de stat nu sînt conştienţi de acest fapt. Dimpotrivă! Dar nici un politician nu va încumeta astăzi să afirme că o IE în viitorul apropiat este imposibilă. Continuă, respectiv, să bată apa-n piuă... Nu că ar fi în zadar... Dacă e să continuăm pe acelaşi făgaş, poate că în următorii 25-30 de ani şi se va realiza această IE. Să dea Dumnezeu să mai existăm noi pînă atunci... Problema e alta: s-a cam subţiat răbdăul. Nu ajunge el nici pentru 10 ani...

 

De ce politicienii europeni (în sens de UE) sînt într-atît de încăpăţînaţi şi nemilostivi faţă de noi, europeni pînă-n măduva oaselor? Vezi mai sus de ce o fac la nivel de discurs: nu au altă soluţie. Si totuşi...

 

 În primăvara lui 2009, împreună cu alţi 3 prieteni de-ai mei, am obţinut o audienţă la un parlamentar francez (nu-i voi cita numele, din considerente pe care le veţi înţelege imediat) pentru a discuta despre evenimentele din aprilie. Vreau doar să spun că este o persoană care cunoaşte îndeaproape situaţia în Europa de Est şi face parte din grupuri parlamentare ce se ocupă de politica externă. Într-o discuţie mai mult cu caracter off-line, ne-a spus următoarele:

 

Primo: Franţa nu se va implica foarte mult în Europa de Est din cauza Rusiei, care devenea un partener „strategic”.

Secundo: UE nu va accepta noi membri în viitorul apropiat din cauza crizei profunde instituţionale şi pesimismului european generalizat.

Terzo: Moldova are un viitor european şi numai de ea depinde dacă va face parte din UE sau nu.

 

Pradoxal? Deloc! Mulţi politicieni din UE sînt ferm convinşi că Moldova va adera la România şi astfel, de facto, va intra în spaţiul UE. Închid însâ uşa statului Republica Moldova. O soluţie care satisface toată lumea. UE nu va avea de gestionat un nou stat din p.d.v. instituţional. Alegâtorul nu se va opune unei eventuale reunificări din simplul motiv că reunificarea (cea a Germaniei) este, dacă doriţi, un mit fondator al actualei Europi. Un simbol sacru inatacabil.

 

Concluziile vă las să le faceţi singuri, dragii mei cititori... Şi aştept comentariile Domniilor Voastre.

 

P.S.: Nici nu încumet să abordez problema Transnistriei... Metaforic vorbind, e un fel de întrerupător care, pentru moment, disjonctează absolut orice efort vizibil de IE sau, fie şi ipotetic, de aderare la NATO...

 

Imagine: Victor Crudu

Partager cet article

commentaires

P
PRELUARE:<br /> de la Aeleden<br /> http://www.zdg.md/stiri/azi-grupul-john-onoje-lanseaza-programul-electoral<br /> Va fi ceva spontan şi îţi mai dau şi alte detalii. Anume:<br /> - va începe un conflict major în occident (în prima jumătate a anului). Ca atare NATO va ocupa poziţii pe frontul ca se va deschide. Românii vor fi «trimişi la înaintare» (posibil pe linia întâi,<br /> că alţii fac jocurile războiului).<br /> - Când vei vedea la TV, într-o seară, că pe aeroportul Otopeni vor sosi zece sicrie cu militari români morţi pentru cauze străine, atunci la scurt timp (circa o lună) în România va avea loc un<br /> «eveniment», care va duce la proteste şi mişcări de mare amploare.<br /> - Concomitent vor fi proteste şi în Moldova şi atunci se va produce Unirea, mai întâi prin simpla desfiinţare a graniţei ce ne desparte şi apoi (în timp) prin adaptarea legislaţiei la situaţia nou<br /> creată.<br /> - pe acel moldovean providenţial îl vom cunoaşte abia în 2014, când va participa la alegeri. Până atunci vom avea parte de o dictatură militară provizorie, care va readuce ordinea în ţară. Foamea<br /> va determina oamenii să aibă reacţii extreme, ce nu mai pot fi stăpânite de poliţia şi aşa decimată din cauza crizei.
Répondre
V
<br /> <br /> da,cam apocaliptica viziune...<br /> <br /> <br /> <br />
A
Bravo pentru acest articol ! Frumos spus !<br /> Poate il re-inserati si pe Vox-Publica si pentru cei nauciti si toromaci inca de fumul rasaritului roscat.
Répondre
V
<br /> <br /> din pacate e prea vechi pentru a fi publicat acum, iar pe vox-publica public de ceva mai recent.<br /> <br /> <br />  <br /> <br /> <br /> <br />
D
<br /> Well, dupa parerea mea, eu consider ca nici nu avem nevoie de o grabita integrare europeana. Eu prefer o relatie super-preferentiala asemeni tarilor din Balcani decat o integrare pentru cel putin<br /> inca cativa ani (vreo zece). UE are o multime de probleme de ordin politic si economic si etnic in cadrul sau, asimilarea unui stat ca RM va fi dificil pentru ca inca periferiile mai sarace ca<br /> LEtonia, Romania sau Bulgaria sau cele putin mai bogate ca Portugalia si Grecia inca schiopateaza. Eu sunt un adept al vectorul european insa nu astfel incat sa intoarcem fundul Rusiei (sa nu fiu<br /> inteles gresit ca il sustin pe demagogul Lupu, chiar deloc...).Daca am putea deveni un copil preferat al UE vom avea mai mult de castigat decat o integrare la propriu grabita.<br /> Multi din moldoveni nu cunosc faptul ca o integrare in UE va aduce efectul fixarii cursului leului la euro ceea ce va induce inflatie, nu cunosc ca preturile vor creste enorm, somajul va creste si<br /> vom trai doar din surse imprumutate de la UE. Pentru o integrare sanatoasa avem nevoie dintai de o economie sanatoasa, daca grabim acum lucrurile economia va avea de suferit. Ca Franta nu ne va<br /> accepta in UE, bine face, e bine si p/u noi. Moldoveanul la moment vrea UE pentru libera circulatie si functionarea corecta a institutiilor, marimea preturilor nu are nevoie. De aici, zic sa ne dea<br /> libera circulatie si sa tot sponsorizeze programe de crestere economica. Iar din cealalta parte sa pastram o relatie cu Rusia, atat timp cat produsele noastre depinde de piata ruseasca. Cand<br /> produsele noastre vor fi exportate exclusiv in UE si relatia cu UE va fi strasna atunci putem face ca Estonia... pana atunci ar trebui de pastrat un echilibru<br /> <br /> <br />
Répondre
V
<br /> <br /> Merci, Dumitru, pentru comentariu. eu nu detin solutia miracol, desigur, dar cred ca o aderare la UE ar fi totusi benefica. dar asta e doar punctul meu de vedere. preturile nu prea difera deja de<br /> cele europene... rusia? de 20 de ani sintem in sfera de influenta a rusiei si lucrurile nu inceteaza sa se degradeze... restul "inconvenientelor" pot fi evitate. Sa nu uitam ca statele pastreaza<br /> o independenta relativ importanta in ceea ce priveste luarea de decizii... Criza PIGS este in primul si in primul rind vina statelor respective. Sint subiecte foarte vaste p/u a fi tratate<br /> intr-un simplu comentariu :). Oricum articolul nu este despre aderare la UE, cit despre pacaleala... Lucrurile vor evolua pozitiv la noi numai atunci cind lumea va fi pe deplin constienta de<br /> situatie si va fi in stare sa actioneze in consecinta (adica sa voteze).<br /> <br /> <br /> <br />
C
<br /> salutari Vitalie! Am citit articolul tau despre integrarea Moldovei in Europa si cred ca este ca o galeata de apa rece turnata in capul moldovenilor. Multi spera la promisiunea oficialilor de a<br /> circula liber, dar din realitatea ta aceasta perspectiva e departe. Ma intristeaza ca nici nu sintem doriti de UE.Eu totusi sint optimista. Bafta familiei tale, felicitari ca ati devenit parinti.<br /> <br /> <br />
Répondre
V
<br /> <br /> salut, Cornelia! Merci pentru comentariu. sa nu incurcam aderaraea la UE si libera circulatie. Dar chiar si la al doilea capitol sint mari dubii... Vezi bine, Romaniei i s-a refuzat spatiul<br /> shenghen or ei DEJA sint membri UE. Cit priveste apa rece... poate ca ar trebui sa fim constienti pe ce lume traim si sa ne construim un viitor in consecinta. Eu consider ca e mai bine un adevar<br /> amar decit o minciuna dulce... Bafta si voua si sper sa ne vedem la vara :)!<br /> <br /> <br /> <br />
D
<br /> Vitalie, pina la PS (post-scriptum, nu partidul socialist - Doamne fereste!) eram de acord cu practic tot ce ziceai. Asa ca am sa comentez doar PS-ul. Europa (in sensul de UE) e mult mai isteata si<br /> curajoasa decit ceea ce credem noi. De fapt, decit ceea ce ni se imputeaza sa credem. In 2004 s-a produs un lucru neverosimil: CIPRU a intrat in UE. In citeva cuvinte: in Cipru 45% din teritoriul<br /> national este ocupat de catre 30 de mii de soldati turci (a se compara cele 15% pe care le ocupa Transnistria si cei 1200 de soldati rusi din contingentul de pacificatori). Nerecunoscutul Cipru de<br /> Nord este o placa turnanta a traficului de fiinte umane, si asta in proportii uriase. Aceeasi regiune este patria (in sensul de Malaja Zemlja) unui trafic de off-shoruri si de capital puturos, pe<br /> linga care cele 2-3 miliarde ale Sheriff-ului lui Smirnov par a fi un ghiocel frumos in soarele primavaratic. Problema cipriota exista de 36 de ani, si partile implicate nu au nici pina in ziua de<br /> azi vreun format de negocieri 5+2 sau 3+7 sau alte combine diplomatico-utopiste. Asa ca, ceea ce au indraznit sa faca europenii in 2004 prin absorbirea unei tari cu probleme mult mai mari si mai<br /> vechi decit a noastra, este un semn foarte clar: totul este posibil. Mai bine spus, nimic nu este imposibil. Cei care se blocheaza imediat la "problema transnistreana in calea integrarii europene a<br /> RM" fie sunt dezinformati, fie sunt lenesi dpdv intelectual.<br /> Sunt de acord cu ceea ce spui tu: calea care in mod sigur va duce RM in UE cel mai repede si in modul cel mai acceptabil pentru europeni, este unirea cu Romania. Ramine de vazut care este metoda de<br /> a face o astfel de unire acceptabila pentru moldoveni. Una din posibilitati este o mare criza (una adevarata, nu cea a subprimurilor sau a vulcanului islandez), sinonima cu un adevarat cataclism la<br /> nivel regional sau continental. Pentru o accedere rapida a Romaniei in NATO si in UE a fost nevoie de un 11 septembrie 2001 si de toate consecintele noii configuratii securitare planetare. Ce fel<br /> de urgie trebuie sa se abata asupra omenirii, ca unirea RM cu Romania sa devina un lucru simplu, evident si acceptat in termeni utili de catre toti?<br /> <br /> <br />
Répondre
V
<br /> <br /> Merci Dorin, pentru comentariu! Nu am nici un dubiu fata de cit de isteata e Europa! cit priveste curajul...discutabil. Regret - nu cunosc bine dosarul Cipru. Dar chiar si de la prima vedere<br /> nici nu putem compara cu Moldova... uite doar citeva argumente: 1) Turcia este membru NATO 2) Turcia doreste (ori cel putin dorea la 2004) sa intre in UE, respectiv UE discuta cu Turcia din<br /> pozitie de forta. Coruptia? Come-on... de cind coruptia este un obstacol pentru europeni? on sy connait, nous autres, ah? Si, ultimul punct: iarasi nu am detalii, dar (mon petit doigt me le<br /> dit) ca situatia cu off-shore-urile nu a facut decit sa accelereze lucrurile. Y avait du fric a se faire :)!. Ai dreptate: totul este intotdeauna posibil. Dar numai cu acordul Rusiei in<br /> cazul nostru...<br /> <br /> <br /> Unirea, din pacate, trebuie sa fie acceptata si de romani... Sper totusi sa nu fie neaparat nevoie de o mare catastrofa pentru asta... desi mai pomeneam de "stabilitate" intr-un post<br /> precedent.  sint prea stabile lucrurile. <br /> <br /> <br /> <br />

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher