Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
15 février 2011 2 15 /02 /février /2011 17:14

   Domnului Marian Lupu,

   Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova,

   Preşedinte interimar al Republicii Moldova

   Domnului Vlad Filat,

   Prim-Ministru al Republicii Moldova

   Domnului Valeriu Lazăr,

   Viceprim-ministru, Ministru al Economiei al Republicii Moldova

   Domnului Iurie Leancă,

   Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe

   şi al Integrării Europene al Republicii Moldova

   Doamnei Valentina Buliga,

   Ministru al Muncii, al Protecţiei Sociale şi al Familiei al Republicii Moldova

   Domnului Alexandru Tănase,

   Ministru al Justiţiei al Republicii Moldova

   Domnului Valeriu Zubco,

   Procuror General al Republicii Moldova

   Domnului Viorel Chetraru,

   Director al  Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice

   şi Corupţiei al Republicii Moldova

   Domnului Vitalie Iurcu,

   Director General al Companiei „Moldtelecom” S.A.

 

 

15 februarie 2011

 

D E M E R S

 

Noi, reprezentanţii Diasporei, cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi cu traiul în afara ţării, ne exprimăm prin prezentul Demers profunda îngrijorare în legătură cu modificările recent anunţate ale tarifelor practicate de către compania de stat „Moldtelecom” S.A. Conducerea companiei a anunţat, la sfîrşitul lunii ianuarie 2011, că efectuarea acestor modificări se va produce începînd cu data de 1 martie 2011, ca urmare a unei „solicitări parvenite din partea reprezentanţilor Diasporei”, difuzate de către presa din Republica Moldova la mijlocul lunii ianuarie. „Solicitarea” invocată de către compania „Moldtelecom” S.A. nu face referinţă la nici o Asociaţie, Comunitate sau Grup de Iniţiativă concrete ale Diasporei, semnatarii ei fiind desemnaţi prin sintagma generală „Reprezentanţii comunităţii cetăţenilor R. Moldova din...” (sunt menţionate 11 ţări). Modificările anunţate ale tarifelor „Moldtelecom” S.A. sunt axate pe reducerea preţurilor la convorbirile telefonice internaţionale, dar, fapt îngrijorător, şi pe cel puţin dublarea concomitentă a preţurilor la convorbirile telefonice interne. 

Cercetările prealabile pe care noi le-am efectuat prin contactarea directă a Asociaţiilor, Comunităţilor şi Grupurilor de Iniţiativă ale moldovenilor stabiliţi în afara Republicii Moldova, ne-au demonstrat faptul că nu se reuşeşte identificarea vreunui grup de cetăţeni care ar fi semnat „solicitarea” menţionată mai sus. Nici în cele 11 ţări care figurează în „solicitare”, dar nici în vreo altă ţara, nu am reuşit să stabilim existenţa vreunei organizaţii care ar fi iniţiat sau semnat documentul sus-numit. Ţinem să subliniem că investigaţia noastră a înglobat atît organizaţiile participante la Congresul IV al Diasporei (Chişinău, 12-14 octombrie 2010), cît şi toate celelalte structuri identificabile, care nu au fost reprezentate la acest Congres. În consecinţă, ne vedem obligaţi să considerăm că aşa-zisa „solicitare” este de fapt un fals, singura menire a căruia este de a justifica majorarea esenţială a tarifelor la convorbirile telefonice interne pentru abonaţii „Moldtelecom”. Reducerea preţurilor la convorbirile internaţionale este un paravan pe care conducerea „Moldtelecom” îl utilizează pentru acoperirea scumpirii preţurilor la convorbirile interne, iar „solicitarea din partea Diasporei” este pretextul necesar pentru anunţarea acestor măsuri, şi prezentarea lor sub forma unei acţiuni „binevoitoare”, ba chiar „filantropice”. În contextul discuţiilor din ultimii ani, referitor la o eventuală privatizare a companiei „Moldtelecom” S.A., considerăm că majorarea tarifelor la convorbirile interne se explică prin intenţia de a provoca, într-un viitor previzibil, falimentul companiei, lucru care ar putea fi foarte convenabil pentru anumite grupări de interese care rîvnesc achiziţionarea „Moldtelecom” S.A. la preţ foarte redus. În plus, considerăm că în contextul valului de scumpiri provocat de creşterea preţurilor la resursele energetice, majorarea preţurilor la convorbirile telefonice interne va lovi foarte dur păturile cele mai vulnerabile ale populaţiei Republicii Moldova, ceea ce este absolut inacceptabil.

Noi, reprezentanţii Diasporei, suntem convinşi de faptul că utilizarea de către o instituţie de stat a unui document fals în scopul modificării tarifelor este un gest profund imoral, lipsit de orice respect elementar faţă de societate, şi demn de a atrage atenţia justiţiei, pentru o calificare penală corespunzătoare.

Avînd în vedere cele expuse mai sus, cerem să dispuneţi, prin toate mijloacele care vă stau la dispoziţie în virtutea înaltei funcţii pe care o deţineţi în conducerea de vîrf a Republicii Moldova :

 

1.      Anularea deciziei companiei „Moldtelecom” S.A. cu privire la majorarea tarifelor la convorbirile telefonice interne,  începînd cu 1 martie 2011.

2.      Păstrarea reducerilor tarifelor la convorbirile telefonice internaţional, anunţate deja

de către compania „Moldtelecom” S.A.

3.      Efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul companiei „Moldtelecom” S.A., în privinţa falsei „solicitări din partea reprezentanţilor Diasporei”, şi pedepsirea persoanelor responsabile de acest act, în conformitate cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova.

4.      Efectuarea unui audit al companiei „Moldtelecom” S.A. pentru anul 2010, pentru a

evalua proporţia scăderii veniturilor companiei în urma reducerii tarifelor la convorbirile telefonice internaţional, în comparaţie cu creşterea veniturilor în urma majorării tarifelor la convorbirile telefonice interne. Prezentarea publică a rezultatelor acestui audit.

5.      Publicarea salariilor încasate pe parcursul anului 2010 de către persoanele aflate la conducerea companiei „Moldtelecom” S.A. şi corelarea acestor salarii cu veniturile medii ale persoanelor angajate în cîmpul muncii în Republica Moldova.

 

Reprezentanţii Diasporei au sprijinit şi vor sprijini şi în continuare eforturile depuse de către conducerea de vîrf a Republicii Moldova în vederea unei cît mai grabnice integrări a ţării noastre în spaţiul valorilor şi libertăţilor europene. Acţiunile abuzive, de tipul celor descrise mai sus, nu se înscriu în nici un fel în registrul progreselor pe care ţara noastră trebuie să le înregistreze pînă la accederea în spaţiul european. Diaspora refuză categoric să servească drept acoperire pentru intenţiile răuvoitoare ale unor demnitari din conducerea instituţiilor de stat.

 

În numele Asociaţiilor, Comunităţilor şi Grupurilor de Iniţiativă ale cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate, semnează:

 

Dorin Dusciac, Vitalie Vovc, Natalia Chirinciuc, etc. (in total – 8 semnaturi) – Grupul de Initiativa „IMPACT”, Paris, Franta

Elena Bespalco – Presedinte,  Institutul de Cultura si Arta al Moldovei (ICAM), Paris, Franta

Violeta Gritcan – Presedinte, Asociatia  „Connexions Moldavie”, Paris, Franta

 

Ala Mindicanu – Presedinte, Comunitatea Moldovenilor din Québec, Montréal, Canada

 

Oleg Josanu – Presedinte, Centrul Pro-Diaspora MOLDOVA (Mestre-Venetia).

Tatiana Nogailic – Presedinte, Asociatia moldovenilor  „Assomoldave”, Roma, Italia

Lilia Bicec – Presedinte, Asociatia „Moldbrixia”, Brescia, Italia

Olga Coptu, Jana Reniță – Redactori-sefi, „Gazeta Basarabiei”, Roma, Italia

Natalia Moraru – Asociatia socio-culturala „Doina”, Roma, Italia

Larisa Olarescu – Presedinte, Asociatia „Basarabia”, Torino, Italia

Ala Lupei, Lucia Lefter – Asociatia Multiculturalà "Terre Lontane", Bologna, Italia

Veaceslav Arapan, Liuba Postolache, Maria Dobzeu – Asociatia Moldo-Italiana pentru Colaborare si Integrare A.M.I.C.I., Italia, Treviso

Nicolae Berescu – Asociatia „Sustinerea Cetatenilor Republicii Moldova in Verona si Veneto”, Verona, Italia

Eugenia Bulat – scriitor, Venetia, Italia

Tatiana Ciobanu, Vitalie Ciobanu – Asociatia „Dacia”, Roma, Italia

Marina Negara – Presedinte, Asociatia „Animi”, Roma, Italia

Elena Roset – Asociatia "Insieme" , Rovigo , Italia

Natalia Petica – Presedinte, Asociatia „Plai”, Torino,  Italia

Iurie Andreev – Presedinte, Asociatia „Olimpia”, Mestre, Italia

 

Marcel Macarie – Presedinte, Asociatia Românilor Basarabeni din Spania „Basarabia”, Madrid, Spania

 

Aurica Uscov – Vicepresedinte, Asociatia Moldovenilor din Belgia „Noroc”, Bruxelles, Belgia

 

Vera Slusarenco (Presedinte), Dumitru Gurau (Vicepresedinte), Larisa Bilhac (membru) – Asociatia Moldo-Elena „Orfeu”, Atena, Grecia

 

Dumitru Pogorea – Presedinte, Centrul National Cultural „Luceafarul”, Novosibirsk, Federatia Rusa

 

Iurie Postolachi – Presedinte, Asociatia Moldovenilor din Cehia „EUROMOLDOVA”, Praga, Republica Ceha

 

Ala Racila, Angela Palagyi – Asociatia Moldovenilor din Ungaria, Budapesta, Ungaria

 

Olesea Stamati – Secretar, Comunitatea Basarabenilor, Dublin, Irlanda

 

-----------------------------------------------------------------

P.S: Apelul respectiv a fost auzit! pe 17/02/2011 Premierul Vlad Filat acerut INGHETAREA tarifelo MTC:

http://www.timpul.md/articol/filat-catre-anrceti-este-sau-nu-moldtelecom-ul-monopolist-20650.html
http://unimedia.md/?mod=news&id=30153
http://www.protv.md/stiri/economie/vlad-filat-cere-moldtelecomului-sa-opreasca-scumpirea-abonamentelor.html
http://www.stireazilei.md/news-7330
http://www.publika.md/filat-a-cerut-sa-nu-se-majoreze-tarifele-pentru-convorbirile-telefonice-de-la-1-martie_225701.html

Partager cet article

Published by Vitalie Vovc - dans Dări cu păreri
commenter cet article

commentaires

cornelia 17/02/2011 19:44


Salut Vitalie! Nu stiu demersul tau a avut impact, dar premierul astazi a cerut moldtelecomului sa nu ridice tarifele. Mai stii care e faza, s-au" micsorat" tarifile internationale cu telefonia
fixa, dar majoritatea moldovenilor vorbesc prin telefonul mobil.Asa ca ramine de vazut... Ai o fata frumoasa, am vazut pozele.


Vitalie Vovc 18/02/2011 00:14Salut! intr-adevar demersul nostru a fost auzit! cred ca anume el a fost la originea deciziei Pemierului, tinind cond de referinta la straini. In rest, doar atit vreau sa spun: unde-s multi -
puterea creste!


P.S.: merci p/u felicitari!Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher