Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 septembre 2021 1 20 /09 /septembre /2021 21:29
Săptămâna în care am rămas fără energie

Cu tot regeretul, dragii mei, dar săptămâna care a trecut mi-a pompat prea multă energie și mă simt cam epuizat. Ajuns până aici și răsfoind filele actualităților săptămânii, chiar nu prea știu despre ce anume să vă scriu. Va trebui totuși să începem cu ceva și întotdeauna e bine să începem şi cu ceva bine.

LOVITURĂ DE TEATRU LA CHIŞINĂU! De această dată nu este nicio metaforă sau frază-clișeu. La Chișinău, în perioada 15-26 septembrie, va avea loc Reuniunea Teatrelor Naționale, ediția a VI-a. Trupe ale teatrelor din mai toate orașele românesti vor fi pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău!

PRIMARII LA SIBIU Autorităţi locale din România şi Republica Moldova au discutat pe 17 septembrie constituirea unui consiliu în vederea dezvoltării colaborării. Participanţii urmează să semneze o declaraţie de intenţie privind constituirea Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM). La reuniune a fost remarcat și Ivan Ceban, primarul socialist al Chişinăului, prins în poză cu un tricolor la gât, la fel precum și toți primarii prezenți. Să speram că nu i-a provocat arsuri.

O ÎNTÂRZIERE DE 29 DE ANI Vreți suveranitate? Atunci aveți nevoie de câteva chestii elementare: o identitate națională puternică (da, da, chestia aia cu „limbă, alfabet”!); armată care să poată ține piept unei invazii măcar câteva zile; securitate informațională; securitate alimentară, securitate energetică și... biserică independentă. Verificat și răsverificat. Nu degeaba scoaterea bisericii de sub tutela Rusiei a fost una din prioritățile lui Poroşenko după 2014. Acum 29 de ani ar fi trebuit s-o facem și noi. La 14 septembrie 1992, Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat în acest teritoriu din 1925... Dar nu a fost să fie. Vorba lui Timofti: ceva ar fi trebuit să fie, dar n-a fost.

Dar parcă vorbeam de deficit de energie la început... Apoi chiar să vorbim despre ea:

PARTENERUL ANTICORUPŢIE PG a anunțat că ar fi deschis o anchetă pentru a investiga o schemă prin care au fost deturnați 11.927.173 dolari SUA. Mai simplu spus, cetățenii au plătit o majorare infimă pentru fiecare kW consumat, care se aduna, picătură cu picătură, în contul unor firme-ecran. Toate au fost puse la cale în 2008, iar implicați ar putea fi premierul de atunci, Zinaida Greceanîi, ministrul economiei, Igor Dodon, și Alexandru Gusev, director general al SA „Energocom”. Vai, dar sunt exact partenerii de coaliție din 2016 ai blocului ACUM cu care manifestau împreună pe străzile Chisinaului, luptau cot la cot împotriva corupției!

GAZE ŞI FLATULAŢII Așadar, Gazprom va mări prețul la gaze. Vom aminti că MoldovaGaz, care posedă toate țevile construite pe banii cetățenilor, aparține Gazpromului. Vom mai aminti că gazoductul Iași - Chișinău cam asta știe să facă: să ducă gaze de la Iași la Chișinău, nu şi mai departe. În aceste condiții, vicepremierul Spînu ne anunță că ei nu fac politică din acest subiect... Să te crucești, nu alta! Păi din ce altceva să mai faci politică, dacă nu din asta?! Trebuie să faci politică, și chiar geo-politică!, din ceea ce este unul din pilonii suveranității. Asta desigur dacă ții la statul pe care-l conduci...

GROSUL INTERESULUI Cât țin ăștia la suveranitate, chit că-s "statalişti" înverşunaţi, a mai confirmat-o o dată președintele parlamentului, Grosu, care într-o emisiune televizată a afirmat că ei apară interesul cetățenilor insistând ca ucrainenii să le permită transnistrenilor să circule și mai departe cu plăci separatiste. Asta e exact ca și echipa aia de fotbal a unui bandit de la Tiraspol: au nevoie de Moldova doar pentru a ieși în lumea bună. Dar aceeași echipă nu a ezitat să publice un comunicat prin care să celebreze „independența” Transnistriei... Chiar sunt curios să știu cum ar fi reacționat Ucraina la o eventuală declarație similară a Shakhtarului.

CIREŞICA DE PE TORT din această săptămână va fi un ditamai măr. Şi nu un singur măr, ci 60 de tone de mere! Vă mai aduceţi aminte când cu câţiva ani în urmă au apărut în presă reportaje similare? Vai, dar ce catastrofă naţională era! Ei uite că misterul s-a rezolvat acum: mergeau la suc merele, asta era. Vom remarca însă că de această dată campania media nu a funcţionat. Oare de ce?

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher