Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
31 mai 2021 1 31 /05 /mai /2021 07:00
Săptămâna în care am fost a-fumaţi

Iată-ne deci intrați în adevărata campanie electorală! Partidele politice depun listele la CEC, iar noi avem posibilitatea să le comparăm și să alegem lista cu cea mai puțină neghină. În ceea ce mă privește, alegerea mea a și fost făcută, anume datorită componenței listelor și nu diverselor mesaje și promisiuni pe care le generează concurenții electorali pe ultima sută de metri. Dar hai să fim onești: câți din alegători sunt la fel de meticuloși? Câți sunt acei care chiar caută să afle cine este cutare sau cutărel dintr-o listă în cazul în care personajul nu-i este cunoscut?...

La acest subiect ar fi câteva lucruri de spus, mai serioase și mai trăsnite, că de obicei.

UNIONIŞTII NU S-AU UNIT Probabil cei mai decepționați pe eventualii lor reprezentanți sunt acei care se identifică drept unioniști. Nici de această dată partidele „unioniste” nu vor face front comun. Am urmărit cu atenție chinurile facerii unui bloc comun, dar din păcate pruncul a fost aruncat la porci împreună cu zoaiele. Nu am intenția să învinuiesc pe cineva anume, o parte sau alta. Voi spune doar ce am mai spus: re-Unirea nu este despre partide, ci despre determinarea populației de a o face. Cică unul din ultimile sondaje a arătat că pentru prima dată în istoria statului „Republica Moldova” numărul celor care ar fi de acord cu re-Unirea țării ar depăși 50%! Ce să zic? Frumoasă cifră. Să vedem câți deputați unioniști vom avea în Parlament! Ori iarăși ne vom culca pe perna „e un ideal irealizabil”, „nu-i momentul”, „ce va zice UE?”, ș.a.m.d.? Cât privește prestația politicienilor „unionişti”, din păcate, la altceva ar fi și naiv să ne așteptăm, ținând cont de faptul că re-Unirea țării este unicul lucru cu adevărat amenințător atât pentru interesele acelei piramizi instituționale care se hrănește din „statalitate”, cât și pentru interesele Cremlinului... Oare suntem noi mai deștepți ca politicienii? Nu cred, din moment ce ne dezicem de o opțiune rațională numai din cauza că tot ei, politicienii, ne duc de nas.

INTERFRONT ANTIUNIONIST Dovadă a celor spuse mai sus este și acea fițuică electorală aiurită a noului bloc PCRM-PSRM. În ea nu există decât un singur mesaj: „Votaţi pentru noi, că de nu, dau unioniştii peste voi”. Iată deci că ajungem și la apă curată. Nu există alt pericol pentru dodonişti și comuniști (principalii beneficiari și spoliatori de pe acest teritoriu de 30 de ani) decât re-Unirea.

MARIJUANA, MON AMOUR Dar cel mai mare „scandal” legat de listele electorale a venit de la PAS, iar mai exact de la Nata Albot. Cavcaliuc, un mare luptător pentru pace (o fi și asta „socială”, se pare) a acuzat-o la o emisiune televizată că ar fi fost prinsă cu un „joint” la aeroport. Mai puțin de 1g de nu-ș’ ce substanță. Până la urmă Albot s-a retras din listă. Aici sunt două chestii de spus: pe de o parte, mie, să zicem, nu putea să mi se întâmple, fiindcă eu nu consum așa ceva și nici nu știu de unde s-ar putea procura; pe de alta, eu nu consider această „crimă” drept una extrem de gravă sau descalifiantă pentru un candidat la deputăție. Ceea ce este descalifiant însă, este faptul că Nata Albot a ieșit basma curată din povestea dată.

Ca să fiu și mai explicit, vom face o mică călătorie imaginară: fiecare din noi a văzut v-un film din ăla american care ecranizează un proces oarecare. Dacă ați observat, fiecare „martor” jură cu mâna pe Biblie că va spune adevărul și doar adevărul. Nu este doar o tradiție. După ce depui jurământul respectiv, orice minciună e considerată drept crimă, și nu contează dacă ai mințit pentru un bou sau pentru un ou. Contează doar faptul că ai mințit. Mai ales când joci pentru echipa „Lacrimă curată”. (Un alt exemplu din istoria americană: vă aduceţi aminte de Clinton, Monica Lewinski şi impeachmentul? Păi Clinton a trecut la impeachment nu pentru că s-a alintat cu Monica în cabinetul oval, ci pentru că a minţit că nu a făcut-o!).

Cu toată această poveste, evenimentele săptămânii trecute ne-au lăsat de înțeles că acel care consumă din greu substanțe halucinogene este... Cavcaliuc în persoană! E suficient să căutați videoul de lansare a campaniei sale electorale. A existat cândva un clip cu „Gândakii atakuiut”. Acum îl avem și pe Cavcaliuc cu sicriul!

DODON ŞI UNIVERSUL PARALEL Dodon iarăși s-a supărat pe „diasporă”... Cică sunt prea multe birouri de vot în Occident și prea puține în Rusia. În lumea paralelă a lui Dodon undeva prin Rusia mișună turme de moldoveni gata să-l salveze și să-l mențină la cârma Republicii Moldova. Doar că cifrele și realitatea sunt implacabile: Din acei peste 100.000 de cetățeni înregistrați peste hotare doar 7,3 mii sunt din Rusia. Despre numărul de votanți la birourile de vot din Rusia din 2020 nici nu ar trebui să pomenim, căci acolo s-au deschis cele mai multe birouri suplimentare și au rămas în mare parte... pustii. Așa că ar trebui să-i dăm dreptate lui Dodon: alegătorii și dumnealui se află în lumi paralele. Poate în afară de Cavcaliuc, care ori e cu Dodon în luntre, ori e într-o a treia dimensiune.

PIRATUL LUKASHENKA Noutatea care a zguduit întreaga lume este deturnarea unui avion Ryanair de către regimul dictatorului cartofar de la Minsk, pentru a-l aresta pe un tânăr jurnalist. Nu cunoaștem încă detaliile acestui rapt, dar lucrurile sunt suficent de clare pentru a înlătura orice posibilitate de comparație cu alte cazuri din trecut, precum se încearcă (cel mai des e vehiculată comparația cu Snowden).

Dacă mă veți întreba ce treabă are asta cu noi, vă explic: mă indignam și mai demult, și mai recent, că Republica Moldova cumpără regulat, pe banii statului, tehnică din Belorusia. Cică câștigă tendere. Chiar și atunci când tenderele sunt câștigate de companii din România, ele sunt anulate prin judecată, reconsiderate, iar câștigător iese... o companie din Belorusia.

Iar acum câteva săptămâni Dodon îl felicita pe Lukashenka pentru faptul cum „rezolvă” crizele... Cam atât la acest subiect. Acum nu mai există dubii sau posibilitate de a pondera atitudini nici referitor la Lukashenka (cu Putin sper că ne-am lămurit definitiv în 2014 ce și cum). E act de terorism sau piraterie, iar acel care-l înfăptuiește e terorist sau pirat. Iar noi îl avem pe Dodon care îi admiră și ostentatoriu se aliniază în rând cu ei. Nici Putin, nici Lukashenka nu au devenit altfel. Ei așa au fost dintotdeauna. Și nici Dodon nu a fost unul diferit. Nici azi, nici ieri, nici în 2020, nici în 2019, nici în 2016, nici în 2009, nici în 2007. Nici chiar atunci când se făceau alianțe cu el...

EUROLIZIONUL MOLDOVEI Așa dar, reprezentanta lui Kirkorov s-a făcut oficial de râs la Eurolizion. Și nu contează aici prestația ei, ci rușinea pe care a văzut-o o Europă întreagă cu măsluirea voturilor „juriilor”. Rușinea e și a RM la general, fiindcă am demonstrat în fața unui public european că suntem vasalii unei lumi în care contează doar micmaşurile și aranjamentele. Într-un fel, e foarte bine ce s-a întâmplat. Mai evident ca anul ăsta nu se putea. Felicitări, tovarăși!

Nu, nu m-am țâcnit într-atât încât să acord mai multă importanță decât merită Eurovizionului. Ceea ce mă interesează în povestea dată este faptul că Rusia încearcă din răsputeri, la toate nivelurile (și de ce Eurovizion ar trebui să fie o excepție?), sa arate că Republica Moldova face parte din „Russkii Mir”. Și, repet: nu contează prestația în sine. Deloc. Important e ca lumea să vadă că Moldova e teritoriul Rusiei.

Întrebarea pentru noi e alta: la Chișinău a existat un juriu, nu? Care au votat într-un anumit fel, corect?

VIPUL LUI VORONIN VIP Magazin l-a desemnat pe Voronin „omul secolului”. E drept că eu așa și nu am înțeles care secol anume. Scandalul mediatic a fost pe măsură (suntem totuși în campanie electorală). Numeroși foști premianți au anunțat că renunță la premiile acordate. VIP Magazin s-a spălat pe mâini și a zis că așa au fost voturile, dar întrebăm exact ca mai sus: cineva totuși l-a propus pe Voronin, l-a băgat acolo, într-o listă a opțiunilor de vot, corect? Sunt chestii care nu se spală cu una cu două.

PLATON – CURAT CA LACRIMA! În țara scoasă din captivitate, acel care e supranumit „raiderul CSI” a fost spălat de toate păcatele. A intrat și el în tagma celor „curaţi ca lacrima”. Se pare că nu am înțeles noi corect sensul „scoaterii din captivitate”. Totul era mult mai prozaic...

CU GRIJĂ FAŢĂ DE POPOR Irina Vlah, Victor Gaiciuc și Fadei Nagacevschi (ah, această scumpă „pace socială”!) au votat împotriva unui grant de 90 mln $ pe care Republica Moldova urma să-l primească din partea Statelor Unite...

100.800 DOZE DIN ROMÂNIA România ne mai trimite 100.800 doze de vaccin. Fiindcă are grijă.

LOCOMOTIVE PENTRU EUROPA Le Monde publică pe 26 mai un articol intitulat „La Roumanie, une « Silicon Valley » au cœur de l’Europe de l’Est”. Lucrând la acest text citeam un alt text despre locomotivele produse la Craiova... Țara mea de vis!

În Republica Moldova, noul șef al CFM caută soluții pentru a plăti salarii angajaților. Feel the difference, cum se zice.

Ideea e că nici barem CFM nu are șanse fără România!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher