Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 avril 2021 1 05 /04 /avril /2021 17:06
Săptămâna în care am împlinit 103 ani

Pe 27 martie s-au împlinit 103 de la re-Unirea Basarabiei cu România. Scriu acest text pe 1 aprilie, ziua în care toată planeta face glume, iar pe mine nu mă lasă gândul că vă scriu în fiecare săptămână despre o farsă monumentală a istoriei pre nume „Republica Moldova”.

Cred că una din cele mai evidente evidențe, iertat fie-mi pleonasmul, despre inevitabilitatea re-Unirii și a faptului că nu ne mai putem asuma „independenţa” este șirul de știri legate de vaccinare. Numărul basarabenilor, cetățeni români, care merg în țară pentru a se vaccina este de-a dreptul impresionant, dacă e să credem relatările de pe rețelele sociale, iar dozele de vaccin ajunse în Republica Moldova tot de România sunt trimise (cel puțin acum Maia Sandu le mulțumește politicos și nu ascunde ajutoarele pe sub poduri). Până și deputați din Republica Moldova se vaccinează în România, dovadă clară că, indirect, autoritățile au renunțat şi că nu mai poţi conta pe această formaţiune statală.

Să fie clar: pană și acei care fură (Maia Sandu anunţă că 668 de doze au fost „deturnate” și că s-ar fi vaccinat „neamuri” în loc de medici) tot din bani românești fură! Vor ajunge să renunțe la orice semn de diferențiere propriu Republicii Moldova pentru a mai şterge din urme, parol!

Iată un exemplu: sunt sigur că consilierul raional din Cahul din partea „Partidului Nostru”, Sergiu Renţa, regretă acum că limba rusă este acceptată pe actele oficiale în Republica Moldova. El este unul din acei care s-a vaccinat „fără rând”. Iar când a fost „demascat” a încercat să spună că s-ar fi vaccinat la Galați, în România. Numai că certificatul de vaccinare era în... limba rusă! Iată dacă în RîMî ar fi fost obligatorie doar limba română, poate că șmecheria i-ar fi trecut, mai știi?

Și la Comrat s-a prins unul că nu-i bine să fii anti-european. UE a donat bani Găgăuziei pentru achiziționarea echipamentelor medicale. Și ele au fost procurate, dar prin intermediul unei firme locale, create anume pentru atâta treabă. 156 000 de lei printr-o singură iscălitură! Nu-i rău chilipirul, nu-i așa? Poate că dacă ar fi fost fondatorul companiei-paravan un pro-european convins ar fi trecut neobservată maşinăria… 7800 de euro nu-s chiar bani enormi, la o adică, dar în anumite condiții și asta-i mult!

Zilele astea mi-a fost dat să citesc un comentariu pe Facebook: „Da, Unirea e un nice to have, dar asta nu rezolvă problemele sistemice”. Despre ce fel de „probleme sistemice” vorbea autorul postării, nu am stat să precizez, dar vom menționa un progres considerabil: de la „vis imposibil” contingentul respectiv a trecut la „nice to have”. A rămas o nimica toată: să înțeleagă că pentru soluționarea „problemelor sistemice” e nevoie de resurse sistemice, absente în Republica Moldova. Republica Moldova nu are resurse nici barem pentru a-l combate pe un flibustier precum Platon, care cică iarăși s-a apucat de cele vechi și ar fi la originea unui nou atac raider în Moldova... Să vă mai spun care sunt structurile cu suficiente „resurse sistemice”? Nu cred că e necesar.

Cam astea au fost...

Am impresia că am uitat ceva... Ah da! „Criza politică”! Deci ce a mai fost? Dodon a zis că nu va permite dizolvarea parlamentului (Oare nu era el acela care întotdeauna a insistat pentru alegeri anticipate? Curioasă metamorfoză!). Majoritatea lor parlamentară a și votat o declarație de „dezacord cu dizolvarea”. Între timp, Maia Sandu a depus o sesizare la CCM pentru a constata circumstanțele pentru dizolvarea parlamentului. Dar parlamentul (adică noua lui majoritate) a votat „starea de urgenţă” în R. Moldova până pe 30 mai! Adică timp de două luni oricum nimic nu poate fi făcut. Aşteptăm...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher