Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 mars 2021 1 22 /03 /mars /2021 19:19
Săptămâna în care s-a spânzurat ciobănaşul

Ş-oile s-or strânge,

Pe mine m-or plânge

Cu lacrimi de sânge!

Iar tu de omor

Să nu le spui lor.

Să le spui curat

Că m-am însurat

Cu-o mândră crăiasă,

A lumii mireasă;

Săptămâna trecută ne-am luat rămas bun de la Nicolae Dabija.

A fost declarat doliu național, fapt care, după numeroasele sfidări ale bunului simț și lipsa totală de respect față de tot ce a marcat istoria acestui petec de pământ din perioada dodonistă, nu putem să-l trecem cu vederea.

Indiferent de atitudinea pe care o putem avea față de biografia sau opera lui Dabija, va rămâne ceva care nu va putea fi ocultat sau negat vreodată: în îndepărtaţii ani ai „renaşterii naţionale” (probabil unica perioadă din istoria noastră în care a existat speranță pe aceste meleaguri) „Literatura și Arta” nu era o fițuică de partid sau o banală gazetă de aghitaţie cu care stagieri mucoși umplu cutiele poștale enervând locatarii, ci un ziar respectabil, la care eram cu toții abonați, o veritabilă instituţie! Puține erau casele din care lipsea „Literatura și Arta”. Ziarul condus de Nicolae Dabija a fost un adevărat spărgător de gheață, a fost una din puținele surse de adevăr, un defribilator care a insuflat ritm bătăilor inimilor noastre.

Moarte de-a binelea, după cum s-a adeverit... Ceea ce şi demonstrăm de treizeci de ani...

CANCAN PE MORMINTE Ai noștri au izbutit, voluntar ori ba, să ridiculizeze până și o moarte: începând cu minutul de reculegere din parlament din aceeași zi pentru... Spiridon Vangheli, care e viu, slavă Domnului, și căruia îi dorim sănătate multă și terminând cu acel fals scandal, cu cererea de a renumi strada „Puşkin” în „Dabija”. Chestia cu străzile e chiar tâmpită-rău. A profita de moartea lui Dabija pentru a crea un tămbălău pe loc gol, pentru a pune în „opoziţie” nume şi personalităţi care nu au cum să fie, e cel puțin idiot, și nu am de gând să eufemizez din cele spuse. E ceva de gândit aici şi nu cred că tot acest cancan să fie orchestrat doar din prostie.

SIMION BATE LA UŞĂ George Simion a încercat să treacă frontiera pentru a asista la funerariile lui Dabija, dar nu a fost lăsat să intre. Putem bineînțeles spune că a profitat de ocazie pentru a-și face capital politic și nu vom greși mult. Președinția a venit cu o declarație precum că nu poate face nimic, că se rezolvă doar prin judecată. Au apartut chiar și speculații pe motiv că ar fi „agent rus”, precum acest interviu al lui Cristian Hriţuc... Toate bune, dacă nu am constata următoarele:

  1. Nu știu cum se face că pe acest petec de pământ atunci când ți se ia ceva, se face rapid, peste noapte, o semnătură fiind suficientă, iar pentru a restabili ceea ce a fost furat e nevoie de proceduri administrative anevoioase și consimțământul unanim al întregului univers.
  2. George Simion nu mai este un simplu activist, ci ditamai deputat în Parlamentul României. Deputaților ruși le interzice cineva accesul? Vă mai aduceți aminte de orgiile de la Condriţa cu participarea deputaților ruși?
  3. Hriţuc insinuează că autoritățile din RîMî ar cunoaște ceva (Simion ar fi cică un „agent rus”) și de aia nu l-ar fi lăsat să intre în țară. No, aici m-ați pierdut definitiv: SIS-ul sau oricare altă „autoritate” din Republica Moldova luptă împotriva „agentilor rusi”? E ceva nou! Cum zic partenerii noștri strategici: „Nice try”! Dar, după cum ne spun capacele de la berea „Chişinău”: „Mai încearcă”!

EROII NU MOR Doar dacă nu sunt uitați... A plecat în lumea celor drepți comandantul Anton Gămurari care, împreună cu subalternii săi, intrau primii în luptă în războiul moldo-rus din 1992... Viața eroilor depinde de memoria noastră.

DIN CIRCUL CRIZEI Continuă clounada pe care unii o poreclesc în cel mai serios mod „criză politică”. Mno, să vedem ce s-a mai întâmplat. Din epizoadele anterioare: Maia Sandu a propus-o pe Gavriliță drept candidat pentru o primă tentativă. Aceasta iese la tribuna parlamentului și cere să nu fie votată. Respectiv, nimeni, nici chiar PAS, nu o votează! Maia Sandu o propune și a doua oară, dar între timp socialiștii constituie o majoritate din 53 de deputați și o înaintează pe Durleşteanu. CCM invalidează decretul lui Sandu. Aici eram.

Evident, „soap opera” a continuat: Sandu respectă procedura și inițiază o rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare. Imediat după, Durleşteanu se retrage și lasă „majoritatea” fără candidat, anulând-o. Maia Sandu, profitând de faptul că „majoritatea” a fost anulată de facto, îl înaintează pe Igor Grosu drept candidat pentru funcția de Prim Ministru, ceea ce ar conta pentru „a doua tentativă” oficială (toate astea s-au întâmplat practic în aceeaşi zi!).

Socialiștii atacă și această „propunere” la CCM, propunându-l pe Vladimir Golovatiuc, ambasador la Moscova, din partea „majorităţii”. Sfârșitul epizodului. To be continued!

Între timp se recomandă de citit și o voce din off, cea a lui Alexandru Tănase, despre considerentele posibile ale CCM.

4300 – OUT! Între timp, 4300 de copii sunt ca și excluși din sistemul și circuitul educațional căci familiile nu le sunt echipate pentru a urmări lecțiile online. Dar noi am optimizat învățământul încă de prin 2011, așa că asta nu ar trebui să ne preocupe prea mult.

Cam astea au fost. Nu pot trece pe lângă câteva mici detalii sau declarații:

SLUSARI: „N-am văzut un președinte mai corupt decăt Dodon”! Serios? Asta nu v-a încurcat să coalizați cu el în 2019! Dar cum rămâne cu statul capturat? Și Plahotniuc? Vai-vai-vai, cum așa, dom’lor? Reiese că ne-ați păcălit? Mno, bine, nu-i prima dată...

ŢÂCU: „Ce se întâmplă în ultimul timp în Parlamentul RM este o mostră încă nestudiată a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva noastră, a României şi a lumii occidentale”. Cum să nu fii de acord? Doar în Parlamentul Republicii Moldova poți vedea forțe care se declară pro-occidentale și pro-române, dar care coalizează cu cea mai agresivă formațiune antistatală putinistă din istoria RîMî!

URMAŞII LUI DEADEA STIOPA Există în RîMî așa o organizație, „Urmaşii lui Ştefan”. Cică ei consideră că a învăța în școală Istoria românilor e discriminant, căci la recensământ majoritatea s-au declarat moldoveni. Sunt destul de metodici, insistenți și agresivi. Dispun de resurse importante și intrări pe la foruri internaționale, gen OSCE, Consiliul Europei et altri... „Război hibrid” ziceai, Dom’ Ţâcu?...

Cireşica de pe tort din această săptămână o voi trimite primarului Ceban. Cică primăria Chişinăului nu astupă găurile din cauza că nu au standarde pentru asfalt de la Ministerul economiei. Nice try! Dar mai încercați!

P.S.: La Vulcăneşti s-a spânzurat un cioban de 63 de ani... Bănuiesc că e din cauza că aşa şi nu au fost anunţate alegeri anticipate...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher