Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 mars 2021 1 08 /03 /mars /2021 22:30
Covidul Primăriei

În decurs de 10 zile, 20 colaboratori ai Direcției Arhitectură și Urbanism a Primăriei Chișinăului au fost infectați cu Covid-19. Câteva persoane sunt internate la spital, starea lor fiind preocupantă. Unele secții ale primăriei, precum cea „Construcţii particulare”, sunt închise, căci toți colaboratorii sunt actualmente contaminați.

Per total, din 35 de angajați ai direcției, 30 au fost deja contaminați.

De facto, lucrul direcției respective este practic sistat din lipsă de angajați apți. Zic „de facto” căci ar fi fost firesc să spunem „de iure”, și nu după ce a fost molipsită mai mult de jumătate din direcție, ci de la apariția primelor cazuri, din primele zile.

Eu nu știu care este protocolul „oficial” la nivel național în asemenea cazuri, dar Primăria Chișinăului este (iarăși „de facto”) un adevărat stat în stat și nu cred că poate să-l împiedice cineva pe edil să elaboreze, ori să dea indicații ca să fie elaborat, un protocol fiabil care să protejeze la maximum sănătatea colaboratorilor săi.

Din păcate însă, primăria este controlată de indivizi subordonați partinic unui saltimbanc care afirma cu tupeu că acest virus este doar „o răceală” și că-ți intră pe-o ureche și-ți iese pe alta (la ei așa şi o fi: pe semne nu întâlnește virusul niciun obstacol în acel spațiu sideral dintre urechi). A te activa prea mult, a bate alarma, a comunica la subiectul respectiv pare să fie un semn de indisciplină partinică...

Din curiozitate, am vizitat pagina primarului Ivan/Ion Ceban să văd ce a mai publicat zilele astea. Mai știi? Poate a publicat v-o alertă, poate a publicat recomandări, poate face apeluri insistente către chişinăueni sau barem angajații subordonați ca să respecte niște reguli de igienă, iar eu cobesc în dodii?

Și chiar am găsit! Aflat în vizită la București (!), Ivan/Ion Ceban spunea acum trei zile următoarele: „În Bucureşti toţi poartӑ mascӑ, indiferent sunt oamenii pe stradӑ, în parc sau în spaţii închise!” (ortografia şi gramatica edilului e păstrată cu sfinţenie). Apoi altă postare, de la un centru de vaccinare din Bucureşti, acum două zile, o sentinţă profetică: „Vaccinarea este foarte importantӑ!!!”. Iar acum şase zile primarul ne comunica despre participarea sa la o şedinţă cu Greceanîi în cadrul căreia „Președintele Parlamentului a solicitat identificarea de urgență a posibilității de achiziționare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru vaccinarea cetățenilor.” Cam atât. Nu am căutat postări mai vechi de o săptămână...

Pe situl primariei nu am găsit nimic semnificativ în afară de câteva clipuri de astă vară şi nişte instrucţiuni sau hotărâri despre... dezinfectarea blocurilor! Ori nu ştiu eu să caut?

În rest, poze cu WC-uri şi trotuare raparate, troleibuze noi, curăţenie de primăvară, felicitări cu ocazia lui 8 martie, depuneri de flori la monumente şi alte chiţibuşuri. Adevărată gazetă „Pravda” (deşi, cred că toate paginile politicienilor sunt la fel...)!

Numai că toate astea contrastează enorm cu acest mesaj publicat pe Facebook de un colaborator al Primăriei:

La ce mă gândesc azi, într-o zi de 8 martie? Mă gândesc ce cadou mi-au oferit șefii instituției Primăriei municipiului Chișinău, fiind azi internată la spital într-o stare, care chiar nu vreau s-o divulg, acasă lăsând și un nepoțel de 10 anișori, cu sănătatea șubredă, infectat și el.

Învinuiesc pe acești demnitari dur, pentru că începând cu 17 februarie am bătut alarma în cadrul Direcției de nenumărate ori pentru a fi luate măsuri urgente, fiind în direcție 18 colaboratori infectați într-un timp atât de scurt. Nu s-a făcut nimic. Mi s-a comunicat că este informată D-na consilieră Cutasevici și așteptăm decizia. Până în ziua de azi - nimic. Nici măcar n-au vrut să ia în calcul scrisoarea Ministerului sănătății parvenită în cadrul primăriei cu solicitarea de a închide Direcția arhirectură, din cauza multiplelor infectări într-un timp atât de scurt. În secții sint rămași câte un colaborator, poate doi. Mă întreb pentru ce ghișeul unic trebuie să funcționeze acum, pentru a primi în lucru diverse petiții? Dar cine să execute? Unii din cei care au mai rămas au scris cereri să lucreze la distanță. Mă întreb: oare aceste acte primite de la diferiți cetățeni, la rândul lor infectați, cum faci ca să le duci la domiciliu pentru a le trata? Cred că se vor infecta familiile, așa cum s-au infectat recent cel puțin 18 familii, iar unii sunt și-n stare grea. Până în ziua de azi nici un demnitar al acestei instituții n-a socotit de cuviință măcar să telefoneze să afle ce-i cu starea acestor funcționari, care își fac datoria la serviciu de-a lungul anilor.

Vreau să le pun o întrebare acestor demnitari, care au și ei soții și copii: Cum ați fi reacționat, dacă la fel s-ar fi procedat cu soțiile voastre, la locul de muncă, analogic, în halul ăsta, cu infectarea celor scumpi copii???

Cel mai tare mă revolt pentru că într-un an de zile de pandemie locuiesc cu familia la casa părintească de la țară, la o distanță de 45 km. Ne deplasam la serviciu, la Cișinău, zi de zi, pentru a fi în siguranță cât de cât. La serviciul îndeplinim toate restricțiile. Tot timpul suntem în măști. Cu părere de rău am observat că numai “scumpii” noștri demnitari nu poartă măști.

Aceasta cred că ceva spune. Să nu vă fie cu supărare, dar cred că adevărul este dureros.

Mă scuzați că așa de lung mi-am redat necazul, dar, credeți-mă, am pentru ce.

Dumnezeu să vă aibă pe toți în pază.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher