Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 décembre 2020 1 07 /12 /décembre /2020 12:13
Săptămâna în care a venit plata pentru prezidenţiale

„Хороший человек - это не профессия”

În chiar ziua în care scriu aceste rânduri, joi, 3 decembrie, socialiștii lui Dodon, ortacii lui Şor și eternii transfugi intrați în parlament călăre pe calul PD-ului, dar reuniți astăzi într-un erzaț cu nume „Pentru Moldova”, au dat o contra-lovitură zguduitoare după alegerile pierdute pe 15 noiembrie, totodată vărsând un căuș de apă rece peste tot boborul excitat la maximum și încă euforic după victoria Maiei Sandu la prezidențiale, amintindu-le tuturor că RîMî continuă să rămână un stat parlamentar...

Acele două proiecte de lege despre care vorbeam săptămâna trecută (acel care obligă funcționarii să răspundă rusește și acel care anulează legea „antipropagandă”) au fost votate. Mai mult decât atât, SIS a fost scos de sub subordonarea preşedinteleui și trecut în subordonarea parlamentului (adică tot lui Dodon îi rămân subordonate).

La rând vine un alt proiect de lege despre care a vorbit Dodon și care este încă o etapă spre așa-numita federalizare: statut special pentru Găgăuzia și drept de veto la orice decizie care ar viza această regiune separatistă.

Cu riscul de a supăra galeria înflăcărată, voi îndrăzni să vă trimit înapoi spre vara lui 2019. Am primit suficiente țepe atunci când mă indignam de acea coaliție „monstruoasă” a blocului ACUM cu PSRM-ul. Puțini, prea puțini, am fost acei care s-au arătat la fel de indignați și care calificau acea înțelegere drept criminală. Țin să menționez și insist: ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este consecința directă a acelei „coaliţii”. Prea scump ne costă isteria „statului capturat”, inacceptabil de scump. Prea din cale-afară sunt consecinţele acelei „coaliţii”: transgresarea liniilor roşii nu iartă.

(Un singur lucru am greşit in 2019: eu vedeam aceste procese întinse pe tocmai 8 ani. Ei bine, mea culpa, s-au întâmplat mult mai rapid...)

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! Ironia sorții face ca toate aceste „evenimente” să se fi întâmplat în săptămâna în care am marcat 102 ani de la Marea Unire și care este și Ziua Națională a României. La câți „unionişti” am văzut zilele astea pe rețelele de socializare (și-au anunțat culorile până și persoane de la care nu m-aș fi așteptat vreodată, chiar și din acei care chiar înainte de prezidențiale erau dezlănțuiți împotriva unioniştilor sau, cel puțin, foarte zeflemitori), am rămas cu o mare nedumerire: oare cum de nu suntem încă „uniţi”? Iar despre gândurile mele pentru România puteti citi mai amănunțit aici.

GAZOCÂND?! Mi-l aduc aminte încă pe Iurie Leancă care tăia niște panglici la acest etern șantier care ar trebui să ne permită să ne aprovizionăm în gaze prin România. În această săptămână i-a venit rândul și lui Iohannis să se felicite cu această realizare. Faptul că gaze încă nu vin pe această țeavă, nu-i bai. Important este să „ne bucurăm să fim încă o dată aproape de românii de peste Prut”.

KREMLINUL NE DĂ DIN TRANSNISTRIE A plouat cu declarații belicoase din partea oficialilor ruși. Zaharova, apoi și Lavrov în persoană, au menționat că pacea în regiune se datorează celor care au dezlănțuit și alimentat conflictul militar cu 28 de ani în urmă! Iată cum. (Ascultați-l mai bine pe Nevzorov la acest subiect, participant nemijlocit la acele evenimente, cam pe la min. 34). Iar Kosaciov amenință cu datoria la gaze pe care au învârtit-o cu Tiraspolul. La Tiraspol, apropo, au venit doi deputați ruși ca să-și încurajeze trupele. Eu zic că cerințele unui „frate mai mare” merită să fie ascultate: poate le acordăm „independenţă” Transnistriei? Punem hotarul pe Nistru și vedem ce-o fi mai departe. (Zic și eu așa, ca o variantă. Sunt curios ce-ar zice Ucraina și NATO, de exemplu.)

PLATON NE SCOATE DIN „CARTEA VERDE” Că a fost lăsat să iasă din închisoare e una, dar să dea busna în instituții (CNPF) ajutat de zbiri din paza de stat – e peste capacitatea mea de înțelegere! Apropo, CNPF ne avertizează că am putea fi daţi afară din sistemul „Cartea Verde” din cauza problemelor din sectorul de asigurări.

Această „statalitate” este întruchiparea însăși a criminalității. Și orice mișcare în interiorul ei, chiar și din acele mascate și machiate cu cele mai nobile intenții, nu face decât să-i confirme natura criminală.

REVINE BĂSESCU? Băsescu anunţă că va relua procedura de dobândire a cetăţeniei R. Moldova. „On est reparti pour un tour”, cum se zice pe la noi prin sat...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher