Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 juillet 2020 1 27 /07 /juillet /2020 08:00
Săptămâna în care n-a căzut Chicu

PROTESTUL COMBATANŢILOR După altercațiile de săptămâna trecută combatanții au organizat un miting de protest duminică, 19 iulie, la care au participat chiar și câțiva politicieni, dar și alte persoane care s-au alăturat cauzei. Au votat chiar și o rezoluție. „Schemele lui Plahotniuc au fost preluate de Dodon și acoliții lui” zice, pe lângă multe alte lucruri de bun simț, acel text, ceea ce este un marker destul de clar al afilierii celui care a scris textul. Degeaba...

CHICU NU PICĂ Săptămâna trecută vă scriam exact următoarele: „Dacă nu trece această moțiune, guvernul actual va fi și mai puternic”. Nu voi reuși să spun nimic mai bun despre această moțiune eșuată (votată doar de 46 de deputați) decât a făcut-o Iulian Chifu și vă invit insistent să-i citiți articolul de acum câteva zile. Altceva voiam să zic: nu știu cum se face, dar de la bun început, încă din 2016, acei care au constituit cândva blocul ACUM, orice n-ar întreprinde, tot în favoarea lui Dodon iese. Consternantă constanță... Într-atât de năucitoare, încât mai dacă se mai poate vorbi de simplă prostie sau naivitate. Mă rog, a ridica mingile la fileu e și asta o meserie. Uneori mai determinantă decât a unui smash-eur, chiar dacă laurii îi revin întotdeauna celui din urmă.

SCANDĂLUŢ În ziua când a fost votată moțiunea de cenzură în incinta Parlamentului a avut loc o altercație între jurnaliști și SPPS-ul lui Dodon. Instinctiv se cuvine să sărim la gâtul zbirilor lui Dodon (discursiv, desigur), dar eu am câteva întrebări. Dispoziția de a exclude jurnaliștii din sala de ședințe a Parlamentului nu a fost una excepțională și funcționa și mai înainte, corect? Ședințele din sală erau cică transmise pe un monitor. Nu zic că e bine sau rău. Jurnaliștii știu mai bine cum e mai comod să lucrezi și să refletezi obiectiv și imparțial lucrările legislativului. Dar am impresia că li se trezește conștiința profesională oarecum sporadic și conjunctural. Iertați-mă „sânte firi vizionare”, dacă greșesc cu ceva.

JURNALIŞTI AGRESAŢI ÎN MOLDOVA Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost opriți, agresați și intimidați de către indivizi care se auto-denumesc „pacificatori” în timp ce reveneau de la Molovata Nouă, sat aflat sub jurisdicția (din câte se vede mai puțin „protecţia”) Republicii Moldova. Acest fapt îmi pare de o gravitate absolută! Apropo, Tiraspolul așa și nu a demantelat „posturile de frontieră”. După multiplele mesaje venite cam din toate părțile, inclusiv de la instituții internaționale, au eliminat doar 15 posturi din cele 37. Sunt sigur că prezintă acest lucru drept un „gest de bună credinţă” și vor cere gesturi similare în retur.

CATINDAT PAS și-a anunțat candidatul. Spre marea surpriză a tuturor, candidatul formațiunii este... Maia Sandu! Ce surpriză! Maia Sandu a pierdut deja în fața lui Dodon în 2016, a coalizat cu acesta din urmă, i-a adus pe tavă toate instituțiile de forță ale statului, i-a servit de decor și chiar actor la înscenări provocatoare antistatale (vă mai amintiți de ceremonia de înscăunare a başcanului și acel decor velikorus? sau de umilirea lui Nikalai Nikalaici de către Lavrov la Moscova?) ca mai apoi să fie eliminată ca un pion inutil din joc. Cu doar ceva peste 30% din voturi, PSRM reușește astăzi să controleze absolut tot ce mișcă în acest stat. Până și rețelele de distribuție ale electricităţii!

Știu că multora nu le place ce zic. Știu că partida (mai n-am zis „secta”) mayiştilor e încăpățânată și fidelitatea lor e absolut irațională, bigotică, la fel precum irațională e și ura multora care o combat vehement. Atâta vreau să știți: niciun politician, niciun partid, niciun guvern nu va putea benefecia de simpatia subsemnatului. Parafrazând-o pe Ala Blandiana, pot spune următoarele: „Nu am interese, am doar idealuri”. Pretenţios şi lipsit de modestie? Dar zic astea nu pentru a vorbi despre mine, despre cât de integru sunt (bănuiesc că nimeni nu poate spune contrariul despre sine), ci pentru a vă face să înțelegeți că atitudinea mea față de ACUM-iști nu e nici sentimentală, nici conjuncturală. La o adică ea nu este nici barem din 2016, şi nici din 2014... Dar asta e o altă poveste şi e o poveste veche. Mai departe – vă las să judecăți singuri.

LUMI PARALELE Iar România se întoarce de la summitul european cu 80 de miliarde de euro din banii pe care UE i-a prevăzut pentru relansarea economiilor care au avut de suferit de criza pandemiei. Indiferent de cum vor fi acești bani folosiți, RîMî nu este România. Nu sunt pentru noi.

Apropo, pe 2 iulie IMAS publica un sondaj care arată că numărul unioniştilor a crescut cu 5% față de februarie și atinge astăzi 37%. E o cifra cu tocmai 6% mai mare decât scorul PSRM la ultimile alegeri parlamentare.

Greu, tare greu ajunge...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher