Încă n-a murit de tot, a și fost aplicat un garou de urgență, dar nu se știe dacă va ține. Nu se știe cu exactitate nici cât va dura hemoragia în caz dacă cedează garoul... Ați înțeles, bănuiesc, că despre creditul rusesc de 200 de milioane vorbesc aici. Voi reveni la el mai târziu, căci e, fără îndoială, evenimentul major al săptămânii și pare-se momentul crucial din „domnia” lui Halat-Alb, un fel de paroxism, punct culminant. Anume acum se decide pe care versant ne vom regăsi pentru mulți ani înainte. Vom începe însă cu altceva și nu înainte de a vă adresa tradiționalul „Hristos a înviat”!
COVID-19 La momentul în care vă scriu aceste rânduri, în RîMî sunt înregistrate oficial 79 decese din cauza coronavirusului. +25 față de săptămâna trecută. La acest capitol nimic nou nu putem adăuga. Aceleași noutăți despre carantină, amenzi aplicate aiurea, condiții mizerabile în spitale, număr din ce în ce mai mare de bolnavi din rândurile lucrătorilor medicali... Poate că merită menționat acel avion cu „echipamente de protecţie” ajuns la Chișinău, cumpărat atât pe banii Guvernului, cât și din donațiile particularilor, dar și a unor organizații internaționale precum UNICEF. Avionul a fost întâmpinat de Dodon în persoană, alături de ambasadorul Rusiei. Dodon a mulțumit Chinei și Rusiei. Ceilalți (precum UNICEF) nu contează. De fapt, din câte am putut înțelege până acum, pentru acest personaj nici pandemia în sine nu contează. Un fleac precum 9 mai are mult mai multă semnificație în grila lui ierarhică... Iar ajutoarele stau și astăzi în depozite. La vamă.
SECETĂ Despre faptul că nu plouă știu toți acei care măcar din când în când vorbesc cu oamenii din RîMî, mai ales cu acei de la talpă, care încă nu au pierdut conecțiunea cu pământul și care, din fericire, sunt încă destul de mulți. Această agricultură de subzistență nu este deloc neglijabilă și dacă nu va mai crește nimic va fi vai și-amar! Iată că apar și materiale în presă: în unele locuri pământul e doar la 5% din norma de umiditate! Impeuna cu acest perfid COVID-19 și, mai ales, cu acei din capul țării care și azi își lustruiesc secera și ciocanul din frunte, seceta poate constitui un coctail catastrofic... Spectrul lui 1947 așa și nu ne-a părăsit...
SALUTĂRI DIN CERNOBÂL Focul pădurilor din zona interzisă a Cernobâlului, despre care vă scriam cu două săptămâni în urmă și pe care l-am crezut stins de o ploaie salvatoare, s-a întețit din nou! Săptămâna trecută Kievul a fost cel mai poluat oraș din Europa, iar fumul a ajuns și în Republica Moldova. În concentrații relativ mari a trecut peste Sudul republicii... ANSP ne asigură că „nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei”. Cât de mult vreu să-i cred! Ca niciodată!
DODON SUSŢINE BUSINESSUL Câte 3000 de lei le-a trimis Dodon antenelor locale ale organizației lui Cantarean, răspunzând astfel promt la apelul acestuia din urmă. Doar câteva din filiale s-au dovedid a fi și biserici și au refuzat banii, precum aceasta de la Bălți. Dar au fost prea puține.
LAVROV A RECUNOSCUT Lavrov a făcut săptămâna trecută declarații care pot lesne fi folosite în calitate de probe de acuzație la un eventual proces împotriva Rusiei pentru declanșarea războiului în Transnistria. Exact precum filmul ăla despre anexarea Crimeei în care Putin a povestit ce și cum. Lavrov a enunțat clar care au fost motivele Rusiei: frica de NATO și de Unire.
Iată-ne ajunşi şi la creditul care ne stă ca o lamă la beregată... noutatea săptămânii.
ŞTREANGUL MOLDOVEI Dacă crede careva că Rusia a renunțat la Republica Moldova, atunci greșește amarnic. Faimosul credit de 200 de milioane acordat de către Rusia, în realitate nu are nimic, sau foarte tangențial, în comun cu un împrumut și cu finanțele în general. Trecem peste acea dobândă anunțată care e oricum mai mare decât la finanțările disponibile din Occident și care invalidează orice argument despre necesitatea creditului rusesc. Sunt clauze în acest acord absolut criminale și inacceptabile! Nu voi intra în detalii, voi spune doar că aceste clauze fac, spre exemplu, posibil un eventual transfer al datoriei Transnistriei pentru gaze Rusiei către Republica Moldova. Se pare că acest acord și este misiunea supremă a lui Dodon!
Federalizarea este un pericol destul de real, dar relativ complicat de realizat, căci e un proiect politic, iar, contrar aparențelor, instrumentele politice ale Rusiei în Republica Moldova sunt din ce în ce mai limitate. Întronizarea lui Dodon a fost o operațiune foarte migăloasă și complexă, care a necesitat mobilizarea unor resurse considerabile, dar a fost „cântecul de lebădă” al Rusiei în Moldova , căci o altă mașinărie de genul campaniei „stat capturat” și „coaliţia monstruoasă” va fi greu de repetat. Chiar și situația de astăzi e greu de menținut, într-atât de nefirească este!
Acest acord, în schimb, ar face Republica Moldova dependentă de Rusia indiferent de forța politică care ar veni la guvernare! Cronologic, ceea ce s-a întâmplat seamănă cu un joc de strategie virtual. Ambasadorul Moldovei semnează acordul la Moscova. Apoi, acest acord ajunge la Guvern, care îl aprobă, previzibil, fără mari discuții. Între timp, în presă apar primele avertismente referitoare la acest veritabil "cal troian" introdus de Dodon în Republica Moldova. Dar procesul decurge, inclusiv și grație stării de urgență, prea repede: comisia parlamentară pe economie aprobă creditul, subiectul este introdus pe ordinea de zi în Parlament și, în pofida reacțiilor vehemente ale opoziției, votat! Cu doar 56 de voturi, dar totuși majoritare...
Și, ca în filmele hollywoodiene, în momentul în care am crezut că bătălia a fost pierdută, Rocky are un flashback despre o veche iubită și se ridică în picioare. Contratacul e dat la CCM! În aceeași zi este demis deja ex-Președintele CCM și omul lui Dodon, Vladimir Țurcan, iar în locul lui - numită Domnica Manole. Aceeași Curte suspendă legea adoptată în Parlament! Uite-așa un thriller...
Două lucruri vor trebui menționate: PDM s-a compromis definitiv. Nu știu dacă vor supraviețui după acest epizod. Ce va urma? O fuzionare definitivă cu PSRM?... Probabil alţi câţiva deputaţi vor migra spre grupul lui Candu. Au acumulat capital politic indiscutabil toți acei care s-au opus creditului: Ţâcu, Sandu, Candu... O opurtunitate și o deschidere spre dialog?
Al doilea lucru ține de ascensiunea fulminantă a Domnicăi Manole, acea care nu tare demult plângea în direct: povești de succes care sunt posibile doar în Republica Moldova! Are o biografie tipică pentru un judecător în Republica Moldova. Vom aminti că noul Președinte al CCM s-a făcut cunoscută în 2016 atunci când a anulat decizia CEC de a respinge referendumul propus de Platforma DA prin care aceștia din urmă voiau ca Președintele să fie ales de către popor, ceea ce oricum a fost făcut și astfel Dodon a ajuns Președinte...
FMI FĂRĂ PROBLEME Un alt credit, mult mai avantajos, o parte fiind chiar fără dobândă, de 230 de milioane din partea FMI, a fost votat de către Parlament. Acesta nu are condiționări bizare. Bănuiesc că și acest credit face parte din acea contra-ofensivă despre care pomeneam mai sus.
Cam atât. Vom urmări evoluţia evenimentelor... Ceea ce se joacă în aceste zile la Chişinău va fi determinant pentru viitorul regiunii întregi pe câţiva ani buni înainte.
Iar Cireşica de pe tort din această săptămână o voi trimite şoferului unui TIR în cabina căruia vameşii de la Leuşeni au găsit 1.590.660 de euro, bani gheaţă! Asta zic şi eu tupeu! Cică camionul ar aparţine unei companii patronii căreia sunt indivizi din gaşca lui Ţuţu. Ameţitoare captură! Şi ameţitoare realitate...