Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 décembre 2019 1 16 /12 /décembre /2019 12:22
Săptămâna în care s-au încleştat PG şi PA

Inimioară – sălcioară,

Plîngi, căci jalea te doboară!

Curgă-ţi pleata peste ape,

Peste ape şi hîrtoape,

Peste dealuri, rîpi şi văi,

Pîn-ajungi la cei călăi,

Pîn-ajungi la cei ciocoi

Străjuiţi de cinci copoi

Care stau în jilţuri moi

Cu picioarele-n puhoi...

Un puhoi de lacrimi mute

Care curg de ici la munte,

De la munte pîn-la mare,

De-au umplut apa cu sare...

Sare, sare, săricică,

O durere mărunţică,

Marunţită, măcinată,

În cutii împachetată

Şi la prăvălii livrată… (VV, 2013)

 

Cândva demult, pe vremea cavalerilor cuirasaţi, regii și reginele cu suitele lor organizau turnee de cavaleri. Fiecare nobil (cu drept de a o face) își anunța cavalerul și ei se înfruntau în văzul tuturor. Iar regii stăteau în tribune și se delectau de la priveliștea bătăliei, protagoniștii careia, e drept, aveau, am zice azi, un anume „statut social”.

Ceva și mai demult, „cetăţenii liberi” ai Imperiului roman se excitau de la luptele gladiatorilor, niște robi care se omorau înde ei, glorificând Cezarul. Ave Caezar! Morituri te salutant! Dreptul lor era dreptul la ziua de mâine. În caz de victorie. Slăbuţ la capitolul „statut social”...

De fapt, nici în ziua de azi nu stăm mai breaz: indivizi își dau pumni în cap, iar milioane de spectatori (trăiască tehnologiile moderne!) abia de așteaptă când unul va fi doborât la pământ și numără victoriile prin KO. Iar faptul că discipline din astea violente de luptă (ei zic că e sport!) devin din ce în ce mai populare ne descriu societatea cum nu se poate mai bine. Gladiatorii de azi au și ei un fel de „statut social” care și-a găsit un echivalent universal și a devenit monetizat.

La ce zic toate astea? Iată de ce (că doar nu vom răspunde ca idiotul „de-atâta!”):

BĂTĂLIA PROCURORILOR Proaspătul numit PG Stoianoglo încearcă să-l dea jos pe mai vechiul numit, apoi scos, apoi restabilit, PA Morari. Nu știu dacă siglele PG sau PA pot fi asimilate cu blazoane de cavaleri medievali, ori dacă ar trebui să-i contemplăm ca pe un Mayweather și McGregor. E mai puțin principial la o adică. Pe scurt: Morari anunță că deschide o anchetă pentru a investiga finanțările PSRM. Stoianoglo scoate un decret prin care îl înlătură, dar Morari ripostează atacând decizia în judecată și este „parţial” restabilit. Tribunele oficiale urmăresc bătălia cu interes preţios distanțat. Dar cei mai nostimi sunt suporterii de rând. Știți?, ca la fotbal: ieri ești un paria, o capră cu picioare pătrate și cap triunghiular, dar dai un gol- două și gata! Ești erou! Ieri erai un element important al „statului capturat”, dar azi ești deja un erou care combate răul cela care a obijduit-o pe... știți voi pe cine!

PLATON. URGENT! Judecat de 10 ori în 19 zile! Ceva îmi spune că totul se va clarifica foarte repede, iar rezultatul îl cunoaștem deja. Cum n-ai da, dar e ultimul deținut de calibru care mai stă la pârnaie, iar sfârșitul încununează opera!

LA ORBAN Proaspătul eliberat Filat a plecat să-l vadă pe Orban. Pe cel unguresc, nu pe cel românesc. Și Greceanîi cică tot la Orban pleacă. La același. Oare prin ce-i ademenește? Şi oare de ce la Orban? Ah, câte mistere!..

PLAHA VREA O PRIMĂ Cică Plahotniuc vrea să-şi cumpere o televiziune în România, Prima TV. Per PRIMA ad ASTRA, căci BELOMORCANAL e VATRA! (Acei cu experienţă de viaţă ştiu de ce).

TRANSNISTRIA EUROPEI Trafic cu uraniu în Austria. Captură enormă de cocaină în Belgia. Trafic ilicit de tutun în toată UE. Există un singur lucru care leagă armonios toate aceste fenomene urât mirositoare: Republica Moldova! Felicitări, tovarăși!

CHICOGAZ Primul nostru ministru a plecat în Ucraina și s-a văzut cu Zelenschi. Au discutat despre gaze. Dar săptămâna trecută aflam despre existența unui gazoduct secret, un fel de instalaţie construită în timp record, care cică ne-ar permite să ne alimentăm cu gaz în mod revers! Nu, nu-i gazoductul din România. Ăla e cu ghinion. Nu se face, măcar tu crapi! Iar BERD ne dă, cică, 100 de mln ca să ne conectăm la rețeaua electrică cu... România! Tare i-aș sfătui să controleze pedant cum e cheltuit fiecare cent! Să nu ne pomenim conectați direct cu Magadanul pe banii ăștia...

DATUL DIN DEGET Câte ceva tot parcă au înțeles ei, se pare. MAE din România vine cu o declarație extrem de dură referitoare la asistența financiară acordată Moldovei, iar Bogdan Aurescu i-a chemat și pe europeni să fie mai atenți și mai precauți. E bine. Dar e târziu. Dar e bine.

HOTARUL DE PE PRUT La Paris s-au întâlnit Putin și cu Zelenschi. Va las să căutați și singuri despre ce s-au înțeles ei acolo. Din păcate, lucrurile sunt nasoale pentru noi. Asta e: așteptăm să cadă Putin... Până atunci, citiţi și recitiți ce vă scriam hăt în 2015!

NOUL PARTID AL AXEI Între timp, la Chişinău a fost înfiinţat un nou partid prorus de către Mark Tkaciuk şi Iurie Muntean. Partidele de azi vor îmbătrâni, şi foarte repede, căci sunt construite din material perisabil, de aceea se cere crearea unei forţe noi, mai trendy şi puţin mai „modernă” decât marasmul PSRM-ist sau banditismul prea evident al PN.

MAE NU MAI E Separatistul Leonid Manakov în cadrul unui forum dedicat drepturilor minorităților naționale organizat de ONU la Geneva a rostit un discurs în care a acuzat Chişinăul de nerespectarea drepturilor minorităților naționale. MAE-ul lui Ciocoi tace. Nici un MAE nu a tăcut până la acesta, condus de Ciocoi. IE a căzut definitiv.

Cam atât. Cireşica de pe tort o vom trimite Uniunii Europene. Nu-i de rău, dar prea frumos sună! Uniunea Europeană finanţează Circul de la Chişinău! Fain, nu? De fapt, totul e prozaic în realitate: clădirea Circului va fi renovată pe bani europeni. La fel rpecum cetatea de la Tighina. Le fel precum grădiniţe şi şcoli, teatre şi spitaluri, atâte alte instituţii, clădiri, infrastructură... Adică, cam tot ce mişcă în ţara asta. Adică circul.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher