Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 novembre 2019 1 04 /11 /novembre /2019 07:45
Săptămâna în care NATO a salvat Transnistria

E complicat să scrii ceva cu doar câteva zile înainte de turul II, decisiv pentru multe localităţi, dar mai ales pentru Chișinău, bastionul simbolic al românităţii din Republica Moldova. Voi zice doar ce am mai zis de atâtea ori înainte de scrutine: ieşiti la vot, oameni buni! Ştiu că nu-i plăcut, dar turul II este întotdeauna despre răul cel mai mic, nu este despre candidatul care vă place! Despre asta a fost turul I... Dar oare mă mai aude careva?...

Săptămâna trecută două noutăţi triste ne-au venit de după hotar: a plecat în lumea celor drepți Mihai Constantinescu, celebrul și atât de dragul interpret... A dispărut și unul din cei mai celebri disidenți sovietici, Vladimir Bukovski... Iată ce ne zicea el: „Trebuie în mod cert să știți ce s-a întâmplat, deoarece necunoscând trecutul vă este foarte greu să înțelegeți ceea ce se întâmplă astăzi.” Valabil şi astăzi... Şi mă tem că va fi valabil şi mâine... Mai ales pentru noi!

E deja noapte târzie în momentul în care am început a scrie acest text... Mă tem că mă vor bântui steluțe verzi și drăcușori, mai dihai ca fantomele de Halloween, dacă o lungesc prea mult, așa că vă voi face un digest rapid și succint al săptămânii trecute și vă rog să mă scuzați pentru laconism.

Să purcedem:

VASNEŢOV DEZBINĂ SOCIETATEA Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov cere Chișinăului să întărească prin lege statutul limbii ruse ca instrument de comunicare interetnică. Cum acolo cu „batista pe ţambal”, „societatea civilă” si „dezbinarea societăţii”? Ori, ca de obicei, cineva-i cineva, iar cineva nu-i cineva?

CONCURSURI CU NĂBĂDĂI Concursul pentru șeful vamei a fost declarat nul. Nici nu mai știu al câtelea la număr cu acelaşi scenariu. Poate ajunge cu circul ăsta? Alt concurs în derulare, acel pentru funcția de PG: au rămas, chipurile, doar 4 în cursă și se duc mari lupte în galerii. Concursul, dacă țineți minte, e organizat de Ministerul Justiției, eminamente politic. No, ce să zic? De(z)politizăm, de(z)oligarhizăm, de(z)odorizăm mințile oamenilor, într-un cuvânt...

MOLDOVA-NEGAZ Vă-le-leu, aflăm că la Moldova-Gaz se spală bani! Nu cred! E imposibil așa ceva la o companie controlată de Gazprom! E o chestie de standard, nu foaie verde, standarde spre care aspirăm patetic și cu multă râvnă!

POPESCU PLÂNGE DUPĂ MOSCOVA Îi vom aminti că Moscova nu crede lacrimilor, dar Popescu are niște nostalgii de tinerețe se vede... Tare-l doare sufletul după relațiile cu Rusia. De aia pregăteşte serios și minuțios vizita sa la Moscova împreună cu Maia Sandu. „...dialogul nostru diplomatic e destul de dificil, care afectează relaţia noastră. În ultimii 15 ani, comerţul moldo-rus s-a aflat într-o linie de scădere continuă, chiar dramatică. Exporturile spre pieţele CSI au scăzut cu jumătate de milion de euro” a declarat Ministrul nostru de Afaceri Externe și de IE (poate-i spune careva că IE în cazul de față nu înseamnă „cămaşă naţională” şi că funcţia pe care o ocupă nu este despre epigrame?). Câtă durere și suferință se simt în spusele lui!...

BRÂNZAN A SEMNAT CEVA Dar ce?!!! Ce anume a semnat Brânzan la summitul CSI? Cică acolo s-au discutat și chestii despre securitate digitală... Ce înseamnă securitate atunci când se ocupa Rusia de ea, nici nu vreau să-mi imaginez! Oamenii ăștia nu sunt doar incompetenți (se pare că au absolvit cu toții gardul din rândul 5 exterior de securitate de la Harvard, nu altceva...), ci criminali adevărați!

LA HOLERCANI MI-E CÂNTECUL, LA MOSCOVA MI-E SUFLETUL Dodon s-a întâlnit cu Krasnoselski la Holercani. Să pună țara la cale. Ori e corect să zicem „ţările”? Mai pe scurt: Tiraspolul vrea acces la sistemul bancar moldovenesc (implicit ieșire la cel internațional). Va las să vă imaginați ce înseamnă asta fără control din partea BNM sau oricărei alte autorităţi de la Chişinău. Cică asta au vrut și la Bratislava, dar nu au obținut (să ne bucurăm și cu atât: se pare că nu sunt chiar idioți de tot acei care participă la formatul 5+2!). Dodon le-a promis că-i va ajuta. Iar în schimb Krasnoselski promite să oprească dosarele penale împotriva oficialilor de la Chișinău! Iată cum! Dacă mâine Halat-Alb ne anunță că Atlantida renunță la orice aspirație teritorială față de Chișinău, va avea același efect și semnificație!

NATO VA SALVA TRANSNISTRIA! Când ajunge vorba la NATO, pe majoritatea parlamentarilor noștri îi apucă o mâncărime într-un loc considerat sensibil, unde nici soare nu prea răzbate, și ei automat simt un discomfort cutanat acut. Dar iată a le cere ajutorul nu se sinchisesc. Cică Parlamentul a cerut suportul NATO pentru a scăpa de... pesticide! Și mai hilar: Marea Britanie (membră NATO și ea!) va curăța de pesticide... Transnistria! Iat-așa o situație... inconfortabilă.

DEGENERAŢII LUI ŞTEFAN Se știe că „genomul” unui popor se cere înoit regulat. Consangvinitatea nu este o chestie chiar bună și poate duce la degenerări diverse, inclusiv mintale. Se pare că anume asta li s-a întâmplat așa numiților „Urmaşi ai lui Ştefan”, altfel nu pot să-mi explic reacția alergică pe care o au la tricolorul românesc. O fi v-o mutație genetică specifică de-i face să turbe anume de la albastru-galben-roșu, căci de la roșu-verde-roșu nu li se întâmplă absolut nimic. Tare le recomand să consulte un medic. Cunosc unul bun la Vladivostok.

ŢARA DEGENERAŢILOR LIBERI Toată lumea îi cunoaște! Fiecare dintre acei care citesc aceste rânduri cel puțin i-a văzut, dacă nu a avut de furcă cu ei! Vorbesc de acei imbecili, degenerați umanoizi, pentru care până și calificativul de „bădăran” e un titlu de noblețe. De fapt, pentru ca să înțelegeţi despre cine vorbesc, sunt nevoit să folosesc cuvinte din rusă, căci nu le găsesc echivalente în română. Cred că e și firesc, căci fenomenul tot de acolo ne vine: „gopota, bâdlo”. Subcultura aia carcerală rusească, mai bine zis gunoiul ei, „şestiorcile”... Subcultura aia glorificată de posturile de televiziune care deţin 70% din piaţa audiovizualului din Moldova prin toate serialele şi filmele despre bandiţi, gen „Brat” sau „Brigada”... Indivizi de alde ăla, Braguţa. Indivizi de alde ăla, care era beat criță și făcea scandal în avionul companiei Air Moldova săptămâna trecută. Indivizi de alde ăia care se-mbată ca porcii și tamponează troleibuze în plină viteză. Indivizi din ăia, care precum dodonel-junior, conduc cu viteză mașini scumpe trăgând cu pistolul în aer... Indivizi din ăia care au bătut-măr doi tineri în chiar centrul Chișinăului, de au ajuns la spital, fiindcă nu au vrut să le dea bicicletele și telefoanele... Și care au fost lăsați de poliție să meargă acasă fiindcă „nu prezintă pericol pentru societate”! Apropo, pariez că le intuiți „culoarea politică” și „preferinţele geopolitice”, nu-i așa? Sunt sigur că marja de eroare aici va fi mult mai mică decât la cele mai exacte sondaje sau exit-poll-uri.

4 DIN 101! Doar patru! Nici măcar câte degete la o mână... Doar patru deputați au semnat inițiativa legislativă de a modifica numele limbii din „moldovenească” în „română” în o serie de legi... Cică unii au zis că nici nu au știut. Mă rog, o fi... Iată Filip zice că ar fi susținut iniţiativa... Dracu să-i ia, Doamne iartă-mă... Câtă demnitate – atâta țară. Repet ce am mai zis cândva: există o legătură directă între cazuri precum acei doi tineri bătuți și acești 4 din 101. Și fiecare din voi o știți, o simțiți! Deci aveți curajul s-o spuneți sus și tare!

PLAHOTNIUC STRAŞNIC CĂUTAT N-au timp deputații noștri pentru chițibușuri... Ei luptă cu Plahotniuc! Iată că a și fost dat în căutare! Să le urăm succese! Să vedeți ce bine vom trăi cu toții în momentul în care va fi prins și închis! Nu ați simțit ameliorări notorii după ce a fost închis Filat?

TVR AŞA ŞI NU-I! IAR PRO-TV - DAT RUŞILOR? CA a amendat TVM cu 10.000 de lei pentru că au încălcat nu ştiu ce norme la electorală. Cică au avut şedinţă pe 31. Important lucru, fără doar şi poate. Nu, de luat frecvenţele naţionale de la Plahotniuc şi de întors TVR-ului nu au discutat... Între timp aflăm că PRO-TV a fost vândut. Iar cehul care a cumpărat holdingul ar fi un filo-rus convins. Vom urmări evoluţia liniei editoriale, ce ne rămâne?..

25 DE MLN DE LA UE De euro, bineînţeles. Pentru reforme... Pentru ce altceva? Că doar n-au să zică „pentru pensii şi salarii”. Reformăm, nu foaie verde!

Cam atât. Cireşica de pe tort o voi trimite Parlamentului. E o tradiţie la noi. De îndată ce se instalează, deputaţii înoiesc parcul maşinilor oficiale. Nu, fiţi pe pace, ei nu cumpără „Dacii”. Fiindcă tradiţiile se respectă. Învăluite de mister. „Tradiţie şi mister” nu-i aşa?

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher