Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 octobre 2019 7 27 /10 /octobre /2019 22:29
Săptămâna în care a roşit Moldova
nici tu măcar amintiri
doar o pată umană întinsă pe jos, după ce-au să-l ridice şi ducă,
ale cărei contururi sînt una cu, pe dinăuntru închise, frontierele ţării ce nu e.
după cît de păzit îi, cum n-a fost o viaţă, e limpede: nu mai apucă

să dea – abreviere – M[oldova&]UE!”,

Emilian Galaicu-Păun, "Arme grăitoare" (Cartier, p.44, 2009)

 

Cred că nu ar fi exagerat dacă voi spune că alegerile (primul tur pentru locale și parlamentare repetate pentru 4 circumscripții) care s-au derulat săptămâna trecută au eclipsat orice alt eveniment din Republica Moldova. E firesc. Procesele democratice în general și alegerile, chintesența democrației, în particular, întotdeauna ar trebui să fie în centrul atenției unei societăți sănătoase.

Din păcate, vom fi nevoiți să constatăm, nu fără tristețe, că suntem departe, prea departe, de un retur la normalitate. La primul tur al alegerilor au participat cu aproximativ 200.000 (!) de alegători mai puțin decât în 2015. Oficial, doar 42% din alegători au ieşit la vot… Rata participării la alegeri e în continuă scadere… Oricare nu ar fi cauza acestei tendințe, cifrele ne spun cu încăpățânare că toată această clounadă, complexă și mulți-eșalonată, care a căpătat numele de „statul independent Republica Moldova” este profund viciată, coruptă (în sens de putrefacție) și în ultimul timp chiar periculoasă, atât pentru cetățenii propriei țări (dar aici ei singuri își sapă groapa), cât și pentru regiune în general. Fiindcă vid de putere, în pofida clișeului des utilizat, nu există prin definiție. Există doar retragerea unei forme de putere (dorită sau înțeleasă) în favoarea unei alte forme de putere (nedorite sau rău înțelese). Nu vă place democrația? Nicio grijă: vine autocrația, mafia-craţia, colonizarea în loc … Orice altceva sau un mixt din toate acestea.

Nu, noi nu ştim ce-i asta libertate şi aşa şi nu am însuşit cu ce se mănâncă democraţia…

Dar se prea poate că acest scor să fie o reflectare a unui dezastru care deja s-a produs – emigrarea masivă a populației. Eu sunt adeptul acestei ipoteze. Avem o societate destul de politizată și rata de participare îmi pare exagerat de mică… Dar în acest caz cele scrise mai sus nu doar că nu-și pierd din sens, ci capătă o semnificație absolută de sentință (în italiană, de la sine înțeles) : Finita la comedia! Mascarada asta trebuie oprită!… Apropo, zilele astea am aflat că 440.863 de moldoveni participă la programul de imigrație al Statelor Unite „Green Card”…

TRANSNISTRIA NU VOTEAZĂ Absența totală a alegătorilor din Transnistria nu este altceva decât o dovadă a faptului cât de departe suntem noi de orice fel de re-integrare. Dar și un indicator clar pentru oficialii din Republica Moldova și acei internaționali (OSCE în mod special) că orice cedare a Moldovei de ordin economic sau instituțional nu este decât o poartă deschisă pentru bandiții transnistreni pentru ca ei să se îmbogățească și mai mult și să-și consolideze „separatismul”. Cifrele au vorbit! Mai departe, fără concesii din partea Tiraspolului de ordin politic și de ordin al unificării spațiului informațional nu se poate avansa. Și altceva: am primit o dovadă clară despre ce anume s-a întâmplat la prezidențialele din 2016. Votul masiv al transnistrenilor de atunci nu a fost un „avânt democratic”, ci o operațiune bine coordonată de ingerință în treburile interne (eufemistic vorbind) ale unui stat și nu trebuie tratată din alt punct de vedere. Iată unde plâng dosarele despre „uzurpare a puterii de stat”! Retrospectiv vorbind, repet aici ce am zis atunci, în 2016 : alegerile prezindențiale din 2016 trebuiau invalidate!

DIASPORA BLUES De acum încolo orice batere cu pumnul în piept venită din partea activiștilor de aiurea de prin lume despre „rolul diasporei” care să mai și ceară privilegii sau statut aparte nu o voi întâmpina decât cu hohote de râs. Doar 9,6 mii de cetățeni și-au mișcat poponețul că să-și voteze reprezentantul în parlament față de cei 64 de mii în februarie, atunci când nu au votat pentru un deputat al lor, ci pentru o mascotă indicată de la Chișinău. De fapt, același lucru s-a întâmplat și de această dată, fiind aleasă candidatul partidului de guvernământ. Dar și de aici se pot trage învățăminte: nu, diaspora nu-i mai brează decât populația din R. Moldova. Cu o singură diferență: ei au experiența Europei, o trăiesc zi la zi, și sunt profund pro-europeni. În rest, ei sunt la fel de manipulabili și maneabili ca și acei din R. Moldova. Oamenii se informează din sursele media din Republica Moldova sau din aceleași rețele de socializare. Toți! Inclusiv acei plecați în străinătate. Și dacă mass-media din țară nu i-a chemat pe emigrați la vot, fiind focalizată asupra localelor din R. Moldova, atunci ei nici nu au ieșit. Dacă nu i-a chemat televizorul să „salveze naţiunea” de un eventual dodonel, spiritul lor civic și setea de democrație a dormitat liniștit pe canapeaua molicică urmărind următorul epizod al vr-unui serial la modă pe Netflix, scrolând a lene newsfeed-ul de pe Facebook din telefon. Acest scor mai este și despre influența „liderilor” presupuși (cel mai des auto-presupuși) ai „diasporei”. Fără suportul mediatic, fără resursa administrativă din țară, ei sunt niște “neica nimeni”. Și de fiecare dată când cineva va încerca să-mi afirme contrariul îl voi trimite la rezultatele acestui scrutin.

REZULTATE Despre rezultate ar fi probabil prematur să scriem. Vom aștepta turul doi. Dar câte ceva se poate deja spune, în special despre culoarea consiliilor raionale, spre exemplu… Harta republicii se face din ce în ce mai roşie… De rușine, probabil. Și la CMC e jale mare. Or, CMC nu ți-e primarul! Acolo este concentrată puterea reală din Chişinău… E dreprt că ei, tradițional, preferă să-și facă mendrele fără a fi în sofitele mediatice și chişinăuenii se lasă păcăliți, excitându-se doar de la primar… Din rezultatele primului tur vom mai menționa și acele 190 de primării câștigate de PDM! Partidul este mai viu decât credeau mulți. Și am bănuieli că anume PDM va rămâne în continuare veritabila forță pro-europeană și progresistă din ţară… Tot meritul pentru această stare de fapt (să fiu înțeles corect: nu există motive mari de bucurie aici, căci a fi partid de opoziție în Moldova e o soartă vitregă, iar aleșii locali au în gestiune sate, orașe, raioane, nu like-uri pe FB și nu televiziuni, și nici nu coloniţe de cifre macroeconomice…) le aparține ACUM-iştilor și talentului lor politic… Dar despre acest lucru vom discuta mai pe îndelete după turul doi al scrutinului.

DODON-ÎMPĂ(R)ATUL Rețelele sociale vuiesc din cauza ținutelor vestimentare ale cuplului Dodon la ceremonia de inaugurare a împăratului Japoniei. Au și de ce, la o adică, dar ar fi fost oarecum straniu, dacă ar fi fost altfel. Din cartof portocală nu faci oricum nu ai încerca… Altceva e de remarcat. Marele „torpedonoseţ” al Moldovei a explodat toate bugetele pentru întreținerea sa, mai dihai ca o casă regală! Iată că și la această ceremonie (ce face un socialist la încoronarea unui împărat e o întrebare de alt ordin) s-a deplasat cu alai, cu cățel și purcel, luându-și până și fratele (!) nu doar copiii în călătorie…

MUZEUL DISCORDIEI Preș-edintele vrea să închidă Muzeul ocupației sovietice, adică să-l prefacă în muzeul eliberării. Ar fi fost de mirare ca din partea lui Dodon să vină și altceva în afară de mancurtism rudimentar. Dar iată ce s-a întâmplat mai departe în afară de nedumerire nu mi-a stârnit niciun sentiment. Unioniştii, în loc să-i sară în cap toți împreună și fiecare în parte lui Dodon, au început a se hărmălăi pe rețelele de socializare de la cine a fost care l-a creat... Las-că-l închide Dodon și poate vă veți împăca...

TVR CARE NU-I Vă ziceam cu câteva ediții în urmă: revenirea TVR-ului în grila de emisie e hârtia de turnesol a acestui regim, căci licența a intrat pe mâna lui Plahotniuc care difuza în loc de TVR o cacialma de prostologii, preponderent din televiziuni rusești. Săptămâna care a trecut CNA i-a acordat canalului lui Dodon, Accent TV, dreptul de a redifuza Pervîi kanal de la ruși, una din armele principale de propagandă a Kremlinului. Despre TVR – nimic. CNA sfidează direct, își bate joc în cel mai josnic mod de Prim-ministrul Maia Sandu care și-a făcut publică opinia insistentă despre revenirea TVR-ului în ţară. Până una-alta însă, suntem nevoiți să constatăm: acest regim nu este deloc despre lupta împotriva corupției. El nu este nici măcar despre lupta împotriva lui Plahotniuc. Acest regim este doar și doar despre geopolitică! Nimic altceva! Acest regim este despre renunțarea Moldovei la orice veleitate pro-europeană și despre re-intrarea ei în țarcul Kremlinului!

KULMINSKI LA POPESCU Nu credeți ce vă ziceam cu un rând mai sus? Iată încă una: filorusul Kulminski, promotorul „societăţii civile moldoveneşti”, e numit consilier al lui Popescu la externe. Cred că a venit timpul să renunțăm oficial la bucăţica „IE” din „MAEIE”. Nu-i frumos să păcălim lumea degeaba. Și Dodon va fi mai fericit, și Karasin (care a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” de Dodon), și Vlah (care vrea exact tot ce i se dă și Transnistriei. păi are dreptate: nu stau pe aceleași baricade? nu duc același război?), și Transnistria (care iarăși face manevre militare). Concordie totală: de la Vladivostok la... măcar până la Prut, dacă nu până la Paris.

AJUTOR FRĂŢESC Iar ca tot acest circ să fie desăvârșit vom mai adăuga următoarele: UE ne mai dă 14 mln de euro! Cred că nici ei nu mai știu cum să formuleze scopul acestor „ajutoare”. De cealaltă parte, Rusia blochează, a câta oară! o partidă de struguri și prune din Moldova... Uite-aşa relaţii de „frăţie”. Bine, în afară de asta eu totuși sunt curios să știu care este idiotul care mai încearcă să ducă ceva înspre Rusia...

ARDEM! Dar să ştiţi că ne arde casa şi fără geopolitică... Ne-o facem cu propriile mânuţe. Astă vară membrii Societăţii Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au alertat autorităţile că au fost depistate mai multe cadavre de cocostârci otrăviţi din cauza folosirii excesive a erbicidelor în preajma satului Răculești. 6500 de lei (325 de euros) – doar atât i-a costat crima pe „agricultori”! Cel mai probabil berzele au pescuit ceva din Răut... La Anenii-Noi legumele care au fost crescute pe o suprafaţă de 7.45 ha vor fi nimicite din cauza concentraţiei peste măsură de mari de plumb. Ele au fost irigate cu apa din râul Bâc... Apropo, şi asta se poate soluţiona cu „geopolitica”! În UE există legi şi norme inclusiv şi pentru mediu...

Iar Cireșica de pe tort din această săptămână o vom trimite la Curtea Constituțională. Un judecător, Eduard Ababii, a cumpărat doar anul trecut peste 300 (!) de loturi de pământ și un apartament care l-a costat exorbitanta sumă de... 1500 de euros! Fabulos noroc la afaceri, de care vă doresc să aveţi parte şi Dumneavoastră, dragii mei cititori!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher