Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 septembre 2019 1 30 /09 /septembre /2019 12:22
Sӑptӑmâna cu corӑbioare şi guzgani

Jur, oameni buni! Eu chiar am vrut! Eu am încercat. Eu chiar am rӑbdat de la început… Dar după câteva minute sprâncenele mele s-au ridicat într-atât de mult, încât mai n-au spart tavanul, iar eu consider că nu e bine să te cerți degeaba cu vecinii, așa că am renunțat...

Vom reveni puțin mai târziu la acest act de lașitate oblomovianӑ al meu. Vom începe cu altceva. Cu ceva de bine:

MINISTERUL ROMÂN AL SĂNĂTĂŢII DIN RM Două milioane de lei acordӑ Județul Vaslui pentru reparația spitalului raional de la Strӑşeni. Tot pe bani români vor fi procurate două RMN, două TC și două mamografe staționare la Bălti și Cahul, dar și un RMN pentru copii la Institutul Mamei și Copilului din Chisinău. SMURD din România continuă să salveze vieți și în RM. Săptămâna trecută a fost heliportat un bărbat la București... Eu zic cӑ ar trebui discutatӑ serios la „coaliţie” posibilitatea de a da în arendӑ  României „protecţia sӑnӑtӑţii” din R. Moldova, ori de a introduce o taxă ceva de stat pentru dreptul la intervenţie pe teritoriul suveran al statalitӑţii neafiliate. Sӑ vinӑ şi la buget ceva, nu doar la cetӑţeni!

FMI NU ASCULTĂ DE MAIA SANDU În pofida cerinței actualului prim-ministru (făcută hăt în 2016, pe când încă nu era prim-ministru) de a sista finanțarea Republicii Moldova (cerință care a fost una din declarațiile-forte grație cărora Maia Sandu a devenit prim-ministru), FMI a acordat Moldovei o tranșă de 46 de milioane de dolari. Vom trece această noutate la știrile pozitive, căci salariile și pensiile totuși trebuie plătite, dar bucuria prim-ministrului este oarecum bizară în acest context, nu-i așa?

VOTUL CU PICIOARELE Doar 22,5% din banii trimiși de către moldovenii emigrați provin din așa numita zonă „CSI”. Cred că orice comentariu este inutil. Dar când te uiți la componența „guvernӑrii” parcă ești în fața unei oglinzi din alea ce distorsionează realitatea. Paradoxuri... Tradiţie şi mister...

Cam atât cu veştile bune, sӑ trecem la cele mai nebune şi vom începe cu ce începeam:

100 DE CORĂBII CU GUZGANI După cum vă ziceam: mi-am pus eu căștile pe urechi cu gândul să ascult conferința de presă a Guvernului. Vă rog să mă scuzați, dragii mei, dar nu am reușit. Îmbătrânesc pe semne și am devenit slab de fire. Nu pot asculta eu chestii din astea, măcar tu sӑ crăpi! Atâta sper: ca acest discurs al Maiei Sandu, cu corăbioare, furtuni și guzgani, să nu fie chiar opera ei. Iar dacă nu este, nu pot decât să-i recomand să-i dea un șut speechwriter-ului în posteriorul de jos și să-l trimită de unde a venit... Iar a doua recomandare premierului ar fi să le mulțumească personal fiecărei media în parte pentru faptul că i-au redactat substanțial discursul și au ferit-o, atât cât a fost cu putință, de ridicol...

REPIRAMIDIZAREA Săptămâna trecută au mai fost demiși câțiva funcționari (cu de-a sila), iar cea mai semnificativă a fost acea a șefului CFM, Topală (care a demisionat „de bună voie”). A fost ridicat, sau urmează a fi, la indicația SIS-ului (controlat de Dodon), Ion Druță, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ). Să nu credeți carecumva că-l consider pe Druță curat ca lacrima, eu elementar nu am de unde s-o știu, dar am să vă zic de ce am pus acest epizod aici: cu ceva timp înainte au fost reținute două deputate de-ale lui Șor pe motiv că ar figura în raportul Kroll. Tot atunci Sliusari venea cu o declarație-trăsnet: cică nu există în raportul Kroll urme despre soțul Zinaidei Greceanîi (care, dacă e să urmăm același șir logic, ar fi trebuit și ea reținută). Dar în această săptămână Ilan Șor, fugarul, a ieșit cu o declarație în care insistă asupra faptului că soțul speakerului a beneficiat prin intermediul companiei sale de credite de la BEM. Uite-așa corăbioare și ape liniștite avem noi. Imparţiale!

TVR, UNDE EȘTI? Maia Sandu declară că va insista pentru ca CNA (audiovizualul, nu anticorupția) să întoarcă licența TVR-ului. Să dea Domnul să fie auzită! În principiu, are dreptate: legal, nu-i neapӑrat treaba ei. Dar la fel nu este treaba ei (chiar nu este recomandată deloc ingerinţa politicienilor în justiție!) ce anume vor decide judecătorii la adunarea lor din 27 septembrie, care urmează să aleagă o nouă componență a CSM. Numai că în acest caz ea a venit cu un ditamai discurs oficial plin de patos... O chestie de motivație, fără îndoială.

GLUMELE LUI DODON Procuratura Anticorupție a zis că nu-i grav, că mai glumește omul din când în când și nu-i cazul să ancheteze. Nu știu cum arătați, ce mimică, ce postură aveți, dragii mei cititori, atunci când glumiți. În ceea ce mă privește, eu nu sunt crispat, roșu de încordare și cu broboane pe frunte. Anume așa apare Dodon în filmulețul difuzat de Plahotniuc în care respectivul Dodon îi povestește câți bani îi vin lui de la ruși și în care îi propune federalizarea Moldovei. Putem presupune că și invitația lansată rușilor pentru a pune laba pe aeroport și pe terminalul de la Giurgiuleşti (obiecte strategice din toate punctele de vedere) este o glumă. Eu aș merge și mai departe, continuând acest fir logic: poate și Dodon însuși este o glumă proastă ambulantă?!

NEÎNFRICATUL GRIGORCIUC De îndată ce a fost eliberat de noua putere, Grigorciuc și-a făcut poze cu un alt „deţinut politic” (e drept că a existat și în acest caz o înregistrare, dar astea, din câte ați înțeles mai sus, nu sunt decât glume), Bolboceanu. Și a sărit din nou la bătaie la un procuror. Iată ce face euforia și sentimentul de invincibilitate, de stăpân deplin pe situație, din om! Ori e doar natura lui profundă?... În fine, vrei - nu vrei, dar a fost din nou reținut pentru 72 de ore.

DODON SCOS LA PLIMBARE Tare era trist Dodonul nostru național că nu era primit la casele mari! Doar cu niște paria mondiali de alde dânsul putea să se vadă... Nici barem vecinii nu voiau să se uite la dânsul... Dar țara e liberă acum, dezoligarhizatӑ, și, călare pe corăbioara acumistӑ, s-a pornit Dodonul peste mări și oceane, de a ajuns la ditamai ONU! Unde și o poză cu Trump și-a făcut, și cu Iohannis s-a văzut (drept că asta, vizibil, nu i-a făcut deloc plăcere: aratӑ de parcӑ îi propunea lui Plahotniuc federalizarea), și pe "druganii" din Transnistria i-a ascultat cum aceia cer să le fie recunoscută independența... Mai pe scurt, viața e din nou frumoasă! Iar pentru ceilalți... E oarecum injust că nu a fost pomenită această reușită în discursul Maiei Sandu. Cum n-ai da, dar e o performanță notorie: să scoți Dodonul în lume! Putea zice și ea ceva de genul „guzganii au fugit de pe corabie, iar noi l-am luat pe Dodon în loc!”. Carele Dodon de la tribuna ONU a minţit (auzi, cică la noi e 50 la 50 cu vectorul!), a îndrugat la prostii de s-a ofilit şi marmora verde din spatele său (cică suntem polietnici şi am avea 125 de etnii (asta cu 75% de moldoveni!); cică „statut special” pentru Transnistria (nici nu miroase a federalizare!)... Mai pe scurt, redus la o idee simplă el a spus urmatoarele: occidentalii să nu aibă treabă în Moldova (aşa se traduce „neutralitatea” din discursul său, altfel e „agresiune”), căci aici sunt deja ruşii, cărora noi le lingem ciubota, salutându-i în rusă de la tribună! Cred că Zelenski şi Johannis au apreciat...

IMPOZITE MAI MARI, MAI LUMINOASE! Și păcat că nu prea a vorbit Maia Sandu de prețurile care au crescut, de tarifele majorate, de impozitele care vor crește... Dar poate asta voia să spună atunci când zicea că „corabia e plină cu merinde”?... Atât că a uitat să specifice a cui anume corabie, dar nu-i nimic, cu asemenea omiteri noi suntem demult deprinși...

Cam atât pentru azi. Vin alegerile. Va fi şi mai vesel de acum încolo: sӑ vedeţi voi acum metafore si figuri de stil!

Iar Cireşica de pe tort din aceastӑ sӑptӑmânӑ o voi trimite-o Georgetei Mincu, ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pentru iniţiativa salvatoare de a le turna must copiilor din şcoli! Corect! Sӑ-i turmentӑm şi sӑ-i otrӑvim de mititei, mama lor ce copchii! Alegӑtorii trebuie formaţi din faşӑ!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher