Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 juillet 2019 1 01 /07 /juillet /2019 10:58
Săptămâna în care Moldova a trădat

Săptămâna trecută scriam următoarele : „Ce vă incălzeşte, să zicem, o înțelegere (simplific mult) de genul: „Noi vă dăm Moldova, iar voi vă căraţi din Venezuela”? La masa celor mari, cei mici întotdeauna rămân flămânzi...” Joi cade o știre despre decizia Rusiei de a-și retrage militarii din Venezuela! E desigur doar o coincidență, nimic mai mult, iar orice speculație la acest subiect doar speculație și va rămâne. La asta suntem și reduși: subiecte ale unei speculații...

Dar să trecem în revistă ce s-a mai întâmplat, căci de întâmplat s-au întâmplat multe...

CONSTITUŢIA ŞI-A DAT DEMISIA După ce a venit avizul Comisiei de la Veneția (ridicolul e la el acasă, căci la ce bun era să-l aștepți sau să-l ceri?) toți judecătorii CCM și-au dat demisia. Și acest lucru este absolut firesc! Cel mai important și mai curios însă este care va fi viitoarea componență. Și această componență vă fi veritabila hârtie de turnesol a actualului regim!

KADÂROV, KOZAK ŞI DODON Asta ați vrut? Asta aveți! Kozak în vizită la Chișinău, primit de toți oficialii, Dodon face selfi cu Kadârov la Minsk, bucuros nevoie-mare... Republica Moldova a intrat, fără dubii, în lista țărilor nefrecventabile. Primiți dezoligarhizarea pe tavă, tovarăși! De acum încolo de bunăstarea voastră se va ocupa Kremlinul, cu Volodin în frunte (a zis-o chiar el), chit că va fi pe bani europeni și americani. În principiu (iar acest lucru a fost perfect valabil și pentru Plahotniuc) Dodon are o singură șansă să rămână în istorie în calitate de personaj potabil: să înfăptuiască Unirea! Oare nu de asta îl sună pe Johannis? Apropo, Președintele României ar trebui și el să se gândească mai mult la propria reputație. Cu dodoni nu se vorbește la telefon, ci doar prin mesaje oficiale făcute publice, iar dacă au loc întrevederi, doar în prezența martorilor! Și nu i-ar strica un dezinfectant ceva eficient...

VĂ-LE-LEU! CE NE FACEM FĂRĂ PLAHA? Fugarul Plahotniuc, după cum e și firesc să se întâmple, a demisionat de la conducerea PDM. E doar un epizod, desigur, care nu ar trebui să ne intereseze mai mult decât atât, dacă nu ar fi fost un fel de isterie pe rețelele de socializare. Cică Plaha n-a murit, e veșnic viu, un fel de tătuca Lenin: urzește ceva în culise și va reveni și mai puternic. Păi cum să justifici altfel existența acestei coaliții și chiar a partidelor (în special a celor de la ACUM) dacă dispare Plaha? Greu, nu?... Apropo, rușii îi ajută cu plăcere. Presa proguvernamentală a titrat masiv că lui Plahotniuc i s-au deschis dosare în Rusia pentru trafic de droguri. Și cum să nu-i crezi pe ruși? Mai ales dacă acest material mediatic e vizat de oameni care trebuie: „Написанному верить!”

MOLDOVA ŞI-A TRĂDAT VECINII Doi din cei trei delegați ai Moldovei (Năstase și Bӑtrâncea) au votat pentru revenirea Rusiei în calitate de membru deplin la APCE. Toate argumentele pentru a justifica această decizie și acest vot, de oriunde n-ar veni, sunt un fâs. Va îndemn să ascultați discursul reprezentantului Ucrainei. Dar noi nu la argumente ar trebui să ne uităm. Există țări care știu ce-i demnitatea, își câștigă respectul de-a lungul istoriei prin atitudini, acte și valorile pe care le reprezintă. E un fel de back-bone, cert stereotipat, care se cristalizează în imaginarul colectiv global. Doar un exemplu: Polonia are tot dreptul astăzi să facă gât în UE, căci e țara care a luptat, concomitent!, împotriva și lui Hitler și a lui Stalin. Țările Baltice sunt unde sunt fiindcă au avut suficient curaj să se desprindă de URSS fără menajamente și fără a privi înapoi sau la critici din partea Occidentului referitoare la legea cetӑţeniei. Și chiar dacă unele decizii sau procese interne din aceste țări stârnesc contradicții, ele sunt RESPECTATE! Și Moldova (că și România, de altfel) a ratat vagonul. Și de această dată. Iată lista țărilor care s-au opus în bloc revenirii Rusiei în APCE: Ucraina, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Suedia. România a strălucit încă o dată prin absență! Doar doi (DOI!) parlamentari au participat la vot, dintre care unul, Gheorghe-Dinu Socotar de la PSD, s-a înscris printre „iubitorii de dialog parlamentar”. Lucruri curioase de remarcat: în aceeași zi au mai fost chestii votate. Din partea României au participat mereu 4 votanți. Dar la votul pentru Rusia s-au prezentat doar doi... Iar Năstase cu Popşoi în afară de votul respectiv nu au participat nici la o altă sesiune de vot din acea zi! Reiese că ei au fost în misiune specială și altă agendă nu au avut?

INSTRUMENTUL TOTALITARISMULUI Noua majoritate a votat un proiect care transformă Consiliul Suprem de Securitate într-un organ de stat care își va subordona toate instituțiile statului. Conducătorii autoritătilor publice centrale care vor refuza să prezinte CSS-ului datele solicitate, riscă pedepse de ordin contravențional sau chiar dosare penale. Cu alte cuvinte, chiar și instituțiile (puţinile care au rămas) care nu se supun încă lui Dodon (deci Moscovei) sunt obligate, de acum înainte să execute cererile instituției prezidențiale! Tot în această săptămână omul lui Dodon, Șova, a fost pus în capul Comisiei interguvernamentale pentru colaborare economică cu Federația Rusă. La SIS au fost deja numiți Esaulenco cu adjunctul Gumeniuc. Vom reaminti că anume de SIS depinde posibilitatea rușilor de a face rotația efectivului armatei a 14-a. Ea nu poate să se facă decât prin AIC! Si până la numirea lui Esaulenco, militarii ruşi nu prea aveau trecere. Nu degeaba anume aeroportul și „schemele de contrabandă” au fost pe larg discutate săptămâna trecută (inclusiv la CSS). Să ne așteptăm în viitorul apropiat la schimbarea conducerii AIC și a celor care gestionează traficul?

ZUMBREANU – DA, GRECEANÎI – BA Directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, a fost demis din funcție de către Parlament, cu voturile deputaților „ACUM” și PSRM, oficial pentru o condamnare la CtEDO care ne-a costat enorm. Până aici toate bune, dar în același dosar unul din co-responsabilii principali este și... Zinaida Greceanîi! Dar pe ea nu o atinge nimeni (la fel precum nu e atins nimeni din socialiști de altfel. Dimpotrivă, chiar și acei cu dosarele bogate și înfloritoare, precum Usatîi sau Grigorciuk, au fost lăsați să iasă de la răcoare).

KROLL 2 – NEUTRALIZAT? Adrian Candu vine cu o declarație cel puțin curioasă. El afirmă că dacă va fi publicat raportul Kroll 2 probele din raport vor deveni inutilizabile pentru justiție. Nu știu câtă dreptate are, sper să ne lămurească vre-un jurist onest și neutru. Cert însă este faptul că cineva tare se teme de acel conținut. Și nu-i exclus să fie tocmai acei care vor să-l publice.

MARK IS BACK! Odată cu înscăunarea noii alianțe a reapărut în spațiul public Mark Tcaciuk! L-am fi ignorat cu plăcere dacă nu s-ar fi văzut cu Kozak. Și poate chiar și acest fapt l-am fi trecut cu vederea dacă nu se chinuia să dezmintă acest lucru. Ceva urzesc ei, nu cred că va trece mult și vom afla.

ŞI GUVERNUL, CE FACE GUVERNUL? Pentru moment s-au apucat să dea afară judecători și funcționari, să cerceteze și să sechestreze averile lui Shor, chestii din astea. Copilașii se amuză. Iar cine nu-i aplaudă e bau-bau și omul lui Plahotniuc!

MAI MULŢI BANI PENTRU GAZPROM Noul minitru al economiei, Brânzan, ne spune că vom plăti mai mult pentru gaz. De vină sunt, tradițional, acei din regimul trecut. No, fix ca-n 2010! Nu știu cum se face, dar în această țară prețurile tot cresc și cresc, iar vinoveţi întotdeauna se fac acei care tocmai au fost răsturnați.

PRIMA DEMISIE Stanislav Pavlovschi n-a dovedit să fie numit Ministru al Justiției că a și demisionat. Oare ce l-o fi apucat? Care anume este cauza reală nu o vom cunoaște niciodată, la fel precum nu vom ști nici care este sensul ascuns al declarației respective: „eu tratez Constituția ca un lucru sfânt, care trebuie respectat cu strictețe.”

MAIA SANDU ŞI FMI Maia Sandu s-a întâlnit cu FMI. Să le ceară bani. Povestea Maiei Sandu cu FMI este veche și tumultuoasă. Oare cum putem uita scrisorile pasionate trimise acestui înalt for în care îi ruga să nu se lege cu Republica Moldova, țară care nu merită acord cu FMI? Probabil astăzi, ținând cont de tot ce am scris mai sus, dar mai cu seamă de faptul că ea, Maia Sandu, a devenit Prim Ministru, Moldova a devenit o țară atractivă, democratică, și tutti quanti. Ah da, super stabilă, „generatoare de securitate regională” așa se pare că se zice în jargonul lor.

Iar ca simbol al tuturor schimbărilor radicale de regimuri, vectori și ideologii în Republica Moldova de la descălecarea ei și până când i-a fi sortit să existe, iată cea mai semnificativă și esențială reformă: a fost schimbată conducerea Pieții Centrale de la Chișinău!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher