Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 juin 2019 1 03 /06 /juin /2019 12:53
Săptămâna în care s-a anunţat “Bătălia pentru Moldova”

Rabdă, inimă, și tu

Că vezi cum e timpu’ –acu...

Rabdă, inimă, și tace

Că pământul se întoarce...”

(Subcarpaţi)

 

Notă: Acest text se cuvine să fie cetit așa cum a fost scris: cu muzica celor de la „Subcarpaţi” în urechi. Dacă mai aveți o bere la îndemână – e exact ce se cuvine! (Ministeru’ ăla al sănătății publice (nu și mintale) știți ce zice despre consumul exorbitant de alcool... chiar dacă... căci altfel cum?)

 

 

Acu, fraților, fiți atenți! Acu’ – cu ochii pe ei și larg deschiși ! Eyes wide shot ! Atenți la declarații, la reacții și la atitudini! În momente de răstriște, precum acel de acum, se developează cel mai bine „personalităţile”!

Vom ajunge și acest subiect, dar nu înainte de a le epuiza pe celelalte.

CĂRARE FĂRĂ SPINI, PENTRU CĂRARE... O veste tristă ne-a venit săptămâna care a trecut. A plecat în lumea celor drepți Petru Cărare, poet pe care dacă și nu l-am citit, i-am cunoscut fiecare numele de mici copii. Și poate că de aceea și ne bălăcim în lăturile în care ne bălăcim fiindcă nu l-am citit la timpul cuvenit pe Petru Cărare. La o adică și azi nu-i târziu:

Ştiu că de pe baricade

Să cobor nu mi se cade,

Dar când văd că pe un frate

L-a ajuns un glonţ în spate,

Întorc arma înapoi:

 - Cine-a tras din noi în noi?

La 20 martie 1972, Petru Lucinschi, secretar al CC al PCM pentru ideologie (al doilea Preşedinte al Republicii Moldova!), primeşte însărcinare de la Ivan Ivanovici Bodiul, prim-secretar al CC al PCM, să includă pe agenda unei şedinţe a Biroului CC al PCM discutarea unei probleme foarte urgente. Era vorba despre o nouă plachetă de versuri semnată de Petru Cărare, apărută la Editura „Cartea Moldovenească“ din Chişinău. Pentru volumul de versuri „Săgeţi” (retras din vânzare, iar tirajul – nimicit) Petru Cărare a fost exclus din rândurile Uniunii Scriitorilor RSSM.

MOLDOVENI EUROPENI Duminica trecută europenii au votat pentru a-și alege deputații europeni. În republica Moldova 37.885 de persoane au participat la scrutin. Povestea nu spune câți dintre acei cu dublă cetățenie au votat la birourile din străinătate. Români. Europeni. Ceea ce i-a făcut pe unii comentatori să constate, nu fără o oarecare consternare, că cetățenii din R. Moldova se simt… Români. Europeni. Fapt care pe cititorii acestor rânduri nu ar trebui să-i mire. Tendința este, desigur încurajatoare. Este o cifră fabuloasă fiindcă au votat pentru o structură din care statul în care locuiesc nu face parte. Dar euforicilor le voi aduce aminte că această cifră de aproape 38 de mii tot rămâne inferioară celor 41,769 care au votat pentru Usatîi, de exemplu. Și nu constituie nici 10% din acei care au votat pentru Dodon... Să nu, carecumva, culcăm pe-o ureche.

DRAGNEA – ÎNCHIS A fost anunțată condamnarea definitivă a șefului partidului de guvernământ din România, fapt ce a stârnit o euforie întreagă pe rețelele de socializare. Nu vom intra în detaliile acestui proces, dar vom zice doar asta: în realitate, ceea ce s-a produs este o lovitură enormă adusă imaginii justiției din România și, respectiv, României... Fiindcă a coincis cu ceea ce este considerat drept o înfrângere a PSD-ului la europene... Să vă mai explic de ce? Pe bune, ăștia chiar și atunci când cad, ne trag la fund!

ROMÂNIA NE CURĂŢĂ DE GUNOAIE 10 milioane de euro vor fi alocate de către România pentru a curăţa 45 de km ai râului Bac (21 km în raionul Străşeni și 24 km în Chişinău). 222.222 de Euro pentru kilometru (4.444.440 de lei moldovenești)! Eu zic că, la așa preț, în răul Bac ar trebui să plutească peștișori de aur după operațiune. Vom vedea. Pentru moment, vom remarca doar faptul că noi fără România nici gunoaiele nu suntem capabili să le strângem...

ARENA SUGE Cele 43 de milioane de euro (860.000.000 de lei! ) alocate pentru Arena Chișinău nu vor ajunge. S-au mai alocat 1,53 milioane de euro (30.600.000 de lei!). Sunt convins că nu suntem la ultima decizie de acest fel. Eu nu degeaba aduc aici echivalentul în lei moldovenești. De fiecare dată când vi se anunță că nu ajung bani pentru o școală-ceva sau spital, sau pentru a mări pensiile alea mizerabile de 1.000 de lei – gândiţi-vă la aceste sume.

RĂMÂNEM FĂRĂ PĂMÂNT Un material foarte îngrijorător a fost publicat de către Rise.md: se pare că moldovenii au vândut deja străinilor terenuri agricole cât suprafața a patru raioane din nordul tării. Mai exact, peste 300 de mii de hectare! Încă de astă vară tot voiam să scriu despre noua colectivizare, care se produce, dacă nu s-a produs deja. E o catastrofă din mai multe puncte de vedere și o vom plăti-o din greu. Și nu cu bani, ci cu vieți omenești... Voi dezvolta subiectul în altă parte, dar pentru început am să vă aduc aminte despre ceea ce ne învățau la școală: cea mai mare bogăție a Moldovei sunt solurile, unice în lume. Între timp, japonezii cică ne dau niște tractoare. Interesant pe mâna căror latifundiari de tip nou vor ajunge?...

RUSIA ATACĂ DIN NOU Brusc, s-a activat Transnistria. Primii au bubuit din tunurile propagandistice acei de la agenția TASS publicând un material vast în care, în cele mai falnice tradiții sovietice, întorc realitatea pe dos și zic că câteva sute de soldați și ofițeri ruși au salvat Moldova de un război civil la scară înaltă! Apoi a ieșit la rampă și Tiraspolul zicând că vor da Moldova în judecată pentru agresiune. Acțiunile Chisinăului s-ar încadra la categoria crime de război și crime împotriva umanitătii faţă de care nu se aplică termenele de prescripție. Nu ne îndoim de instanța care va scoate verdictul. Dar declarația cheie asta este: „Întâi de toate, ar trebui pregătit contextul informațional în ceea ce privește evenimentele de acum 27 de ani, astfel încât să oferim tuturor colegilor noștri (participanții la procesul de negocieri (se referă oare la OSCE?)) șansa de a-și reaminti acele evenimente”. Cu siguranță acei care au nevoie de o „împrospătare” a memoriei nu se află la Krasnoiarsk sau Tambov. Ia porniți, dragii mei, acei din Moldova, televizolrul: ce posturi de televiziune sunt în grilă?...

A DISPĂRUT POLITICA Mare văicareală pe reţelele de socializare moldoveneşti: a disparut Plahotniuc! Catastrofă, domnilor! 2/3 din partidele politice au rămas fără program!

SE ANUNŢĂ BĂTĂLIA PENTRU MOLDOVA Iată-ne ajunși și la noutatea săptămânii (anunțată, dar care va avea loc săptămâna care vine)! Înainte de a intra în materie, mă simt nevoit să anunț că Dodon s-a și întâlnit cu Putin. Au avut ei de discutat ceva important.

Săptămâna care vine la Chișinău va poposi ditamai Dmitri Kozak, acel care pregătise cândva proiectul de federalizare a Moldovei. Dar tot săptămâna viitoare la Chișinău va veni și comisarul eropean Johannes Hahn! De asemenea se vehiculează informații precum că și americanii își trimit omul lor: Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu relațiile cu Ucraina, Moldova și Belarus.

Dar să vedem care și ce vrea: Kozak îl vrea pe Dodon și compania la guvernare. Și asta indeferent cu cine. C-o fi cu ACUM ori cu PD – totuna pentru Kremlin. Dodon, din câte se știe, vrea ministere-cheie, precum acel al externelor. Rolul lui e același că și al Tiraspolului: să zădărnicească orice încercare a Chișinăului de apropiere cu UE. În caz contrar, orice altfel de zădărnicire și bardac, precum alegerile anticipate, de exemplu, e la fel de acceptabil.

Hahn și Freden vor ca Moldova, cu scârț ori ba, dar să continue procesele euro-integratoare ceea ce înseamnă că PSRM nu au ce căuta în guvern. Cu alte cuvinte – ACUM va trebui să se înțeleagă cu PD. Cam târzior s-au trezit prietenii noștri occidentali... Mă rog: alegeri, griji... Dar ce vor ei e una, pe noi ar trebui mai mult să ne intereseze, în exact aceste zile, cum reacționează „sântele firi vizionare” de la noi. Primele reacții, comentarii, au și apărut. Fiți cu ochii pe ei: totul devine nemaipomenit de clar și transparent! Ca niciodată!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher