Evenimentele săptămânii trecute s-au derulat cu o repeziciune incredibilă ! Joi seara, când scriam comentariile săptămânii trecute, Plahotniuc mai era încă la Chișinău, aveam două guverne, clădirile administrative principale erau blocate de adepții lui Plaha, iar ACUM și socialiștii chemau lumea la un „marş de protest”. Ce-ar fi ieșit din asta, naiba s-o știe, dar au debarcat 3 crai, unul de la răsărit și doi de la asfințit, și au calmat jocul. Plahotniuc cu Șor au fost evacuați, iar rușii au început a se instala temeinic în Moldova, înșurubându-se statornic și blocând orice posibilitate a statului de a mișca barem cu un centimentru pe eșichierul geopolitic.
Eu nu știu dacă a existat vreo înțelegere între „marile puteri” ori ba. Probabil a fost doar o scurtă negociere situațională pentru a evita o eventuală escaladare. Dar, chiar dacă și există una mai mare, tot nu este în avantajul nostru. Ce vă încălzește, să zicem, o înțelegere (simplific mult) de genul: „Noi vă dăm Moldova, iar voi va cărați din Venezuela”? La masa celor mari, cei mici întotdeauna rămân flămânzi...
Acum sӑ le luam la rând:
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ ELIBERATĂ! De îndată ce Guvernul Filip și-a depus mandatul, CCM și-a anulat toate deciziile care anulau deciziile noii coaliții. E și firesc: și ei erau capturați! Dar de acum încolo, eliberaţi de „dictator”, vor respecta întru totul Constituția și dreptatea (cu minusculă)! De remarcat și expresia din decizie: ceva de genul „constatând o stare de fapt”. Ați înțeles, da? Toți acei care vor să ajungă la putere în Moldova nu au decât s-o acapareze! Totul va fi bine: CCM va constata o „stare de fapt” și vom merge mai departe. Iar dacă e să fim serioși, CCM trebuie să demisioneze in corpore! Pentru că ei nu mai au niciun drept moral să rămână în jilțurile moi după acest circ. Mihai Poalelungi, Președintele CCM a și demisionat chiar în ziua în care scriu aceste rânduri. Ceilalți? Și cine va fi numit în loc? Dodon, spre exemplu şi-ar dori un CCM care sӑ anuleze tot!
NUMIRI DE CLAN Noua coaliție a pășit imediat cu stângul: Năstase, proaspătul Ministru de Interne îl numește pe un cumetru șef la Inspectoratul General de Poliție, iar Nicu Popescu, noul Ministru de Externe, îl numește pe Andrei Popov, prieten vechi și naș de cununie, șef de cabinet. În principiu, în țara cu 99 de cumetri nu prea poți evita anumite „coincidenţe”. În principiu, atunci când îți alegi colaboratorii, trebuie să ai deplină încredere în ei. Până la urmă ambii se pare că vor părăsi funcțiile, bănuiesc din cauza presiunii din presă. Dar este oarecum simptomatic. Zici și afirmi una – faci alta. La fel ca și predecesorii. Și e una când acei numiți sunt persoane competente, iar alta – când în afară de legături personale, greu justifici numirile. Cu toate acestea, în cazul lui Popov putem găsi și o regularitate, mai ales dacă facem o paralelă cu numirea lui Vladislav Kulminski în funcția de cosilier al Maiei Sandu, ambii fiind „moldovenişti” consacrați si militanţi.
AM ARUNCAT ȘI ŢAMBALUL Dacă până acum ni se spunea că ar trebui doar să punem o batistă pe țambal, se pare că de acum încolo vom cânta doar la balalaikӑ. Dodon declară oficial că Republica Moldova renunță la ambiții geopolitice, iar Maia Sandu cade de acord. Moratoriu, tovarăși! Iată-l şi pe Nicu Popescu zicând: „R. Moldova este prea mică ca să-și permită să sufere din cauza unor conflicte geopolitice”. Corect, e prea mică: deşirata, abuzată, violată, ea nu are dreptul la suferinţă, ci, ca-n vechiul banc, trebuie să se relaxeze şi să încerce să primeasca plăcere...
IMPOTENTIZAREA STATULUI Dar toate cele spuse mai sus sunt floricele. Cel mai grav lucru se întâmplă cu instituțiile-cheie. SIS a trecut în subordonarea directă a Moscovei (via Dodon, dar e tot acolo). Oricât nu ar încerca să nege acest lucru reprezentanții ACUM, în lege scrie clar: „activitatea serviciului este coordonată de către Președintele Republicii Moldova”. Drept că „este supusă controlului parlamentar”, dar acolo e coaliție, nu se zice nici cârc! De acum încolo tot ce mişcӑ în Moldova, vizibil şi invizibil, va fi raportat direct la Moscova! Și apoi, „controlul parlamentar” este etapa următoare, să avem răbdare. Și SPPS, încă o structurӑ de forță, a trecut în administrația lui Dodon. Acum Dodon (a se citi „Rusia”) controlează armata, SIS-ul și bodyguarzii de stat. Dacă mai punem la pachet și relația cu Transnistria, avem un tablou destul de sumbru... O altă instituție pusă pe brânci este CEC-ul. Codul electoral a fost modificat. Astfel, un membru CEC va putea fi demis de către Parlament dacă „nu-i cuminte”, adică pe motive politice.
ELIBERAREA AGENŢILOR Usatîi, interlopul fugar notoriu, a revenit triumfal în țară! A fost imediat eliberat. Grigorciuc, un alt extremist de vază pro-moscovit, a fost și el lăsat să iasă (apropo, la eliberarea acestuia a asistat, în carne şi oase, Usatîi). Și Bolboceanu, acel care a fost acuzat de trădare de țară, (înregistrările cu negocierile lui cu emisarul rus au fost făcute publice la timpul său) a fost lăsat acasă. Joi a fost scos de la pârnaie patronul de la Andy’s Pizza, Tranga! ACUM îl acuză în continuare pe... Plahotniuc de faptul că au fost eliberați! Ziceam eu că e în interesul lor să-l lase să fugă, căci și pe viitor totul poate fi pus în cârca „statului capturat”! Numai că rațiunea magistraților care iau asemenea decizii de a continua să fie servili unui „rege” căzut e stranie. Că sunt obedienți, nu cred că există dubii, dar astăzi începe să fie mai clar nițel cui anume. Cred că „eliberӑrile” nu vor conteni, căci, dacă e să ne legăm de chestii procedurale, apoi ar trebui sӑ deschidem vraişte uşile puşcӑriilor... Referitor la Filat, spre exemplu, imediat după ce a fost umflat am scris că va fi eliberat anume pentru viciu de procedură și, cel mai hilar, îi vom plăti și despăgubiri astronomice. Simptomaticӑ pentru noul regim este însă ordinea priorităților și viteza cu care se lucrează. Acum!, repede!, cât e euforie și orice enormitate poate fi înghițită (La fel precum au rӑmas fӑrӑ ecou filmuleţele cu Dodon despre federalizare şi banii primiţi din Rusia).
COMISII Au fost înființate comisii parlamentare despre „furtul meleardului” (încă una! fain e că acei care vor „ancheta” sunt aceiași care ne convingeau pe timpuri că BEM trebuie vândută rușilor...) și despre uzurparea puterii de stat de către Plahotniuc (asta din urmă chiar e absolut inutilă. Formalitate pură. Bănuiesc că raportul e deja scris.). Iată și răspunsul la întrebarea naivă a lui Nicu Popescu: de ce a fugit Plahotniuc? În locul lui Nicu eu aş tace mâlc şi m-aș bucura. Fără Plahotniuc ACUM şi-ar pierde una din principalele și esențialele „raison d’être”, la fel precum și coaliția cu socialiștii, altfel imposibilă. Comisia despre finanțarea PSRM-ului din străinătate nu a fost creată. Fiindcӑ avem coaliţie care luptӑ cu Plahotniuc, nu cu Dodon! La fel de previzibil, nu? Dar aici PDM nu poate decât să se întrebe de ce nu a creat-o atunci când erau la putere, căci Rise.md publica o investigaţie despre schemele de finanţare ale campaniei lui Dodon.
VIZITELE COMISARILOR Merkel a fost în Ucraina, Hahn – la Chișinău. Situația din Moldova și din regiune i-a excitat puțin pe europeni. Nicu Popescu a plecat în SUA. Ei pot face acum ce vor, ei pot reforma țara oricât vor ei. Ei pot cere bani și sunt persoanele potrivite pentru asta, că doar n-o să-l trimită pe Dodon, pe Greceanîi, pe Ceban ori pe Bolea în cabinetele rafinate occidentale? Întotdeauna e bine dacă economia produce câte ceva (căci rușii bani nu mai au, ori au, dar nu pentru toți: „Deneg net! No vy derzhites’!”). În realitate, Dodon & Co dețin astăzi absolut toate pârghiile pentru a împiedica cea mai mică apropiere a R. Moldova de UE, de România și de NATO. Spațiul mediatic și propagandistic e deja în mâinile lor. Restul – e hârjoneală de copii de grădiniță. Bucuros nevoie mare, Dodon va pleca la Minsk să raporteze victoria direct curatorului!
Între timp, la Ocnița s-a prăbușit o casă cu multe etaje... Iar undeva, în Spania, o navă cu pavilion moldovenesc a fost arestată cu o încărcătură de droguri de 10 tone.
Fiindcă așa-i viața, nu-i aşa?
Și voi încheia ediția de azi cu așa o întrebare: Apoi cum, dragii mei? Vă aduceți aminte cum afirmau toți că nu-i grav că a câștigat Dodon alegerile prezidențiale, că nu ar avea putere?