Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 juin 2019 4 13 /06 /juin /2019 13:08
Recomandӑri pentru un debut de carierӑ

În lumina evenimentelor din Republica Moldova am decis să mă lansez pe piața consultanților politici.

Nu de alta, dar oricum plouă cu alegații și acuzații de tot felul precum că autorul acestor rânduri ar fi la solda nu știu căror forțe obscure, unii probabil chiar au căutat să vadă dacă nu există facturi sau urme, încercând să se conecteze la interfața administrării acestei pagini (altfel de ce mi-ar cere, pentru prima dată din 2010 (!) platforma de blogging să-mi schimb parola?), așa că mari consecințe reputaţionale nu voi avea de suportat.

Pe de altă parte, atunci când zici ceva gratuit, parcă te-ai adresa la pereți. Un sfat degeaba este imediat aruncat la gunoi, nu ca unul pentru care plătești, chiar dacă-i același. Și cu cât mai scump te costă, cu atât mai mult ții la acest sfat!

Revenind la situațiunea din Republica Moldova voi fi nevoit să constat că atunci când aduceam „recomandări” după scrutin nu erau luate în calcul, iar acum mă pomenesc cu diverse comentarii cerându-mi să mă pronunț asupra celor ce urmează a fi făcute astăzi, reieşind din „noua realitate istorică”. Sunt oarecum interlocat.

Deci, am decis: sunt gata să-l sfătuiesc măcar și pe dracu (cică în limbaj mai nou asta se cheamă „coaliție situațională”)! Dar numai contra plată! Iar pentru ca prețul meu să fie cât mai mare, am să fac un show-case, o mostră care să vă convingă că are rost să-mi plătiți bani grei, nu doar like-uri pe rețele de socializare. Așa dar, iată un prim set de recomandări sumare (pentru planuri și strategii mai detaliate, vă rog să mă contactaţi în privat doar dacă aveți suficiente resurse (când zic suficiente, să știți că suma respectivă trebuie să conțină cel puțin 7 cifre, și toate înainte de virgulă!)) celor patru formațiuni politice din Republica Moldova, ţinând cont de situația la zi.

Recomandӑri pentru Ilan Shor:

Fugi cât e lucru cu cinste în Israel! Israelul nu-și extrădează cetățenii. Expatriază de urgență cât mai mult din ce ai, pune banii la dos! Cu ei poți oricând să deschizi alte afaceri. În Israel, spre exemplu, ar fi lucrativ ceva cu arme, căci e zonă de conflict și există un fel de Transnistrie și acolo. Dar asta e doar o eventualitate. Nu te grăbi. Consultă-te cu oamenii noștri de acolo. Sunt mulți și te vor ajuta să te orientezi. Niciodată să nu uiți de faptul că a te bronza liniștit la soare pe malul mării nu-i cea mai rea opțiune. Nu uita să aduni tot ce ai din „kompromat”. Nu strică niciodată. E monedă bună de schimb. În orice situație și cu oricine. În țară oricum nu poți ramâne: ești prea vizibil pentru a fi primit în formațiunile existente și prea puțin important pentru ca să nu fii folosit pe post de țap ispășitor. Cu atât mai mult că gloata întotdeauna vrea sânge în momente de euforie. Adu-ți aminte de prietenul tău, Vlad Filat. Nimeni n-o să se fandosească cu tine.

Shoriceilor de rând din partid le recomand să caute protecție la Dodon. Dar fară valuri. Să nu-l puneți în situație pe Igariok. Cât mai repede, căci degrabă vă fi înghesuialӑ. Primul venit – primul servit.

Mai pe scurt: Ilan, aventura ta în Moldova cam s-a terminat. Viitorul e în Israel! (în fine, dacă ai bani, îți cumperi libertatea și de la aceștia, dar aici tu decizi: se merită?)

Recomandӑri pentru PDM:

Salvați aparențele și ce se mai poate de salvat din averi, ștergeți urmele a tot ce poate fi folosit împotriva voastră! Vladimir, game over! Trebuie să te împaci cu asta. Fară susținere masivă internațională n-ai șanse. (Dacӑ o ai, atunci e altӑ treabӑ, anulez tot ce scriu mai jos, pot veni cu alte recomandӑri, dar pentru moment eu reies din ceea ce se vede).

E momentul să ne așezam și să discutam cu cărțile pe masă ce anume ai greșit. Împotriva ta au fost folosite tehnologii și arme noi, iar tu nu le-ai detectat la timp și ai crezut că va merge ca-nainte. Dar nu a mers. Legile anilor 90 nu funcționează cu ăștia noi. Ai plătit bani grei consultanților americani, dar ei au jucat un joc căruia nu-i cunosc regulile și au fost bătuți!

(notӑ cititorilor: sper cӑ aţi remarcat şmecheria comercialӑ din propoziţia de la urmӑ).

Ai greșit și asta, pentru moment, te va costa puterea. Nu trebuia să te opui înscăunării lui Năstase în fotoliul de primar. Nu trebuia să lași propaganda rusă să-și facă de cap în Moldova. Nu trebuia să-l crezi pe Dodon. Nu trebuia să te atingi de profesorii de la liceul turc. Nu merită ei banii pe care-i încasezi pentru Arena Chișinău... Lăcomia l-a nimicit pe-un fraier (îl știi: Vlad Filat), nu comite aceleași erori. Evaporați-vă! Dispăreți pentru moment. Din păcate, nu poți ramâne în țară. ACUM va trebui să explice de ce ești în libertate...

Luați cu voi tot ce se poate, inclusiv din „kompromat”. Nu strică niciodată. E monedă bună de schimb. În orice situație și cu oricine. Numai că nu vă grăbiți să-l difuzați acum și nu direct. Acum e isterie și demenţă colectivă, nimeni nu va crede nimic din ceea ce vine din partea voastră. (Ați văzut că nu a funcționat filmuleţul cu Dodon?..)

Prindeți-l, cât n-a fugit, pe Ilan Shor. El poate fi o bună monedă de schimb. Oricum un cap-două va trebui să cadă. Mai bine să cadă al lui Shor decât al vostru. Pe Țuțu tot va trebui să-l dați. El e figură-simbol. Mare brânza, un boxer. Lasă, că-ți cumperi tu, Vlad, alții mai târziu. Mulțimea vrea sânge și trebuie să-l jertfiți pe careva. Dacă astupați aceasta sete momentană, peste câtva timp nimeni nu-și va aminti nici de tine, nici de alți PD-iști. Vezi?: babacul Voronin e bine-mersi și toți au uitat de el, chiar îl proslăvesc astăzi, chipurile a salvat Moldova pe timpuri și a pornit procesul integrării europene, deși toți îi voiau capul în 2009. Așa că, răbdare, încă puțin și te vei bucura de același statut. În țara asta nu există memorie colectivă, nu-ți fă griji.

Mai departe ai două alegeri: ori decizi că ieși la pensie și te bucuri de viață, alături de copii în Elveția, sau în alte părți (Ucraina poate fi o destinație bună, cred că Zelensky poate fi interesat: recent unul din consultanții săi politici propunea să ți se ofere garanții de securitate contra informații despre Transnistria), ori faci ca Țopii. Să știi că nimic nu-i imposibil în Moldova.

În principiu, Țopii ți-au arătat deja cum e să fii considerat de toți hoț și să revii în pâine. Dar să nu crezi că o șmecherie similară va mai putea funcționa. Va trebui să fii inventiv. Câteva principii de bază totuși se cuvine să le însuşim. Sorry, Vlad, dar tu nu mai poți fi în prim-plan. Alege-ți un fel de „Năstase” să vă reprezinte în prima linie. Nu, nici Candu ori Filip nu va fi bine. Ai văzut că chestia cu Gaburici nu a funcționat... Ai nevoie de televiziune. Nu, nu Publika. Postul ăsta eu l-aș închide și aș deschide unul nou. Ai nevoie de influenceri pe net. Cel mai bine - din intelectuali. Vezi cum au făcut Țopii. Aici ai de învățat. Să știi că cel mai bine „slujesc cauza” acei care cred cu adevărat în ceea ce afirmă! În rest, ei știu foarte bine ce se poate spune și ce - nu. Nici nu trebuie să-i controlezi. Și va trebui, desigur, să te ocupi mai bine de lobby în Parlamentul European, prin diverse ONG-uri și cercuri influente. Iarăși, va trebui să alegi pe cineva, nu din vechiul staf. Atât pentru moment la acest capitol. Detalii – în funcție de situație și de kompromaturile de care dispui. Poți reveni călare pe cal alb! Crede-mă!

Mai pe scurt: Se recomandӑ un rӑzboi de tranşee de lungӑ duratӑ.

Recomandӑri pentru ACUM Să începem de la periferii: Celor care au venit de după hotare le recomand insistent să nu-și aducă familia în Moldova. În primul rând, aici e nașpa la nivel de securitate medicală și sanitară. O să vă otrăviți copiii degeaba. În al doilea, îi rupeți de la școală, grădiniță, ce mai au ei acolo, și nu e bine, căci oricum peste puțin timp va trebui să plecați înapoi. Și în genere, în Europa e mai bine, și asta o știți și voi, și eu. Indiferent de câte batiste n-ai pune pe țambal. Verii Țopa tot la Frankfurt stau, nu la Moscova.

Amuzați-vă! Puteți face orice în această perioadă scurtă de timp. Dodon nu va crâcni: el e blocat pentru câteva luni și oricum va anula tot ce votați voi acum și o va reface după bunul său plac. Orice decizie a voastră trebuie să fie cât mai populistă și mai aclamată de mulțime. Nu vă gândiţi la costuri, buget. Pregătiți-vă de campania electorală. Cel mai degrabă, din 2023. Dar nu-i exclus să decidă Dodon și anticipate. Pentru a evita anticipatele, încercați să atrageți cât mai mulți din PDM la voi. Dar să nu știe nimeni! E riscant, și trebuie să aveți ce le oferi substanțial. Bani - luați din buget. Nu-i grav. Toți au luat pâna acum, luați și voi. Doar așa puteți evita anticipatele, dar oricum trebuie să înțelegeți că șanse sunt relativ puține. Ocupați-vă de teritorii mai abitir. Nu-i sigur ce formulă va prefera Dodon. Nu-i exclus să ramâna la cea de azi și atunci aveți nevoie de oameni în circumscripții.

La prima ocazie, oferiți un cap-două pe tavă! Mulțimea vrea capul lui Moțoc! Dar nu vă atingeți de Plaha. Plahotnuc este sensul existenței partidului vostru. Voi v-ați creat pentru a-l învinge pe Plahotniuc. Nu-i Plahotniuc, nu-i ACUM. Lașați-l să fugă. Astfel aveți și un paravan pentru propriile „manevre”. Orice acuzație la adresa voastră de ilegalitate sau corupţie, orice!, va putea fi în continuare catalogată drept acțiune a lui Plahotniuc și tot astfel veți putea scăpa de concurenți electorali: oricine nu-i cu voi – e o forță a lui Plaha!

Pregătiți-vă un scenariu frumos de victimizare: ați vrut bine țării (exemplificați prin toate măsurile populuste, vezi mai sus), dar am fost trădați! „Statul capturat” poate funcționa și mai departe. Numai, vă rog, lăsați mercurul și noviciok-ul la o parte: e ridicol. Iar un politician trebuie să fugă ca de iad de ridicol. Orice i se iartă: hoția, minciuna, lipsa de consecvență... Ridicolul – niciodată.

Da, detaliu, dar servește pentru viitor: acum puteți rupe cât puteți din ce se poate, în special din businesse-urile PD-ului! Scoateți cât puteți de aici, pâna nu s-a umflat partidul lui Dodon. Verii Țopa pot în sfârsit să-și șteargă dosarele și, eventual, să-și mai recupereze din cheltuieli. Acu-i acu! Fereastra-i foarte mică.

Mai pe scurt: Acest mandat e pierdut. Pregӑtiţi-vӑ de alegeri.

Recomandӑri pentru PSRM Victorie! Bravo, băieți! Puteți bea șampanie, puteți raporta șefilor că, în sfârșit, ați câștigat ceva semnificativ după prezidențiale.

Dar e devreme să vă culcați pe o ureche, chiar dacă bulevardul vi se pare larg deschis. Acum trebuie să incorporați cât mai repede și cât mai mult din piramida lui Plahotniuc! Dacă cade PDM, aveți o armată întreagă de funcționari de tot rangul care vor avea nevoie de protecție. Ei vor veni destul de natural spre PSRM din cauza mesajului de ură vehiculat de ACUM faţă de PDM. Înrolați-i cât mai activ și asigurați-i referitor la ziua de mâine. Ei vor fi speriați și îngroziți și vor căuta mângâiere. Ei sunt foarte importanți și sunt baza pentru victoriile de mai departe, dacă nu pentru viitorul apropiat, atunci pentru alegerile din 2023 cu siguranță! Ei au experiență în a sluji o piramidă și experiența lor e forța voastră! Nu vă temeți de măsurile de „depolitizare” eventuale din partea ACUM. Asta se face în mințile oamenilor, nu se decretează prin lege, iar omul fără stӑpân ori idol în Republica Moldova e pierdut și panicat. Aduceți-vă aminte de fraţii Strugaţki și de ce s-a întâmplat cu populația planetei când Kammerer a distrus turnurile!

(Dar de fapt, nu, nu vă chinuiți... Referințele la cărți nu sunt pentru voi. Credeți-mă așa, pe cuvânt).

Sunteți într-o poziție privilegiată: de îndată ce cade PDM, aveți două căi de a obține majoritate parlamentară. Prima, pur parlamentară: deputații PDM + acei ai lui Shor și independenții vă cad în brațe, tot e să știi să-i măgulești. A doua: alegeri anticipate. A doua variantă necesită puțin timp, pentru ca piramida PDM și toată resursa administrativă să treacă la PSRM. Dar eu aș opta pentru anticipate, fiindcă aveți doar o forță în față, care e la maximum de potențial. Iar dacă reușiți șmecheria cu piramida lui Plahotniuc, nici nu aveți nevoie să modificați sistemul electoral, care este perfect pentru acei care dețin resursa administrativă și au organizații teritoriale puternice. E cazul vostru. Dar acest lucru nu este principial.

Pânӑ atunci, lӑsați-i pe acei de la ACUM să se hârjoneascӑ puțin, oricum orice decizie a lor poate fi întoarsă pe dos mai târziu. Lasați-i să aducă ceva bani (că rușii nu o să vă dea pentru buget) de la europeni sau americani ca să mai astupați borţile și după aia îi dați jos. Asta mai înseamnӑ să vă modificați puțin discursul oficial și să bombăniți că vreți standarde de viață europene, că vreți să vă înțelegeți bine cu UE, etc., etc. Și fără ruperi de hărţi în Parlament! Puţinticӑ răbdare! Vă veți amuza mai târziu.

Așa dar, obiectivul major – majoritatea parlamentară! Din momentul în care o aveți, puteți huzuri. Alegeți un guvern nou și puneți oamenii voștri peste tot. Așa cum a făcut Voronin pe timpuri, când pânӑ și paznicii de la școală erau comuniști... Ciclul firesc în R. Moldova e de 8 ani. Daca vă înșurubați bine, mai devreme de 8 ani nu poate să vă dea jos nimeni! Nu vă grăbiți cu federalizarea și nici cu denunțarea Acordului cu UE. Sunt arme importante și elemente cu care puteți să-i șantajați pe occidentali ca să continue să vă plătească bani și mai departe. Doar dacă v-o cere șeful de la Kremlin, atunci n-ai încotro, denunțați Acordul... Deși, dacă îl convingeți că R. Moldova nu se va apropia nici cu un centimetru de UE și de ROM, Kremlinul o să vă lase să faceți cum știți.

Dar federalizarea eu, totuși, aș păstra-o pentru final de ciclu. Când veți simți că vă fuge pamântul de sub picioare (așa cum îi fuge lui Plahotniuc acum) – atunci va fi momentul potrivit. Oricum, aici depinde de curator. Cum vrea el – așa veți face.

Ah da, nu uitați să-i spuneți curatorului de la Kremlin că populația este majoritar pro-europeană, că unioniștii sunt activi, adică că pericolul este viu, ca să vă dea bani și în continuare pentru propagandӑ. Un ban în plus nu strică niciodată şi doar nu aveţi intenţia sӑ faceţi politicӑ pe banii voştri.

Dacă puteți cumva, poate cu ajurtorul rușilor, să-l închideţi pe Plahotniuc, anume voi, nu ACUM, le tӑieţi acelora o cracă de sub fund! De gândit pentru electorală.

Mai pe scurt: Cuvântul cheie: consolidarea pozițiilor. Dacă nu comiteți erori, 8 ani sunt ai voștri (cel puţin)!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher