Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 juin 2019 3 26 /06 /juin /2019 16:50
Votul pentru revenirea Rusiei în APCE

Votul pentru revenirea Rusiei în APCE

Acum mai mult de patru ani (ieșeam din 2014 și intram în 2015), la o petrecere cu prietenii apropiați, îmi permiteam să afirm că „politica” în Republica Moldova a murit definitiv și că de acum încolo nu va fi decât geopolitică... Nu voi stărui asupra „situaţiei internaţionale” la acel moment. 

Din păcate, nimic din câte s-au petrecut de atunci nu m-au făcut să mă îndoiesc câtuși de puțin despre cele enunțate. Evenimentele post electorale din Republica Moldova consacră definitiv acest teritoriu drept un teatru al unei bătălii regionale geopolitice pentru influență. Bătălia nu a început astăzi, dar anume acum îi vedem victimile.

Unul din principalele argumente cu care au venit în fața alegătorilor reprezentanții blocului ACUM (bineînțeles, în afara înlăturării de la putere a „dictatorului” Plahotniuc) a fost eliminarea subiectelor de ordin geopolitic din discuție. Mai mult chiar, geopoliticul a fost anunțat drept principalul responsabil pentru toate nevoile noastre. Până la un anumit moment acest argument rămâne perfect valabil: invocând apartenența la o tabără etnică sau geopolitică deviezi opinia publică spre zone secundare și, respectiv, îți condiționezi „aflarea în pâine” de caracteristici pur declarative și futile. Dar acest lucru este valabil doar atunci când argumentul geopolitic este cu adevărat secundar, așa precum a și fost timp de 20 de ani, atâta timp cât convenționalul „Occident” se înțelegea sau îl tolera pe Putin, sau dacă acest etern „conflict” ar fi fost soluționat o dată și pentru totdeauna, pentru a-l deplasa în zona secundară și a se putea, în sfârșit, soluționa probleme considerate mai stringente.

În momente de răstriște însă, atunci când situația regională devine cu adevărat tensionată, cu conflicte militare înghețate (la noi) sau destul de fierbinți (la vecinii ucraineni) în preajmă, cu un regim putinist care sfidează în permanență același „Occident” și pretinde la o revizuire cartografică în zone de influență à la pactul Hitler-Stalin din ’39, ignorarea elementului geopolitic și negarea lui ca realitate și ca opțiune de alegere este o crimă sau, dacă e să rămânem condescendenţi, naiv și iresponsabil.

Ceea ce numim noi astăzi „confruntare a vectorilor geopolitici” nu-i altceva decât o re-etichetare a vechiului „conflict etnic”. Cum și de ce a fost operată această re-etichetare e un subiect destul de curios și interesant în sine, dar îl vom lăsa pentru altă dată.

Să vedem, într-un prim timp, care sunt forțele beligerante, dacă tot vorbim de geopolitică și despre lupta care se duce pe teritoriul nostru, fapt de menționat în treacăt, dar destul de tragic în esență, căci nu am știut să ne apărăm țara de acest război și nu ne rămâne decât să ne bucurăm că mai vorbim încă de o confruntare fără gloanțe, ghiulele și tancuri că în Donbass, cu toate că dezastrul care ne așteaptă va fi pe măsura bătăliei care se duce...

Care sunt scopurile Rusiei în Moldova? Ce vor ei de la noi atâta? În principiu, nimic deosebit: să nu vrem nici noi nimic! Nu este momentul să explicăm de ce anume, dar Kremlinului îi este foarte important ca Republica Moldova să nu facă niciun pas spre UE. Toate vor fi făcute și folosite pentru acest scop. Iar cel mai curios aici este faptul că restul practic nu-i interesează. Poate fi în Moldova raiul pe pământ (stat democratic, de drept, cu drepturi ale omului și bunăstare materială), poate fi foc și pară (stat banditesc, război și omoruri, orice!), acest lucru nu are nici cea mai mică importanță pentru Rusia.

Și ce ar vrea Occidentul la noi? În principiu aici e și marea noastră problemă: Occidentul nu vrea nimic deosebit. Vrea să fie lăsat în pace. Să facă bani liniștit și mai departe: cu Rusia, cu China, cu Quatarul, cu oricine și oriunde. Și sunt gata să mai dea și bani pentru această liniște, căci câștigă incomensurabil mai mult par ailleurs. Dar ei au o problemă de ordin ontologic. Pe frontispiciul casei lor nu scrie „Vrem să facem bani”, ci mărunțișuri din astea general umaniste: democrație, drepturi ale omului, libertate, justiție socială... Vrei, nu vrei, dar trebuie să corespunzi... Problemele în Occident încep atunci când societatea își dă seama că acei care țin casa o iau razna și acțiunile lor, eufemistic vorbind, intră în contradicție cu acele valori fundamentale civilizaţionale care, acest lucru se învață la ei de la grădiniță, ar trebui să definească această nebuloasă pe care o nimim și noi aici „lumea occidentalӑ”.

Vom pune punct aici și nu vom dezvolta aceste aspecte ce pot fi de acum încolo ușor intuite. Vom zice doar că cele menționate puțin mai sus explică perfect situația la zi în Republica Moldova (și nu doar).

Dar să revenim la oile noastre (vorba francezului). Ce s-a întâmplat la noi timp de toți acești ani? Evenimentele din Ucraina care au culminat cu anexarea Crimeei au aprins un nou focar geopolitic în zonă. Geopoliticul a revenit în prim plan și nicio țară din regiune nu mai putea să se comporte de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Cu atât mai puțin Republica Moldova care, e important s-o înțelegem, este în esența sa un atavism geopolitic.

Îndrăznesc să afirm că unica șansă de a desfășura o operațiune pur geopolitică în Republica Moldova este să nu se vorbească despre geopolitică. În primul rând, fiindcă acel vechi „conflict etnic” nu mai poate aduce suficiente dividende, căci populația rusofonă a diminuat mult procentual (iată și explicația acelui transfer de la „conflict etnic” la „conflict geopolitic”). În al doilea, cetățenii de rând par în sfârșit a înțelege unde „curg râuri de lapte”, la Est sau la Vest. Cu toată propaganda masivă putinista, proeuropeni sunt din ce în ce mai mulți, iar „imperiul” este nevoit să arunce în bătălia electorală și ultimile rezerve: alegătorii din Transnistria (nu sunt întâmplătoare acele eforturi considerabile pentru a-i face pe transnistreni să voteze). Orice discuție sau dezbatere pe subiecte geopolitice cât de cât valabilă ajunge la evidențe faptuale incontestabile și ele nu sunt deloc în avantajul Rusiei.

Unica posibilitate de a câștiga o bătălie geopolitică în Moldova a fost și este să eviți sau să marginalizezi importanța acestui factor. Ceea ce a și fost realizat. În realitate, renunțând la discuția despre geopolitic, renunțând la soluționarea ei (căci adevărata prioritate asta este!), ni s-a impus exact inversul: în loc să ne concentrăm pe soluționarea problemelor noastre interne (faimoasa luptă împotriva corupției, pentru statul de drept și bunăstare a populației (intenționat nu folosesc metaforele consacrate)), noi am redeschis vraiște poarta confruntării geopolitice.

Și am făcut-o nu doar la noi în țară, dar și în întreaga regiune! Extraordinară performanță!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher