Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 novembre 2018 1 26 /11 /novembre /2018 13:05
Săptămâna în care premierul ne-a întrebat dacă vrem Unirea

"And then there is the issue of how to deal with Russia. Our hopes that relations with Russia would improve and that Moscow would finally fully accept our complete sovereignty and independence after joining NATO and the EU have not been fulfilled. Instead, Russia is back as a revisionist power pursuing a 19th-century agenda with 21st-century tactics and methods. At a global level, Russia has become, on most issues, a status-quo power. But at a regional level and vis-a-vis our nations, it increasingly acts as a revisionist one. It challenges our claims to our own historical experiences. It asserts a privileged position in determining our security choices. It uses overt and covert means of economic warfare, ranging from energy blockades and politically motivated investments to bribery and media manipulation in order to advance its interests and to challenge the transatlantic orientation of Central and Eastern Europe."

An Open Letter To The Obama Administration From Central And Eastern Europe, “Gazeta Wyborcza”, July 16th, 2009

 

Săptămâna care a trecut e din alea în care un eveniment sau două le umbrește pe celelalte și devine foarte simplu să alegi primordialul de secundar. Vom ajunge desigur și la ele, dar le vom păstra pentru „plat de résistance” și vom începe cina noastră informațională de vineri (care nu are nicio taină, iar dacă și-o are noi nu avem cum s-o știm acum, chit că toate ies la iveală mai devreme ori mai târziu) cu o „mise en bouche”, ca la casele cele bune, europene.

De fapt, am și început, dacă ați citit acel fragment pe care vi-l aduc în calitate de motto, de decor culinar. E un fragment dintr-o scrisoare deschisă adresată Administrației Președintelui american Obama în demult uitatul iulie 2009, cu 5 ani înainte de anexarea Crimeii și declanșarea războiului în Donbass. Scrisoarea era semnată de 22 de personalități din Europa de Est (printre care Lech Walesa, Vaclav Havel, Emil Constantinescu...). Ignorată atunci. Un document care trebuie citit cu mare atenţie, măcar azi. Să purcedem însă la degustare:

A NINS Nimic extraordinar aici: e sfârșit de noiembrie. Dar, tradițional, ninsoarea ne ia prin surprindere. Oamenii nu sunt pregătiți, tehnica nu e reparată sau lipsește și tot așa mai departe, conform tradiţiilor şi misterelor locului. Și dacă nu ar costa vieți, am putea face haz. Dar tributul plătit primelor zăpezi este tradițional același: accidente cu morți și răniți...

PSRM FACE MITING ÎN PMAN Suntem în plină campanie electorală, indiferent de ce ar putea să scrie în legile noastre electorale. După mitingul PD-ului, iată că și PSRM-ul aduce cu autocarele lume în PMAN. Dar nu atât mitingul în sine (previzibil din toate punctele de vedere, inclusiv la capitolul preț per autocar sau microbus de participanți: toată Moldova știe deja pe de rost tarifele practicate) mă interesează aici, ci acel reportaj video publicat de Moldova.org cu „manifestanţii” aduşi de la Bălți. În sfârșit publicul chişinăuean descoperă ce zace în provincie! N-au trecut nici măcar 30 de ani... (apropo, despre Bălți: săptămâna aceasta am dat de un articolaș destul de curios despre primarul actual al orașului, cu incursiuni în istoria municipiului, care, cred eu, vă poate ajuta să înțelegeți și mai bine „provincia”)

Establishmentul intelectual din capitală a avut parte deja de o răbufnire a acestei violențe șovine cu ocazia mitingului lui Shor din PMAN, dar tradițional a atribuit acel discurs populismului oratoric. Iată că acum aveți parte de un veritabil vox populi! Iată acum să-i văd pe toți acei căutători de „armonie socială” care se manifestă de fiecare dată când apare ceva pro-românesc în spațiul public sau politic. Acum ce ziceți? Numai să nu credeți carecumva că ceea ce iese astăzi la suprafață e ceva nou. Întrebați bălţenii. Ei știu. Apropo, imediat după miting, Dodon a și fugit la Moscova și a ținut un discurs în Duma de Stat apărând limba rusă și prezența militară în Transnistria. Poate de aia nu se mai sinchisește nimeni?... Mă întreb dacă nu vede vre-un deputat „trădare de ţară” aici, căci în alte locuri găsesc cu ușurință.

LIMBA DE STAT – OBLIGATORIE? Se pare că acei deputați care nu pot lega două propoziții în limba de stat vor putea huzuri și în continuare mizând pe electoratul șovin despre care am scris deja. Proiectul de lege care ar obliga candidații la parlamentare să cunoască limba română nu pare să se bucure de susținerea majoritarilor, chiar dacă 70 din deputați sunt cetățeni români cu acte în regulă. Ei tot sunt pentru „armonie socială”. Eu sunt de acord cu acest proiect, dar consider că e un fel de a pune carul în fața boilor. Sunt lucruri mult mai stringente de soluționat pentru a obține această „pace socială” la care visează toți. Iată doar două inițiative: 1. Reluarea retransmiterii posturilor românești de televiziune pe întreg teritoriul țării (și nu doar prin cablu) 2. Obligativitatea și exclusivitatea limbii de stat pentru actele oficiale cu folosință în Repulica Moldova. După asta se poate reveni și la jocul de-a „limba română” cu articolul 13 și obligativitatea ei pentru funcționarii de stat. Numai că soluționarea acestei probleme ar lipsi puterea (oricare n-ar fi ea) de un excitant important al electoratului în perioadele electorale.

OSCE O IA DIN NOU RAZNA La fel de tradițional aș zice, numai că asta nu avantajează deloc Republica Moldova. Aici este exact ca-n Meșterul Manole. Cu fiecare nou mandat e aceeași poveste. Parcă fac o tabula rasa la toate experiențele anterioare. Noii comisari ajung la Nistru entuziaști, ferm convinși că tocmai ei sunt acei care vor mișca carul din loc. E firesc și uman. Ceva de genul: „Voi face mai bine ca precedenții. Să vă arăt eu cum se negociază, nu ca incapabilii de până la mine.” Tiraspolul a înțeles foarte bine cum funcționează și de fiecare dată cere ceva. Noul negociator propune, impune Chișinăului concesii. Noul negociator crede că mișcă carul din loc. Că a „reluat dialogul”. Numai că mandatul său e scurt, iar Tiraspolul promite și revine invariabil la un status quo anterior. Exact la asta asistăm şi astăzi. Pentru Claus Neukirch eu nu am decât o întrebare: „Matale când pleci? Să știm și noi cât de scump ne va costa mandatul dumitale.” Această incompetența cronică devine de-a dreptul plictisitoare. Numai că europenii ar trebui să înțeleagă la un moment dat că jocurile de-a mijatca nu ne mai afectă doar pe noi. Vedeți motto-ul de la începutul textului...

VLAH E CU PUTIN Iar în Găgăuzia Vlah împarte fluturaşi în care ea e alături de Putin. Poate îi trimite careva unul şi lui Herr Neukirch?

SHOR INSULTĂ BĂTRÂNII De câțiva ani propaganda putinistă, încercând să discrediteze emigrații și să diminueze influența lor asupra opiniilor din R. Moldova, vehiculează un mem discursiv care nu variază foarte mult: „acei plecaţi să şteargă c***l”. În mod paradoxal acest mem este atribuit doar celor plecați în occident, nu și celor plecați la Moscova, dovadă clară că este o fabricație propagandistă. Iată și săptămâna trecută unul din reprezentanții lui Shor a spus-o, chiar în Italia, acolo unde partidul celui care a stat la manetele fraudei bancare care ne-a dus faima în toată lumea organizează concerte. Faptul că e o insultă la adresa emigraților e una, dar această construcție discursivă este o insultă directă la adresa unui corp întreg de meserii ale geriatriei și, indirect, la adresa tuturor care apelează la ele. Așa că atunci când repetați inepții din astea, vorba aia: Think twice! Deși acei care o repetă au, de regulă, probleme la capitolul  „think”.

HARTA CLIENTELISMULUI A fost publicată o hartă interactivă foarte curioasă care arată cum au fost repartizate fondurile de la buget în funcție de apartenența la un partid din guvernământ. Nici nu am ce comenta aici. Traseismul politic la nivel local și importanța „resursei administrative” are acum și o explicație vizuală.

DUCA E PE DUCĂ? Se pare că apune steaua nemuritorului patron al AŞM. S-o fi crezut omul în Franța, dar uite că i se clatină scaunul. Cică e cu dosar penal. Instituția respectivă nu a avut decât doi președinți de la încălecatul Țării Moldovei. Gheorghe Duca e pe tron din 2004. Să vedem cât de vehement va fi apărat de către fan-clubul „statului capturat”.

Cam atât cu aperitivul. Bănuiesc că e suficient pentru ca să vă săturaţi, dar nu aceste evenimente au constituit grosul festinului informaţional. Sunt trei:

JOCUL DE-A TRĂDĂTORII DE PATRIE Acu o săptămână a fost publicat (deși era clasificat drept „secret”) raportul comisiei parlamentare de anchetă referitor la activitatea „Open Dialogue”. Să ne înțelegem asupra unui fapt: „Open Dialogue” este cu pufușor pe botișor și, cu toată prezumția nevinovăției de care putem și trebuie să dăm dovadă, acest lucru nu a fost stabilit de autoritățile din Republica Moldova, ci de Polonia și Ucraina. Mai departe povestea respectivă este toată o farsă electorală de adormit adulți cu număr redus de neuroni sau cu leziuni importante ale cortexului. Începând cu faptul că nu are ce „ancheta” ditamai Parlamentul chestii din astea. Ar trebui să existe organe abililtate, precum SIS-ul, care trebuie să se ocupe de securitatea statului și nu de expulzarea profesorilor de la liceul moldo-turc (nu voi obosi s-o repet!). Apoi, dacă e să ne ocupăm de finanțatori, SIS ar trebui să caute atent de unde au acei care distribuie fluturași cu Putin bani pentru activitatea politică sau finanța posturi de televiziune și portaluri de știri care lansează noutăți cu "30.000 de sirieni". Și nu în ultimul rând, parte activă și importantă a acestui vodevil au fost acei de la ACUM care în loc să declare de la bun început că au primit (ori nu) ajutor, inclusiv de la „Open Society” la fel precum și din alte surse, dar că nu sunt la curent de originea banilor, au pus coarnele în pământ. În loc să meargă la audieri la comisia aia ridicolă parlamentară ei au preferat un joc grotesc de-a „mă duc, apoi nu mă mai duc”, îngânând același refren cu „statul capturat”. Ai impresia că ridică perfect mingi la fileu celor care strigă de la tribune că sunt „trădători de patrie”... Piesă cu final previzibil. Nu degeaba se îngrijorează Michalco. Câte ceva a înțeles el, dar încă nu a înțeles ce anume.

A CĂZUT BANCA NAŢIONALĂ De fapt, e mai tare ca niciodată. Dar a demisionat Cioclea, Președintele BNM. Momentul ales e cel mai nepotrivit posibil, în plină campanie electorală. Dar ceva l-a scurmat anume acum, nici mai devreme, nici mai târziu. Cioclea e felicitat de toată lumea pentru faptele vitejești de care a dat dovadă în executarea à la lettre a prescripțiilor FMI-ului. În același timp speculațiile și teoriile complotiste despre „adevăratele motive” ale demisiei curg gârlă: de la dezacorduri eventuale referitoare la legea „amnistiei capitalurilor” și până la hoții monstruoase pe care încă ar urma să le aflăm. Nu-mi fac griji: le vom afla cu timpul pe toate. Cel mai probabil Cioclea elementar și-a găsit un alt job, mult mai bine plătit și cu mult mai puține bătăi de cap. Nu regret plecarea lui, la fel precum nu prea m-a încântat venirea. Voi aminti celor cu memoria scurtă că Cioclea era șomer atunci când a fost recrutat și că ultimul său job a fost la Moscova, la BNP Paribas, post din care a fost „eliberat” în circumstanțe... să le zicem „obscure”. Dar nici măcar acest lucru nu e jenant, ci acea poză care a apărut atunci în presă cu proaspătul Președinte al BNM la o nuntă în Rusia, în compania unor persoane cu reputație... adică fără reputație. Pentru mine acest lucru a fost suficient pentru a nu mai avea emoții de niciun fel referitor la acest „erou al timpurilor noi”.

ŞEDINŢA COMUNĂ A GUVERNELOR ŢĂRILOR ROMÂNEŞTINoi ne dorim o infrastructură integrată comună. Ne dorim ca această apropiere, această unire, dacă vreți, să se producă prin interconectarea infrastructurii pe diferite domenii. Să ne integrăm sistemele de transport, sisteme de comunicații electronice, sistemele mediu. Să ne integrăm sistemele de securitate sau sistemele de educație și cultură” dixit Pavel Filip. Cu Doamne-ajută, dom’ premier, chiar vrem, fără niciun „dacă”! Mai multe acorduri și declarații de intenții au fost semnate referitoare la gaz, armată, eliminarea roamingului, patrulare și control frontalier. Se pare că guvernanții noștri înțeleg ceea ce trebuiau să înțeleagă acum 30 de ani (ca să vezi, aceleași constante): unica modalitate de a fi păstrat „statalitatea” Republicii Moldova a fost crearea unui al doilea stat românesc perfect integrat cu România. Dar ceea ce era valabil cu 30-20 de ani în urmă, nu mai este valabil astăzi (scriam aici despre asta). Aşa că... Pedalează, dom’ premier, pedalează. Dar te întreci cu acceleratul...

Iată-ne ajunşi și la desert, care tradițional va fi unul bio, cu fructe. Cireșica de pe tort în această săptămână o vom trimite iarăși Parlamentului, care a modificat Constituţia, fapt ce se face cu 2/3 din voturi. De această dată s-a făcut fără probleme. Au fost modificate articolele 50 și 51. Cuvântul „handicapat” a fost scos din texte și înlocuit cu termenul „dizabilitate”. 71 de deputați au votat fără emoții pentru această schimbare care ne va impacta fără îndoială cotidianul. În rest, pace socială vă doresc, dragi cetățeni ai Republicii Moldova!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher