Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 novembre 2018 1 19 /11 /novembre /2018 12:10
Săptămâna în care ni s-a anunţat un referendum

GAUDEAMUS IGITUR Înainte de a ne scufunda în apele, s-o recunoaștem, destul de tulburi, iar deseori de-a dreptul rău mirositoare, ale evenimentelor din Republica Moldova, țin neapărat să încep cu unul din cele mai importante eveneminte culturale din spațiul românesc, salonul de carte Gaudeamus de la București care se ține în chiar aceste zile, 14-18 noiembrie! Mergeți, dragii mei, sunt adevărate comori la acel salon, inclusiv editate la Chișinău.

INFRĂŢIRI ÎNTRE FRAŢI Baroul de avocați din Dolj a semnat un acord cu baroul de la Chișinău, iar raionul Soroca s-a înfrățit cu județul Bacău. Mergem înainte!

Dar cum viața e mai tare decât orice roman și rareori e poezie, să revenim la ale noastre, multe și nu întodeauna mărunte.

GOFMAN, DUBLU II Mihail Gofman discută cu Veaceslav Balacci și re-afirmă, în linii mari, versiunea oficială referitoare la „furtul meleardului”. De ce l-am crede mai mult acum decât atunci când acuza „statul capturat”? În treacăt, a atacat-o și pe Cristina Țărnă, ex-vice-director la CNA, care a răspuns desfășurat la atac. Vodevil. Toate aceste interviuri nu-mi vor schimba nici cu un milimetru opinia proprie despre ce anume s-a întâmplat (scriam și în 2013, și în 2015 despre asta), dar eu personal am aflat un mic detaliu care m-a făcut să zâmbesc sarcastic: cică Cristina Țărnă este fina Lilianei Palihovici, ceea ce nu înseamnă nimic mai mult decât atât, la o adică. Pur și simplu, atunci când aud despre „oligarhie” și „stat capturat” cvazi automat mă gândesc la 99 de cumetri și alte legături de rubedenie prin alianțe, atât de înrădăcinate pe la noi. Apropo, dacă e să rămânem și să BEM, a fost publicată o listă întreagă, din tocmai 69 (adevărată camasutră!) de firme care au contractat credite fără a avea intenția de a le rambursa. Ar fi curios de efectuat un studiu al relațiilor între administratorii acestor firme și diverși „factori de decizie”, nu credeți? Soțul lui Greceanâi, cel puțin, este pe acolo.

DODON SERBEAZĂ CENTENARUL Dodon a fost la Paris să facă poze cu președinți adevărați și le-a postat imediat pe Facebook, bucuros nevoie mare. Din păcate pentru el, nu s-a găsit niciun consultant de-al lor să-i spună că a participat la un eveniment unionist, căci România Mare a fost o consecință directă a Marelui Război. E drept că la capitolul istorie echipa lui Dodon stă rău de tot, lucru bine știut de toată lumea. Apariția sa într-o țară civilizată este într-atât de exotică și de caraghioasă, încât până și Le Monde i-a luat și publicat un interviu (ei nu au uitat totuși să menționeze „preşedinte pro-rus” în articol). În acest interviu Dodon zice că și-ar dori ca Moldova să devină o punte între Vest și Est (adică Rusia). La acest capitol aș menționa interviul Amasadorului ceh la Chișinău, Zdeněk Krejčí. A spus-o el mai elaborat, dar sensul e acesta: „Noi am decis să fim o țară civilizată, nu punte de care să-ți ștergi ciubotele”.

ONG-URI GENEROASE În toată lumea bună, ONG-urile sunt în permanență în căutare de bani. La noi e invers: sunt o serie de fundații, cu statut de ONG-uri, care finanțează din greu partide sau activități cu vădită tentă politică. Iată o mică listă pubicata de Promo-LEX: Fundația de binefacere "Din suflet" a primei doamne a Republicii Moldova, Galina Dodon; Fundația lui Vlad Plahotniuc "EDELWEISS"; Fundația „Renato Usatîi"; Fundația „Soluţia”; Asociația Pentru Orhei (fondatoare SRL Magazine Sociale). Nu cred că ne aflăm în faţa unui mare mister pentru ca să înțelegem care și pe care finanțează.

FUG JUDECĂTORII Hemoragia din sistemul judecătoresc continuă! Încă șase judecători și-au prezentat demisia săptămâna trecută. De ce anume o fi fugit toți vom afla în curând. Cu certitudine, nu din cauza greului pe care îl îndură, dacă e să credem diversele reportaje despre averile judecătorilor care apar regulat de câțiva ani prin presă. Totuși țin să remarc că aceste demisii toarnă apă la moara guvernului.

SONDAJ IMAS a publicat un sondaj. Pentru UE – doar 49%. Pentru UV – 44%. Restul sunt indeciși. Eu aș zice mai degrabă indiferenți, ce-i şi mai grav. Totuși e bine că sunt mai mulți pentru UE. Pentru Unire ar fi 23%. La partide continuă să conducă PSRM, dar sunt în scădere și ar avea 27,1% de simpatizanți. PD, DA și PAS ar aduna împreună 28,6%. Împreună ar fi peste socialiști. Condiționalul e de rigoare...

REZOLUŢIE SUPĂRATĂ Parlamentul European (PE) a mai votat o rezoluție despre Republica Moldova. Tradițional, supărată, chiar dacă menționează progrese în domeniul economic. În principiu, este o rezoluție relativ justă, căci sistemul de vot pe circumscripții într-un singur tur e o sfidare a logicii elementare, iar invalidarea rezultatelor alegerilor primarului Chișinăului e pur şi simplu scandaloasă. Numai că ceea ce-mi pare absolut josnic sunt manipulările unor media, care au venit, a câta oară, cu insinuări precum că moldovenilor li se va retrage dreptul la libera circulație, ceea ce ar fi o prostie monumentală din partea UE și la o adică nimeni nici nu pomenește de așa ceva. Îl voi cita pe eurodeputatul Andi Cristea: „Nu se pune problema atingerii regimului de vize pentru Republica Moldova. Vehicularea acestei idei face rău Chișinăului. Nu faceți campanie pe seama UE în lunile următoare. Cetățenii Republicii Moldova merită mai mult respect și sunt mai importanți decât interesele politice înguste de campanie.”

MOLDOVA FĂRĂ VECTOR, FĂRĂ DEPUTAŢI Cică PD vrea să bage, chiar în ziua scrutinuluiu și un referendum cu tocmai două întrebări (ei o numesc „consultaţie”), ceea ce deja este o practică dubioasă și puțin democratică. Referendumul ar fi despre reducerea numărului de deputați până la 61 și posibilitatea revocării de către cetățeni a unui deputat ales pe circumscripții. Au dreptate acei din PE: e slut la noi cu democraţia. Dar nu-i exclus să treacă și asta: în ultimii ani am impresia că ar exista o cerere socială pentru o „mână forte”... Scump ne va mai costa. Nu învățam nimic din trecut. Călcăm aceleași greble.

A MURIT GUGUŢĂ CSJ (ultima instanță) a decis: cafeneaua „Guguţă” poate fi demolată. În locul acestui edificiu va crește o monstruozitate cu multe etaje care va desfigura și mai mult peisajul arhitectonic. Mutilarea Chișinăului continuă...

TOŢI.+.2 În perioada 6-7 decembrie la Milano va avea loc o reuniune ministerială privind reglementarea diferendului transnistrean. Evenimentul va convoca miniștrii de Externe ai tuturor statelor membre OSCE. Să vedem, să vedem... TOȚI miniștrii, dom’lor, nu 5!

PEPINIERA OMULEŢILOR VERZI SIS anunță că a demantelat o organizație paramilitară care pregătea inclusiv mercenari pentru războiul din Donbass. Mercenari care nu ar lupta de partea ucrainenilor. Nu aș trata cu lejeritate asemenea evenimente. Și mi-ar place ca SIS-ul să se ocupe de asemenea cazuri, nu de expulzări josnice ale profesorilor de liceu, despre care nu prea se aude și nici „indignarea” mai marilor statului nu pare să meargă mai departe decât niște declarații pentru presă.

DECIZII ŞI PROIECTE VERZI Despre ecologie vom vorbi aici. Două evenimente care-mi par semnificative și care merită menționate. A fost lansat un proiect finanțat de UE (900 mii de euro) în cadrul căruia Moldova, Ucraina și România vor colabora pentru a monitoriza ecosistemele râurilor din bazinul Mării Negre. Pentru noi este mai mult decât vital, ținând cont de proiectele faraonice anunțate în amontul râului Nistru de către Ucraina. Iar la Paris a fost anunțat că rezervația naturală „Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei!

Cam atât. Punem punc imediat după ce trimitem şi Cireşica de pe tort. Am s-o trimit Parlamentului Republicii Moldova, chiar dacă mi-ar trebui o livadă ca să le recompensez perlele... Săptămâna trecută Parlamentul a emis o notă de protest la adresa agențiilor de știri RIA și TASS pentru un „fake news” care afirmă că pensionarii din afara țării vor trebui să demostreze că sunt în viață pentru a beneficia de pensie. Absurdul situației este că acest „fake” a fost fabricat chiar la Chișinău! RIA și TASS l-au preluat de la sputnik.md!, instituție care a apărut în noiembrie 2014, înregistrată fără discuții ori tentative de rezistență, chiar dacă după anexarea Crimeii și declanșarea războiului în Donbass trecuseră deja mai multe luni. Uite-așa înțelegem noi securitatea...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher