Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 octobre 2018 3 17 /10 /octobre /2018 14:34
Povestea unei vizite ocultate

Nu, acest text nu va fi despre vizita lui Erdogan la Chișinău, eveniment care și fără umila mea participare textuală beneficiază de cea mai largă mediatizare posibilă. Nu cred că a existat vreo instituție media care să nu fi scris despre ea sau „cetăţean responsabil”, și mă înscriu în această listă, care să nu fi postat măcar ceva la subiectul dat pe rețelele de socializare. E și firesc, într-un fel.

Țin neapărat însă să vă scriu despre o altă vizită, totalmente uitată de mass-media din țară. Cu această ocazie cred că este important să-mi cer scuze în fața cititorilor acestor pagini. Din 2014 țin o rubrică permanentă în care comentez știrile care-mi par cele mai importante și semnificative din Republica Moldova. Bineînțeles nu există comentarii obiective și acei comentatori care-și reclamă „obiectivitatea” ar trebui ignorați fără regrete. Eu unul îmi reclam subiectivitatea sus și tare. Cu toate acestea, încerc, în măsura posibilului, să nu mă îndepărtez prea mult de „adevărul isotric” (sună hazliu această frază, nu-i așa?) și să-mi mențin cugetul limpede, să mă debarasez de poluanți ideologici sau tentative de manipulare. Din păcate, mecanismele manipulatorii sunt mult mai sofisticate și mai subtile decât am putea să le imaginăm. Iar autorul acestor rânduri este și el un muritor de rând... Oricât de mult nu aș strădui în a separa neghina de grâu, rămân prizonierul agendelor și listelor de știri pe care ni le propun instituțiile media. Iar această „agendă” este și ea un instrument, foarte eficient, printre altele, în arta manipulării...

Dar să intrăm și în subiect, în sfârșit! Ieri primeam un mesaj de la un cititor pe messenger, care mă întreba dacă am văzut că Primarul orașului Bălți, Nicolai Grigorişin, a fost în vizită oficială la Botoșani, oraș din România, centru județean, cu care al doilea municipiu după importanță din Republica Moldova se înfrățea recent. În mod firesc această vizită ar fi trebuit oglindită în editorialul de vineri, 12 octombrie, căci vizita edilului bălţean în România a avut loc pe 5 și 6 octombrie. Și aș fi făcut-o neapărat, dacă mi se împiedica ochiul de cea mai mică știre care să fi vorbit despre asta... Dar nu a fost. Niciuna din instituțiile media importante din țară, de nicio culoare politică, nu a pomenit despre această vizită! Absurd!...

Căci această vizită nu este despre o simplă vizită a unul primar din provincie (cât de „provincial” este al doilea municipiu din țară vă las să decideți) la alt primar din altă provincie. Simbolistica acestui eveniment depășește cu mult acest cadru periferic. Vorbim despre vizita unui primar care nu vorbește limba română (nici măcar la nivelul unui Shor sau Usatâi), care o face ostentatoriu, care se face ales nu în ultimul rând din cauza acelei atmosfere de ură interetnică cultivată de atâția ani în orașul Bălți. Vorbim de municipiul în care românofobia atinge probabil cotele cela mai înalte din Republica Moldova, iar pentru a fi ales e musai să ți-o afișezi cât mai vizibil. Vorbim de municipiul în care candidatul PCRM-ului (oraș-bastion pentru ei până nu demult) pierdea alegerile doar din cauza că era... moldovean și că vorbea o română relativ corectă!

Nu putem ști care ar fi fost impactul mediatizării acestei vizite, dar cred ferm că ar fi fost unul fără îndoială pozitiv. Că nu au oglindit-o organele media filo-putiniste, putem înțelege. Dar de ce nu au făcut-o masiv pro-unioniştii, pro-europenii, ori măcar acei care luptă înverșunat, cel puțin declarativ, cu clivajele de tot felul, de la mass media „guvernamentală” până la așa numita „societate civilă”?... Ori poate că această stare de fapt a noastră le convine tuturor? Fiecare și-a găsit o nișă existențială și se simte bine-mersi cultivând mediul existent de care depinde? Pe bune, ce-ar deveni luptătorii pentru Unire, dacă Unirea s-ar întâmpla? Ce-ar deveni acei care combat „clivajele din societate” dacă ele ar dispare? Ce-ar deveni luptătorii pentru aderarea la UE sau la UV dacă chiar s-ar realiza (în treacăt fie spus, aceste două tabere din urmă sunt cele mai „sigure”, căci ambele scenarii țin de fantastic pentru moment)?...

Putem desigur să presupunem că e doar un semn de nombrilism al capitalei sau lipsă de profesionalism... Să sperăm că-i doar atât, deși această ipoteză îmi pare mai jignitoare pentru profesioniștii din domeniu.

Iar că să nu fiu bănuit de pălăvrăgeală în dodii, am să vă aduc chiar aici rezultatele unui mic exercițiu pe care l-am efectuat: am accesat pe rând o serie de situri media de la noi și am făcut pe fiecare un search: „Grigorişin” (pe siturile în rusă am căutat „Григоришин”). Și am mai făcut un search (контрольный выстрел, cum ar veni) pe google: „Grigorişin, Botoşani”. Iată ce am obținut:

 

Nu am gasit nicio ocurenţă despre vizită

Ocurenţe prezente

Europa Libera

Deschide.md (în septembrie anunţa vizita, dar nu am găsit ocurenţe despre vizita propriu-zisă)

Ziarul de Garda

10tv.md (în septembrie anunţa vizita, dar nu am găsit ocurenţe despre vizita propriu-zisă)

Agora.md

Nordnews.md (în septembrie anunţa vizita, dar nu am găsit ocurenţe despre vizita propriu-zisă)

Unimedia.info

BTV.md (ştire doar în română)

Jurnal.md

Esp.md („Spros i Predlojenie”: ştire prezentă)

Ziarul Naţional

TVN.md (ştire prezentă)

Realitatea.md

Gzt.md (ştire prezentă)

Publica.md

Provincial.md (ştire prezentă)

Stirilocale.md

 

Sputnik.md

 

Omega (omg.md)

 

Ava.md

 

Kp.md

 

Aif.md

 

 

Să presupunem că nu știu eu să caut, ori că nu le lucrează (la toți!) search-ul... Atunci va rog să-mi băgați în comentarii linkul spre știrea care mi-a scăpat și am să vin cu scuze „oficiale”, căci nu am stele în frunte ca să-mi cadă.

Îmi vine din ce în ce mai mult să cred că flora și fauna lumii mediatice de la noi ar trebui mai degrabă studiată de ecologi decât de sociologi ori lingvişti...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher