Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 juillet 2018 1 02 /07 /juillet /2018 13:15
Săptămâna în care vectorul a dat-o-n bară

 

Laptele negru din zori te bem cînd e noapte

la amiază te bem te sorbim dimineaţa şi seara

te bem şi te bem”,

Paul Celan, „Tangoul morţii

 

28 iunie 1940... Armata Roșie invada Basarabia, conform înțelegerii între Hitler și Stalin. În următorii 10 ani care au urmat acest teritoriu pierdea a treia parte din populație... Să nu uităm!

xxx

Eu demult zic că nu pricep mare lucru din cele ce se petrec în Republica Moldova. Fericit acel (nu vom zice și „sarac cu…”) de înțelege! Ferice de acei cu mintea limpede și cu bursa plină, deși bănuiesc că pentru mulți au venit vremuri complicate! Ia și înțelege în hărmălaia asta de unde bate vântul, dar și mai complicat e să intuiești de unde va bate el mâine... Cim să lucrezi în condițiile actuale, cum să-ți planifici bugetul, vacanțele și restul?... Velele, umflate până nu demult, întinse destul de bine și astăzi, nu riscă oare să atârne neputincioase mâine? Desigur, nu-i mare chin să-ți ajustezi pânzele în funcție de roza vânturilor la moment, dar... prețul! Nu, nu mă refer aici la suferințe și dileme de ordin moral sau etic, cât e să întorci un cojoc pe dos? Mă refer la aceeași bursă și la cât poate trage la cântar o giriuetă... Că și „finanţatorii” nu sunt chiar proști, lor dă-le profesionalism, credibilitate, influență și creare de opinie (iar acestea nu prea se împacă cu schimbări radicale ale cursului și vectorului), nu foaie verde trei lămâi, căci la câți lingăi de posterioare există azi, acest act nu mai valorează prea scump...

Ziceam că nu pricep mare lucru din cele câte se întâmplă și sunt absolut sincer (mă rog, eu sunt sincer întotdeauna, chiar și atunci când opinia mea nu coincide cu a Dumitale, dragă Cetitorule). Eu, spre exemplu, eram aproape convins că CSJ îl va face pe Năstase primar. Fiindcă-mi ziceam și eu că la noi se poate orice și că situația actuală nu este în favoarea puterii. Dar nu a fost să fie! Instanțele și-au făcut de cap până la urmă, insistând pe o decizie abracadabrantă și lipsită de esență, căci de sens, sunt sigur, întotdeauna există unul, chiar și atunci când noi nu-l înțelegem.

Iar când eu nu găsesc raționamentul, tac și aștept. Auzisem cândva demult chestia asta deocheată și sunt convins că funcționează: „Adevărul e ca rahatul în apă: întotdeauna iese la suprafață!”. Sunt foarte multe necunoscute, dar câte ceva le cunoaștem cu destulă certitudine. Să le enumerăm:

  • Este aproape improbabil ca anularea scrutinului să fi fost un act pur justiciar. Că șia băgat Michiduță coada e evident în proporție de 99,99%. Dar, oricât de mult nu m-ar înjura adepții sectei „statul capturat”, sunt nevoit să spun că „Michiduţă” este un nume de cod și că nui cunoaștem încă identitatea.
  • Nu există raționament politic în această decizie. PDul, care cică ar controla tot, este principalul pierdant în această poveste. PSRM-ul nu pierde mare lucru, dar nici nu câștigă... Principalul câștigător rămâne Năstase, care astfel o umbrește simțitor până și pe aliata sa Sandu. La o adică, dacă chiar se făcea Năstase primar, acest lucru în afară de belea pe cap nu-i aducea absolut nimic. Și Năstase o înțelege foarte bine. În acest moment postul de primar e interesant doar pentru acel care vrea să se facă primar plenipotenţial în 2019, pentru un mandat, cel puțin, cu echipă capabilă să fie foarte influentă și în CMC. Adică pentru cineva pentru care primăria e un scop în sine și nu o etapă intermediară... Apropo, tradițional, primarii capitalei altceva decât deputați și funcții secundare în stat nu au reușit să ajungă. Ori în mormânt...
  • Nu văd nici care ar fi interesele economice. Nu sărăcea Plaha, ori cineo mai fi acolo, dacă îi lăsa un contract-două și lui Năstase. Îi lăsa doar PLului, de cu nu le-ar lăsa DAdaiștilor? Cât despre eventualele „demascări”, haidade! Ți-ai găsit omul... Pentru asta ar trebui să ai de partea ta poliția, justiția, același CMC... și la urma urmelor e lucru știut: corb la corb nu-și scoate ochii.
  • Geopolitica, bato vina... Din acest punct de vedere ceea ce se întâmplă la Chişinău e mană cerească pentru partida putinistă. Atât pentru moment.
  • Un nume, doar unul caremi pare central: Muruianu. Acest nume a tot apărut, parcă tangențial de fiecare dată, în fiecare din cele mai sordide povești ale timpurilor moderne. N-ar fi rău să fie luat la scărmănat cum se cuvine. Am așa o presimțire că de la el pot porni foarte multe ițe.

Cam atât la capitolul certitudinilor. În rest, câmpul posibilităților rămâne extrem de vast și nu exclude nicio ipoteză. Nici chiar demența, la o adică. „Michiduţă” poate fi Plaha, Năstase, Voronin, Putin, oricine! Urmărim vodevulul mai departe: proteste, declarațiile judecătoarei, constituirea unui „Comitet de rezistență naţională” (am mai avut ceva similar în România: „Frontul Salvării Naţionale”)... Apropo, caz divers: Dodon, care prevăzuse un concert în PMAN, le-a eliberat protestatarilor piața fără a crâcni. Ghimpu la vremea lui s-a încăpățânat și nu a făcut-o. Nu știu dacă are vreo semnificație...

AŞTEPTÂNDU-I PE AMERICANI Așa o legitate: în marea noastră bătălie geopolitică, de fiecare dată când „vectorul proeuropean” înregistrează vre-un succes notoriu, Dodon fuge la Moscova. Când e invers, Guvernul pleacă de urgență în SUA. Iată și de această dată Filip, Candu și Gaburici au petrecut destul de mult timp în SUA, unde s-au văzut cu multă lume suspusă și importantă. Semn că „vectorul proeuropean” a dat-o în bară în Moldova...

RUSSIAN ARMY, GO HOME! ONU a votat rezoluția prin care cere Rusiei să-și retragă forțele armate din Transnistria! Bineînțeles, Rusia nu-și va retrage armata din cauza acestei rezoluții, dar e un act extrem de important! Iar pentru noi mai prezintă interes și care sunt țările care au votat pentru, că să ne cunoaștem prietenii, la fel precum cele care au votat împotrivă. Vom remarca că Dodon a stat cu mulți din ei în tribună la Moscova la deschiderea Campionatului mondial la fotbal.

PE DODON NU-L VREA NIMENI Nu zic, i-ar fi plăcut poate și lui Dodon să facă poze cu lume bună, nu doar cu niște bandiți, dar în ziua de azi lucrurile sunt relativ simple și clare: nu poți fi și cu unii și cu alții. Dodon a anunțat că merge la Bruxelles. Numai că acolo nu-l așteaptă nimeni. Uupsss. Anulat din motive tehnice.

LIMBA MOLDOVENEASCĂ – O EROARE A zis-o și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Mai mult, am zice noi, e o prostie! Nu-i exclus ca Juncker să fie de aceeași părere cu a noastră, dar așa i-i funcția. Un om cu funcție înaltă, oficială sau politică, una care se vrea respectată, nu are voie să vorbească urât. Asta nu ți-e Moldova în care indivizi care se vor politicieni înjură de mama focului.

CONSILIER PE ENERGIE DE LA EUROPENI Europenii ne trimit un consilier pe energie. Decizia a fost luată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici și vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energiei. Cei doi oficiali au avut o întrevedere în Statele Unite ale Americii. Între timp Moldova continuă să subvenționeze regimul din Transnistria cumpărând energie de la Cuciurgan, care lucrează la turații maxime. Uite-așa un nod va avea de dezlegat noul consilier... Iar Moldova vrea securitate. Tot de la americani și europeni.

Cam atât. Cireșica de pe tort din această săptămână o voi trimite la Consiliul Superior al Magistraturii care s-a arătat supărat pe faptul că Justiția este dur criticată. Adică nu deciziile lor, ale judecătorilor, îi discreditează, de la laudromat, înstrăinări de terenuri, achitări de criminali și până la anularea alegerilor ar fi cauza, ci... criticile. „Informațiile apărute în spațiul public în contextul alegerilor locale noi din Chișinău, precum că sistemul judiciar nu este independent, iar unii judecători activează la comandă politică, pot afecta credibilitatea actului justiției, precum și independența și imparțialitatea judecătorului, condiție obligatorie pentru existența statului de drept.” Iată cum! Nici mai mult, nici mai puţin!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher