Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 mai 2018 1 07 /05 /mai /2018 10:35
Săptămâna în care am devenit platzdarmul CSI la Vest

Un gând m-a marcat săptămâna trecută. Devine din ce în ce mai evident decalajul între Rusia putinistă (așa-numitul „russkii mir”) și restul lumii. Dacă până nu demult mai exista o anumită coerență în discursul propagandei putiniste (cam trasă de păr, e drept, dar totuși, din minciună în minciună, asamblându-l precum o matrioşcă rusească, edificiul discursiv mai avea ceva structură), de acum încolo totul se năruie. Nimic nu mai ține, casa din cărți de joc s-a risipit. Exista o explicație propagandistă pentru tot, până și Crimeea era anexată fiindcă americanii, răii, ar fi avut intenția să-și facă acolo bază militară...

Cică Abraham Lincoln ar fi zis așa: „Puteți minți unei părți din popor tot timpul, puteți minți o parte din timp întregului popor, dar este imposibil să minți întregului popor tot timpul.”

Și acest decalaj nu mai ține de ideologie, de punct de vedere sau de competiție a două puteri mondiale... E, cum să zic? E că și cum ai face, așa, dintr-o dată, o separare netă între bine și rău, între inteligență și prostie, între libertate și oprimare, democrație și totalitarism, între demnitate și lașitate, între onestitate și ipocrizie, între verticalitate și promiscuitate... Și, brusc, toate noțiunile negative din acest șir, pe care le detestăm, sunt asociate cu putinismul... Uite, a devenit evident că nu mai poți fi „inteligent” și putinsit... Nu mai poţi fi onest şi putinist. Ş. a. m. d. Nu se mai poate. Desigur, lucrurile sunt mult mai nuanțate, dar impresia generală anume aceasta este. Și să știți că nu este doar efectul presei occidentale. Eu urmăresc și ceea ce se scrie în Ucraina, și ceea ce se scrie sau spune în Rusia. Și acolo e exact la fel! Există putinism și există altceva... Asta cum ar fi să zici că există o Moldovă independentă în care Dodon este președinte și există... altceva!

ROMÂNIA CREŞTE! MOLDOVA CeSeIeşte... În România numărul salariaților va depăși 5 milioane la sfârșitul lui 2018! Ceea ce nu s-a întâmplat de 20 de ani. Desigur, până la cifrele lui 1990 cu 9 mln mai e ceva, dar nu cred că economia ceaușistă e neapărat un indicator spre care ar trebui să tindem. România mai este țara care a înregistrat cea mai mare creștere salarială în ultimii 8 ani din Europa. Salariul minim în România e de 407,3 € (apprx. 8.146 lei moldovenești!) și el va crește neapărat în continuare, căci nu este decât al treila cel mai mic. Moldova unde-i? Îl citez pe Premierul ei, Pavel Filip: „Analizele efectuate de către colegii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii arată că plecarea Republicii Moldova din CSI nu este benefică pentru țara noastră”. Apropo, despre CSI: Poroşenko totuși nu a mințit. Săptămâna trecută Consiliul național de securitate și apărare al Ucrainei a susținut propunerea de a ieși din toate structurile și acordurile CSI. Ce zici, dom’ Filip? E mai benefică acum?

ROMÂNIA NE AJUTĂ! OARE SE VEDE? Încă o grădiniță a fost renovată din bani românești, la Pelinia, raionul Drochia. Drochia a votat la ultimile alegeri pentru partidul lui Usatîi. Mă întreb dacă acei oameni au înțeles ceva de atunci... Echipajele SMURD din România continuă să efectueze misiuni salvatoare în Moldova: săptămâna trecută ei au transportat un copil de trei ani cu arsuri extrem de grave de la Florești la Chișinău. Și la Florești primar e unul din partidul lui Usatîi... Mă întreb: oare acum se vede? Și dacă nu se vede, oare cum să mai explici, cum să mai arăți? Săptămâna trecută au ajuns la Chișinău cele două autocare oferite de București. Pe pereții autocarului scrie cu litere mari: „România – educație – București – cultură – Chișinău – sănătate”. Și mai jos: „PROGRAM DE COOPERARE”. În sfârșit managerii în comunicare își fac treaba! Că acei mai vechi adunau iscălituri pentru referendum, n-aveau când... Îmi place cum arată noile autobuze! Păcat că sunt doar două... Şi, desigur, nu am uitat că R. Moldova a anulat o licitație câștigată de o firmă românească în favoarea celor din Belarus pentru procurarea de autobuze... Ce ziceți, vi se vede mai bine acum?

MOLDOVENII FAC MINUNI. ÎN UE Igor Tudorache! Are 47 de ani. Conduce un centru de transplant pulmonar la Hanovra, în Germania. A fost la București unde, împreună cu echipa Spitalului Clinic "Sfânta Maria", a efectuat al doilea transplant de plămani din România, primul fiind realizat în 18 aprilie. Și Moldova? Moldova e în CSI... Apropo, încet dar sigur, fluxul migrațional se deplasează spre Vest. Remitenţele din UE au constituit 38% luna trecută. Din CSI – 29,4. Benefică tendință! Sper că se vede și asta...

CONSILIUL UE – R. MOLDOVA s-a ținut săptămâna trecută. Pavel Filip s-a întâlnit cu șeful diplomației europene, Frederica Mogherini și Johanes Hahn, comisar european pentru extindere și politică europeană de vecinătate. Toți au fost foarte bucuroși și au salutat progresele efectuate. Dar europenii încă nu ne dau banii. Zic că mai avem două restanțe. Numai că ele nu țin de votul mixt sau „statul capturat” precum se strigă prin țară. Ne lipsește un CNI funcțional, o recomandare de la FMI și, poate, dar asta nu se spune cu voce tare, e prea mult... CSI la noi.

PE LA VECINI VĂZUTE Rachetele antitanc americane, Javelin, unele din cele mai performante din lume, au ajuns în Ucraina. Nu trebuie să subestimăm importanța acestei vești. În alt război, acel din Afganistan, acel care a precipitat implozia URSS-ului, balanța războiului s-a schimbat radical odată cu livrarea sistemelor Stinger afganilor... Și o altă noutate, din Lituania: acolo CCA a aplicat o amendă de 150.000 de euro companiei care a retransmis postul propagandistic rusesc de televiziune „RTR Planeta”. Comparați cu 2.500 de euros cu care au fost amendați la noi... Dar Lituania își apără spațiul informațional. Moldova e în CSI-ul „benefic”. Vine 9 mai... Să vedeți cât „beneficiu” va veni deodată!

NUMIRI LA SIS ŞI LA CSJ Ion Druță a fost numit șef pe CSJ. Ion Druță are „la activ” câteva afaceri dubioase, cum ar fi cea în cazul companiei „Basconslux” SRL căreia statul a fost obligat să-i achite 14 milioane de lei pentu demolarea Stadionului Republican. Druţă „mustrare” n-a luat. A luat promovare. La SIS șef a fost numit Vasile Botnari. Care a fost șef la Moldova-GAZ. La care acționar majoritar este Gazprom. Gazrprom care este arma economică putinistă. A meritat omul promoție, nu-i așa? Ori nu-i promoție, ci nouă misiune? Cine să-i știe în CSI-ul ăla al lor benefic?...

BISERICEŞTI Markel și-a luat Mercedes nou-nouț. Cică i l-a dat Usatîi. Dar acest lucru nu contează. El zice că îi plac mașinile scumpe. Ar fi având vreo cinci!

Pentru că zici: „Sunt bogat, m-am imbogăţit, și nu duc lipsă de nimic”, și nu știi că ești ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol” (Apocalipsa 3:17)

Iar gopnicii lui Markel continuă să-și facă de cap la Dereneu. Au agresat soția preotului Florin Marin. Autoritățile CSI-ului tac. Benefic.

DODONIADA După ce a mai fost o dată în Rusia, la Sankt-Petersburg, unde a ținut să menționeze cât de „influent” este Putin în Moldova, Dodon și ai săi au pus de-un miting la Chișinău de 1 mai. Au fost vreo 3000 de persoane, adunate cu țârâita din toată țara. Dacă nu erau materialele „didactice” ar fi arătat jalnic de tot...

Aurul și argintul vostru au ruginit; și rugina lor va fi o dovadă împotriva voastră: că focul are să vă mănance carnea! V-ați strâns comori în zilele din urmă!” (Iacov 5:3)

Cam atât am avut a vă spune. Ne vom lua rămas bun, dar nu înainte de a atribui tradiționala Cireșică de pe tort. Și în această săptămână aș vrea s-o trimit la Ministerul Economiei, care a comentat un apel public venit din partea unor ONG cu privire la condițiile în care este promovat proiectul „Arena Chisinău”. Comunicatul Ministerului zice așa: „Deci cei care atacă proiectul sunt deranjați că guvernarea se ține de promisiune și lucrează pas cu pas pentru a pune proiectul pe picioare. Dacă ar fi după ei, nici în 10 ani nu s-ar construi Arena Chisinău”. În primul rând, eu nu țin minte de asemenea promisiuni, dar treacă. Veți fi promis voi ceva nevestelor seara la urechiușă: o salbă cu diamante sau un mercedes nou, ca la Markel... În al doilea, Domnilor, țin să vă asigur: nu știu cum ar fi după voia ONG-iştilor, dar după a mea Arena Chișinău nu ar fi construită nici în 10 ani, nici în 20. Așa cum vreți s-o construiți voi – niciodată!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher