Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 mai 2017 1 15 /05 /mai /2017 13:31
Imagine: europalibera.org

Imagine: europalibera.org

Со мною вот что происходит:

На мавзолей никто не ходит,

Опять стоит вокруг меня

Разнообразная фигня.

Аndrei Orlov (Орлуша, „С Володей вот что происходит…”)

 

Și ce să vă mai zic acum?... Eu sper totuși că apreciați abnegația de care dau dovadă și jertfirea de mine săptămânală. Trebuie să fii un scrântit, un mazochist irecuperabil sau un optimist la limita demenței, adică tot un fel de scrântit, ca să continui să mai scrii despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. 

 

De câțiva ani tot se discută, când mai intens, când mai puțin, despre clădirea circului din Chișinău... Am și eu o propunere: oameni buni, poate strângem mână de la mână și deschidem odată sediul cela?... Nu de alta, dar am impresia că de când s-a închis clădirea aia tot circul a ieșit afară și hălăduieşte, și huzureşte, și se plodeşte prin orașele și satele țării noastre, a pătruns peste tot, se bagă sub piele și în creierele oamenilor, un circ total, căci altfel nici nu ai cum să spui.

 

Cum să te mai miri că fug toți de acolo ca de răpciugă după săptămâni ca una care a trecut? Totul a început în chiar ziua de vineri:

 

EU CUM VOTEZ? Caragialescul „Eu cu cine votez?” s-a transformat pe meleagurile noastre în „Eu cum votez?”... Nu destul că cetățeanul este, tradițional, am spune, cam turmentat pe la noi, dar acum este cu desăvârșire năucit, un KO mai dihai decât acela suferit de Vladimir Klitchko acum două săptămâni. Nimeni nu mai înțelege nimic. Iar dacă afirmați că înțelegeți, ferice de voi, căci a voastră este împărăția, dacă nu a cerului, cel puțin acea peste care a descălecat circul. Camuflați bine după vizitele concomitente ale unui prinț monegasc (o fi venit să facă schimb de experiențe în „optimizari” fiscale) și a unui prim-ministru turc (pe el de ce oare nu l-au chemat să depună flori la bustul lui Ștefan?), Parlamentul ne-a adus aminte de dezmățul din 2013, atunci când deputații s-au jucat de-a statul și de-a sistemele de vot timp de o săptămână. De această dată ei au avut de votat două sisteme de vot: unul uninominal și unul mixt și... le-au votat pe ambele! Ce să se mai complice? Eu am un singur regret pentru acea zi: păcat că nu s-a găsit nimeni să mai propună vre-o două, căci se crează impresia că deputații au fost, elementar, bine dispuși și ar fi votat până și un nou fus orar, dacă li se punea în față... Ce-i în capul celora care au votat pentru ambele proiecte nici nu îndrăznesc să-mi închipui, de teamă să nu dau de un vid sideral frate cu infinitul și nemurirea... Apropo, eu unul, de exemplu, nu știu ce-i de făcut acum: ambele proiecte au fost votate și trebuie aplicate? Votarea celui de-l doilea, cu votul mixt, îl anulează oare cumva pe cel votat anterior, în aceeași zi? Ori se ia la puncte, ca la box? Mai pe scurt, pușchea pre votul lor! Fiți atenți, eu aici nu zic că e bun ori ba votul uninominal. Despre vot am scris ceva mai devreme. Pur şi simplu m-am săturat de circ... Să vedem ce vor zice şi comisarii de la Veneţia. Chiar sunt curios...

 

FĂRĂ GUVERN? Tot în această săptămână coaliția de guvernământ a venit cu o inițiativă, acea de a reduce numărul de ministere, luând prin surprindere... coaliția de guvernământ! Care coaliție însă și-a revenit imediat și a zis că e de acord! Ei au avut ceva dubii, crezând că e un nou fus orar, dar au răsuflat ușurați de îndată ce au înțeles care este interesul țării. Acest interes este scris negru pe alb în documentul semnat cu FMI-ul. Document de care-şi aduc aminte doar când se apropie data limită. Eu unul sunt împotrivă. Nu-mi par ministerele chiar într-atât de numeroase, la o adică. În Franța sunt 17 ministere și o puzderie de secretari de stat cu statut de ministru. În Germania – 13. În Belgia, țara comparabilă cu a noastră ca teritoriu – 15. Lituania, țară comparabilă cu noi ca populație, are 14. Slovenia – 16 miniștri, ș.a.m.d. De ce Moldova ar trebui să aibă doar 9? Avem procese şi tehnologii mai eficiente decât ţările sus-numite? Eu nu ştiu dacă e scris ceva despre numărul exact de ministere în acordul semnat cu FMI-ul. Eu însă ştiu că 9 ministere care funcţionează aiurea pot genera mai multe cheltuieli decât 16 care funcţionează bine. Noi am mai avut experienţe din astea: FMI-ul ne-a zis să reducem cheltuielile în învăţământ până la 5% din PIB. Noi am închis şcoli. A fost alegerea noastră. Apropo, eu sunt la fel de categoric împotriva reducerii numărului deputaților în parlament. De la faptul că schimbi culoarea pantalonului curului nu i se face mai cald, iertată fie-mi comparația...

 

AND THERE WILL BE ONLY ONE Îmi voi termina sinteza cu ceea ce am început. Nu despre Plahotniuc voi scrie, ci despre 9 mai. Bășcălia de la Chișinău a fost scârboasă. Nu știu ce și cum mai trebuie explicat demnitarilor de la Chișinău ca să priceapă că toată această mascaradă cu „Ziua Victoriei” nu este altceva decât un mecanism de propagandă a statului agresiv putinist... Ea nu are nimic în comun nici măcar cu comemorarea victimilor URSS-ului... Atunci când Dodon serbează împreună cu emisari ai spionajului rus ce au fost implicați în acțiuni antistatale destul de recent, documentate pe de asupra, atunci când el este singurul (!) oaspete din străinătate care merge la paradă la Moscova, se impune o singură concluzie: e trădare de stat. Nimeni, nici Lukashenko, nici Nazarbaiev, nici măcar turkmen-bashi, oricare n-ar fi el acolo la număr, nici măcar Kim Jong-un, nu au fost la Moscova. Repet, NIMENI! Doar Dodon... Președintele Republicii Moldova. Разнообразная фигня, vorba poetului.

 

Cam atât. Pentru detoxicare vă propun să participaţi la Zilele Literaturii Române care se vor ţine la Chişinău – Cahul – Bălţi pe 16, 17, 18, 19 mai.

 

Cireşica de pe tort nu va fi. Destul că a fost bătut capacul...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher