Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 avril 2017 1 24 /04 /avril /2017 12:26
Vineri, după ninsoare

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

E greu să revii la datorie după o absență de tocmai trei vineri consecutive. Nu știu dacă v-au lipsit ori ba micile mele comentarii săptămânale. Eu, planând (virtual, cum altfel?) în curenții ascendenți ai narcisismului, sper că le-ați așteptat cu multă nerăbdare, că ați petrecut zile neliniștite și nopți nedormite întrebându-vă ce oare s-a întâmplat cu unul din editorii D-stră preferați și sper că ați inundat redacția „Deschide.md” cu mesaje și cu telefoane alarmate cerând cu insistență revenirea rubricii vinerene pe site. „Vrabia mălai visează” îmi veți răspunde și veți avea perfectă dreptate, dar mă liniștesc cu gândul că nici vrabie nu sunt, nici de mălai nu duc neapărat lipsă.

 

Acum, dacă aș fi și eu mai conștiincios sau dacă aș crede că așa ceva ar fi putut să se întâmple cu adevărat, ar trebui să vă învrednicesc astăzi cu un text triplu, însă conștiința nu mi-a fost lezată deloc, iar credul nu țin minte să fi fost vreodată. Nu m-a contactat redacția cerându-mi să sting incendii transatlantice, de aceea bănuiesc că ați fost preocupați de pregătiri și celebrări mai înălțătoare decât lectura editorialului meu de vineri, cu patimi și învieri la program. Bănuiesc că ați sărbătorit și v-ați distrat pe cinste. În ceea ce mă privește, nu mi-a fost rău nici mie: mi-am prăjit coastele la soare pe o plajă subtropicală, iar evenimentele din îndepărtatul și ubuescul stat „Republica Moldova” nu mi-au ocupat spiritul decât ocazional, doar pentru ca să mai păstrez o aparentă conecţiune cu ele.

 

Câte ceva am prins totuşi:

 

Dodon continuă să-și facă de cap și semnează aberații de adeziune la nu știu care uniuni care nu a existat niciodată decât în spații propagandistice virtuale. Încalcă ori nu legile acestui stat sau elementare principii de securitate nu interesează pe nimeni și nu cred că riscă un impeachment în viitorul apropiat. Dodon, dacă nu ați uitat carecumva, este comandant suprem și a anulat deja participarea noastră la exerciții militare care ne-ar fi integrat mai bine într-un sistem de securitate regional. Iar din cauza așilor din mințile unor strategi luminați Ministru al Apărării plenipotenţial noi așa și nu avem... Iar rușii tot fac manevre în Transnistria...

 

Nu au contenit așa numitele „dezbateri publice” referitoare la sistemul electoral, discuții care-mi par fără noimă și absolut sterile. Trebuie să înțelegem într-un sfârșit că nu are sistemul electoral mare importanță! Uninominal sau proporțional, totul depinde de calitatea alegătorului. În spațiul în care biserica și mass-media sunt controlate de forțe antistatale extrem de agresive, în spațiul în care sistemul educațional a fost cu asiduitate distrus timp de un sfert de veac lăsând ignoranța și prostia să împăiengenească până și minți pe care le credeai relativ imune, în asemenea spații nu există scăpare și nu are mare importanță ce sistem electoral adopți.

 

Iată un exemplu din zilele trecute: sputnik.md, instrument declarat de propagandă putinistăa, titrează fără pic de jenă că moldovenii emigrați în Europa sunt înspăimântați de realitatea europeană și cumpără masiv apartamente în Moldova pentru a se întoarce... E minciună și propagandă pură antieuropeană, dar pe noi nu markelii, vladimirii și sputnicii ne interesează, ci sistemul electoral...

 

În 2017 au fost publicate rezultatele recensământului din 2014. Cu trei ani în urma eram cica 2 998 235. Ce valoare mai pot avea aceste cifre astăzi?... Şi astea nu sunt cică decât estimări.

 

Ieri, peste toate nevoile noastre a mai şi nins. Copios, greu, supărat... Unde a nins, a nins peste toţi. Fără discernământ ori discriminare...

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher