Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 mars 2017 1 13 /03 /mars /2017 12:36
Săptămâna în care ni s-a propus să-i alegem câte unul

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

Suntem în plină perioadă a Mărțișorului. Astăzi, 10 martie, este ultima zi a festivalului oficial. Anul acesta a fost a 51-a ediție! S-au ținut 22 de spectacole în 26 de localităti din Republică Moldova. Au evoluat artiști din 11 țări ale lumii! Pe bune, e demn de patrimoniul UNESCO!

 

Dar de câțiva ani Mărțișor nu e o afacere doar chişinăueană. Mini-festivaluri sunt organizate în foarte multe țări în care sunt instalați emigrați din Republica Moldova. Vă asigur, geografia respectivă e vastă. Sâmbăta trecută a avut loc și ediţia a şasea a Marţişorului la Paris. A fost bine, induioşător de bine. Şi puţin trist... Oare de ce?

 

Să trecem însă la celelalte evenimente ale săptămânii, care de această dată nu au fost chiar numeroase. În schimb – răsunătoare!

 

PLAHA VREA SĂ VOTĂM ALTFEL Luni, Plaha a venit cu o bombă mediatică. El a anunțat, și a făcut-o personal, nu prin mesageri interpuși, că PD-ul intenționează să propună modificarea legislaţiei electorale și trecerea de la votul pe liste de partid la votul uninominal pe circumscripții. Vă-le-leu! Ce tămbălău! Toți au zis că sunt împotrivă. Chiar și acei care mai ieri militau și cuvântau de la mitinguri pentru votul uninominal. Ipocrizia respectivă mă atacă și în afară de dispreț nu-mi trezește niciun sentiment. La fel precum îmi trezește dispreț și minciunile care se revarsă din televiziunile lui Plaha despre faptul că emigrații își doresc vot uninominal. Voi reveni cu un text mai desfășurat la subiectul respectiv. Urmăriți-mi blogul și deschide.md în zilele apropiate.

 

SEMNATARUL LEULUI – ARESTAT De când țin minte leul moldovenesc, pe el era o iscălitură, acea a lui Leonid Talmaci, Guvernatorul BN de atunci. A fost perioada când din această țară se fura tot pe un capăt, că în codru. A fost perioada când în orașul în care am crescut eu era electricitate doar 6 ore din 24. A fost perioada când părinții mei nu vedeau salariile cu... anii, nu lunile! În casă nu erau bani nici măcar pentru o pâine. A fost perioada când înghețam iarna în aule la universitate încotoșmănați din cap până-n picioare, iar pentru a conspecta ne fabricam mănuși speciale, cu tăieturi pentru degete. A fost perioada când se așeza promoroacă de 5 mm pe pereții din interiorul apartamentului. A fost perioada când ei se îmbogățeau. Dacă ați ști cât de mult urăsc acea perioadă... Și vreți să-mi fie milă, să exprim compasiune pentru fostul Guvernator al Băncii Naționale? Cică s-a îmbolnăvit subit... Eu cred că merită tratat într-un spital raional public. Din polița de asigurare. Iartă-mă, Doamne, dacă păcătuiesc...

 

RECRUTORII OMULEŢILOR VERZI – LIBERI? Vă mai aduceți aminte de recrutorii omuleților verzi arestați la Comrat? Niciunul din ei nu stă la răcoare! Cum e posibil? Ce să mai comentezi? Și ce treabă are Dodon, sau Rusia cu asta?...

 

KARASIN ÎN TRANSNISTRIA Vice-ministrul rus de externe, Grigori Karasin, va merge la Tiraspol pe 13 martie. Deja e la nivel de vice ministru. Se vede că au trecut timpurile când meritau atenţia lui Rogozin... Cică Tiraspolul se va plânge rușilor pe controlul moldo-ucrainean al frontierelor. Curios: cum poate influența Rusia situația respectivă? Prin Dodon? Între timp un deputat ucrainean vrea să propună în Rada ucraineană un proiect de lege pentru a bloca definitiv frontiera cu Transnistria. Good luck, Krasnoselski!

 

3,7 MLN PENTRU TRANSNISTRIA Cică UE dă banii ăștia pentru ca să îmbunătăţească relația dintre cele două maluri ale Nistrului. Proiectele sunt parte a Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. 74 milione de lei... Echivalentul a 14.800 de salarii în valoare de 5.000 de lei... Doamne, cât bănărit aruncat pe vânt aiurea...

 

CICĂ NE-AM SUPĂRAT PE RUSIA Cică ne-am supărat pe ruși. Le-am făcut și o țidulă ca să le zicem că suntem supărați și că nu ne vom mai duce pe la ei. Adică stați, am zis „noi”? Nu, au zis-o ei, guvernanții noștri. Ei au zis că înalții oficiali ai Moldovei nu mai pot de atâta umilință! Fraților noștri mai mari ruși (că tot vă place să vă considerați astfel), vă rog mult, continuați să-i umiliți! Măcar la fel precum îi umiliți de ani și ani pe cetățenii de rând. Poate vor înțelege ceva... Eu în genere consider că nu au ce căuta înalți funcționari de stat în Rusia. Deport total pentru toți, vă rog!

 

DODONIADA

 

NU, DAR DA Dodon a reacționat promt la propunerea lui Plaha referitoare la votul uninominal. „Uninominalul nu va trece” a scris el pe Facebook și mai nu am auzit tradiționalul „Nu vă jucați cu focul”. Ei bine, indignarea lui nu a durat nicio săptămână. PSRM ar putea accepta un târg cu PD în privința unui sistem electoral mixt. Dar ceea ce este mai hilar este faptul că modificarea codului electoral se află scrisă negru pe alb în programul partidului! Dar cine citește programele în ziua de azi? Nu-i așa, tovarăș Dodon?

 

CONSILIUL ECONOMIC AL LUI DODON Dodon a făcut publică lista consiliului său economic. Apropo, Talmaci era în listă. Tarlev e și el pe listă. Înțelegeți aluzia, stimați procurori? Și în genere, nu vă chinuiți tare, luați-i pe toți la pachet! Sunt sigur că riscul de a greși și inculpa un nevinovat e minim.

 

DODON ŞI POPII Dodon cică a organizat o întâlnire cu emigrații la Padova. Mare tămbălău a mai fost. Anticipând fluviul de dragoste care se va abate asupra lui, tovarășul a venit cu un comitet de susținere. Numai că cineva a uitat să-i spună lui Dodon că popii ortodocși nu sunt prea la modă în reuniuni publice în occident. Trebuia să aducă pe altcineva de la Chișinău. Ori să găsească niște fețe care s-au arătat mai puțin cu el alături anterior. Nu de alta, dar pe unii deja începi a-i recunoaște, de exemplu, băiețelul ăla pasionat de ordine și migdalii.

 

Cam atât... Sărbătoarea asta sexistă, 8 martie, a făcut săptămâna mai scurtă.

 

Cireșica de pe tort din această vineri va pleca la Haga. Nu de alta, dar rușii au adus niște argumente imbatabile când au fost întrebați de unde au separatiștii din Donbass tancuri și tunuri. Cică le-au găsit în mine! Asta da, asta zic și eu găselniță. 700 de tancuri (cam atât zicea Kisseliov, parcă).

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher