Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 février 2017 1 13 /02 /février /2017 12:24
Săptămâna în care la Est s-a făcut lumină

Pe lună să fi fost că tot ai fi văzut! Acea lumină care a răbufnit de la București s-a văzut în toată lumea. Despre faptul că a fost retrasă OUG, că au demisionat miniștri, că lupta până la urmă nu se anunță ușoară deloc ați citit și veți mai citi.

 

Ceea ce voiam să zic este altceva: în ziua de luni, 6 februarie, la o pauză de cafea, când eram mai toți de față, un coleg mă-ntreabă: „Vitalie, spune-ne și nouă ce se întâmplă în România?” Am scos telefonul, le-am arătat un filmuleț, le-am povestit pe scurt de ce protestează românii. Îmi vine greu să vă descriu reacția colegilor. Și-au exprimat cu toții admirația, desigur.

Dar mai era ceva. Indicibil. Pentru a înțelege acest lucru trebuie să fii francez, să locuieşti în țara în care un candidat la funcția de președinte (prieten cu Putin, apropo) este prins cu mâța-n sac, căci i-a făcut un mic cadou soției, aproape un milion de euro, bani publici, iar acesta din urmă zice că nu a fost încălcată nicio lege (apropo este exact ceea ce zice și Dodon când este întrebat despre finanțarea PSRM-ului), trebuie să fii francez, să locuieşti în țara în care este legal cumulul de funcții și niciun partid, nici chiar acei care o promit în campanii electorale, nu anulează această stare de fapt (chiar și în Moldova cumulul de funcții este interzis!). Pentru a înțelege acest lucru trebuie să fii francez, să locuieşti în țara în care un deputat european, cu salariu de deputat european, care luptă împotriva Uniunii Europene (prietenă cu Putin, apropo), candidată la funcția de președinte al Franței, deturnează bani europeni, iar drept unică pedeapsă UE îi va opri cică din salariu pentru a compensa prejudiciul... Din păcate, putem continua...

Ceea ce au făcut românii acum o săptămână este de o importanță capitală pentru Europa! Occidentul are nevoie de o nouă speranță. Părinții fondatori ai casei europene au greșit. Cum era la Malraux: secolul XXI va fi religios ori nu va fi deloc? Rațiunea, inclusiv economică, este valabilă doar dacă crezi. Idealuri! Europenii vor să mai creadă în idealuri! Ceea ce am văzut eu luni la colegii mei francezi nu a fost doar admirație. Plăpând, șovăielnic, dar a fost altceva. Speranță? Aşa cred.

Nu, lucrurile nu stau chiar rău în Europa, fiți pe pace. Stau chiar destul de bine, comparativ cu alte părți. Totul e să crezi în lumina de la București!

Ştiu, pare patetic ceea ce scriu. Poate că şi este. Dar poate că şi nu este. De departe lucrurile par diferite. Patetice. Vom reveni însă la ale noastre, mai (i)raţionale, vorba vine.

GHEORGHE PÂRLEA A PLECAT Nu-i o glumă. De această dată bancul nu i-a reuşit. Unicul banc care nu i-a reuşit.

ESTUL E O AFACERE! Și încă ce afacere! Chiar și în cinematografie. Mai ales atunci când de afacere se apucă Igor Cobâleanschi. Filmul e o premieră. Estul însă e o afacere nu de ieri și nici de-alaltăieri. Și se pare că va fi una și mâine.

GAZ ÎN GEORGIA Cu câteva săptămâni în urmă, în ianuarie, vă scriam despre faptul că Guvernul le-a dat americanilor voie să caute hidrocarburi în Moldova. Acelorași americani de la aceeaşi companie care au căutat și în Georgia. Și care chiar au găsit. Cică tocmai 5 trilioane de metri cubi! De-ar găsi și la noi... Poate atunci vom scăpa definitiv de Moldova-GAZ și Dodoni...

BOTNARI – ŞEF LA MOLDOVA-GAZ Ministrul Partidului Democrat a fost numit director la Moldova-Gaz. Companie care aparține în proporție de 51% Gazpromului și care datorează aproape 6 miliarde... Gazpromului. Cică Dodon a negociat la Moscova această numire. Dodon, care luptă cu înverșunare împotriva lui Plahotniuc. Punct.

A MURIT GHIVI Cine este Ghivi? Un terorist din Donbas care a fost asasinat de către acoliţii săi. La ce ne-ar interesa? Din cauza acestei fraze: „Мыльцев рассказывает, что после покушения на Арсения Павлова («Моторола») командир «Сомали» всерьез опасался за свою жизнь, в целях безопасности вывез свою семью в Приднестровье и планировал выехать туда сам, но не успел.” Ghivi intenţiona să fugă în Transnistria pentru care Dodon cere statut special. Transnistria care datoreaza 6 miliarde pentru gaz companiei Moldova-Gaz. E doar un şir (i)logic. Nimic mai mult.

DIVERSIONIŞTI ÎN MOLDOVA Aflăm în săptămâna care a trecut că scenariul loviturii de stat din Muntenegro a fost plămădit în, poate chiar destinat pentru, Moldova. Se întâmpla în 2014. Anul anexării Crimeii, anul în care a izbucnit războiul în Ucraina. Anul în care apăreau știri și zvonuri insistente despre recrutări masive ale „omuleţilor verzi” pe teritoriul Republicii Moldova. Apropo, „omuleţii verzi” erau pregătiți la Tiraspol. Răsplata pentru trădare? Un banal pașaport rusesc care le permitea moldovenilor să lucreze la Moscova...

RĂZBOIUL TICHETELOR Candu, propune să fie introduse așa-numitele „tichete alimentare”. Sisteme asemănătoare există în multe țări europene. E un sistem destul de bun. Dar e și o afacere. Maia Sandu, din păcate, comentează aiurea și nu știu unde vede umilință. Să le-o zică și francezilor care utilizează acest sistem. Eu v-aș recomanda să citiți textul Dorinei Roșca la subiectul respectiv și să vă gândiți bine. Fără ochelari anti-Plaha.

16 ZILNIC 6000 pe an. 16 zilnic. E tributul plătit de moldoveni cancerului.

SONDAJ IDIS VIITORUL Doar două partide ar trece pragul electoral astăzi: PSRM și PAS. PPDA nu ar trece. Dar fac congres și vor alegeri anticipate. La fel precum Dodon. În față, deci, e Dodon cu 32%. Sandu e cam cât jumate din Dodon. Acei care nu au încredere în nimeni sunt mai numeroși cu 10% decât scorul lui Dodon. Şalaru anunță numele noului partid: Partidul Unității Naționale. Ghimpu, care l-a demis pe Şalaru, n-are nici măcar un procent. Nici măcar jumătate de procent. Și nici candidat pentru funcția de ministru al apărării nu mai are.

TEZAURUL DE LA... LEUŞENI 5259 de monede grecești și romane, șase vase care sunt confecționate din sticlă și se presupune că din argint și bronz, 11 vase din ceramică, două icoane, două cruci, o statuetă din marmură și alte obiecte din metal. Ar fi un adevărat tezaur dacă nu ar fi o captură a vameșilor. Și dacă se vor dovedi autentice, bineînțeles.

SPĂLĂTORII TRIMIŞI LA SPĂLAT 14 judecători și 2 executori judiciari au fost trimiși în judecată. De unde de obicei se întorc toți sănătoși și odihniți, restabiliți în funcții și chiar uneori promovați... Nu cred că ar fi cazul să ne bucurăm prea devreme. Să mai așteptăm.

DODONIADA

Dodon a fost la Bruxelles. A îndrugat prostii și ne-a făcut țara de rușine. Mai bine trimiteam ansamblul Joc în locul lui, dacă tot l-a decorat Dodon pe Curbet... Dar despre isprăvile preşedintelui ales ați tot citit. Eu am ascultat înregistrarea completă de la întâlnirea cu emigrații. Este incredibil cum minte omul. Și încă un detaliu: dacă pretinde că nu minte, Dodon este un incompetent desăvârșit în ale economiei.

Semnificativ e altceva: Dodon nu a reușit să ajungă bine acasă și a și fugit cu raportul la Muhametşin. Jujuca rămâne jujucă...

Cam astea au fost. Cireșica de pe tort în ediția de astăzi îi vom atribui-o secretarului eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaş. Mașina lui a fost spartă și din ea au fost furați 45 de mii de lei, 400 de euro și 100 de dolari. Nu, mașina nu-i o Dacie oarecare, ci un Volvo fălos. Cheibaş zice că-i donație. De la bojica, pe semne. Declarați la fisc și înregistrați la contabilitate. Aşa precum procedează toţi în Republica Moldova

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher