Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 décembre 2016 1 12 /12 /décembre /2016 12:26
Săptămâna în care Procurorul General a devenit Procuror General

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

Vine Crăciunul și noutățile se fac tot mai rare. Ori pur și simplu se face simțită mahmureala post-electorală? Totul e doar o noțiune de comparație, nu-i așa? După ce am fost expuși luni în șir la o supradoză de istericale mediatice revenirea la normal ne pare searbădă și lipsită de condimente... Dar înainte de celelalte am să încep cu ceva cu adevărat bun! O noutate din acelea de care nu am avut parte de foarte mult timp!

 

COVOARELE NOASTRE SUNT PATRIMONIU MONDIAL! UNESCO a decis: la propunerea României și Republicii Moldova, tradiția romanească a țesutului covoarelor (scoarțelor) populare a fost înscrisă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitătii. În sfârșit această evidență a devenit consemnată oficial! Iar ceea ce bucură și mai mult este faptul că atât cererea cât și decizia este una pentru tot spațiul românesc.

Cam atât cu bunul, eternul și frumosul. Mai departe – despre lucruri obișnuite, moldovenești.

E rutină, domnilor. Și dacă reușiți performanța să vă pasionați de... numirea Procurorului General, de exemplu, vă admir. Nu, nu e cinism ceea ce vă zic, ci înțelegerea că nu schimbarea lozincilor sau a capurilor de pește este soluția... Și nici schimbarea de legi. Poți schimba de zece ori legea despre procuratură, poți face douăzeci de reorganizări ale CNA-ului și poți crea noi și noi structuri, precum Agenția Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI), pe care intenționează s-o creeze Candu & Co. Degeaba. Soluţia e în altă parte. Cu certitudine, nu la Dodon. Dar asta e o altă poveste.

Vreți o dovadă că toți sunt o apă? Poftim: simplu ca „bună ziua”.

VODEVIL CA LA SOROCA Deseori este foarte curios și formator să urmărești ce se întâmplă în provincie. De exemplu, ieri la Soroca: la inițiativa PSRM-ului, cu votul PD-ului, comuniștilor, PPEM-ului, cu acordul tacit al PN-ului și al reprezentantului liberalilor, a fost demis Președintele Raoinului Soroca, Mihai Mâţu (ales PLDM, apoi migrat spre PDA). Fracțiunea PSRM l-a propus în locul său pe Ghenadie Muntean, liderul PD din Soroca. Dar el nu a fost ales din lipsă de cvorum, căci consilierii din partea fracţiunilor PSRM, PN și PLDM au părăsit sala de ședințe. Asta zic și eu manevre! Problema e că la nivel național se întâmplă cam tot același lucru... Cu mici nuanțe.

PG A DEVENIT PG Nicolae Timofti, a semnat ieri un decret de numire a lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General pentru un mandat de șapte ani, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Cică a fost concurs, iar Harunjen a luat cele mai multe puncte. Iar eu mi-am amintit de un banc rusesc: Președintele Putin a propus o modificare a legislației: candidatul la postul de Președinte al Rusiei trebuie în mod obligatoriu să dețină experiență în exercitarea funcției de Președinte al Rusiei. Ceva nu mă lasă să acord prea mare importanță acestui eveniment. Numai că atunci când citesc că Dodon, Usatâi, Năstase, și chiar și aceeaşi Maia Sandu, se pronunță cu vehemență împotriva acestei numiri, Harunjen îmi devine aproape simpatic.

EMIGRAŢILOR LI S-A SPUS „NE DIORGAITES’” Până la urmă instanța a zis că emigrații nu au motiv să se supere. Chiar așa, „beţi ceai și ne diorgaites’” voi acolo... Noua deviză a ţării!

VOM AVEA BUGET? Nu a trecut bine 2016, iar Guvernul se ocupă deja de bugetul pentru 2017! Asta zic și eu! Apropo, Guvernul mizează pe o creștere economică de doar 3%... Ruşinică, Dom’lor! La nivelul economiei noastre și la dimensiunile ei nici un număr din două cifre nu ar fi o faptă tocmai vitejească, iar ei – 3%. Fraților, vă asigur: dacă ar bagă absolut toate instituțiile statului cheile sub preș (în afară de poliția rutieră, desigur) pe durata unui an, vom înregistra o creștere mai mare...

VÂRSTA DE PENSIONARE MAJORATĂ Discuții a stârnit și proiectul de modificare a sistemului de pensionare... Aș putea scrie ceva, dar am impresia că discut despre un serial TV... Asta ca să înțelegeți cât de inutil mi se pare. Nimic în comun cu realitatea. Că ne explică Filip cum un tip care ridică salar 5000 va primi pensie 2500, e treaba lor. Pe mine mă interesează cum și de unde va primi pensie de 2500 de lei (cel puţin!) o persoană care are astăzi 1000... Credeți-mă, pentru mulți această întrebare e mult mai arzătoare.

Cam astea au fost... Poate doar câteva mărunțișuri să fi rămas, dară care-și au și ele importanța lor: 

Erdogan a semnat acordul cu rușii pentru Turkish Stream ceea ce este bine! Și cu cât mai repede se va întâmpla cu atât mai bine! În sfârșit, vom fi obligați să diversificăm sursele de energie.

Ucraina vrea să devină putere nucleară, ceea ce nu este bine deloc. Pentru nimeni. Dar era previzibil... 

- Pun pariu că extradarea lui Platon către moldoveni va fi anulată mai devreme sau mai târziu și-l vom trimite înapoi bine împachetat, cu flori şi busuioc. Vă ziceam cândva: Ilia Novikov e un avocat foarte bun...

UE continuă să ne dea bani în pofida dodonilor care în loc să meargă la recepția organizată de statul vecin (membru UE) cu ocazia Zilei sale naționale merg la concertul Irinei Alegrova. Că e mauvais ton e una. Dar asta spune multe și despre gusturile dodonului...

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, zice că ei nu au de gând să răspundă cu propagandă la propaganda rusească. Că cică faptele vor triumfa. Eh, dragă, Jens... N-ați priceput încă nimic... Realitatea obiectivă nu mai contează aproape deloc. Trăim într-o nouă lume. O meta-realitate virtuală. Mergeţi în Moldova şi veţi vedea cum funcţionează.

Acum chiar pun punct. Aveți grijă! Și să ne auzim numai de bine!

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher