Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 novembre 2016 1 07 /11 /novembre /2016 16:21
Roboți și electorale

Știți ce ne lipsește cu desăvârșire în aceste zile? Ceva, o realitate discursivă care ar coincide cu viața de toate zilele. 

 

Campania noastrǎ electorală totală nu mai lasă loc pentru altceva. Și e atât de ușor să te lași prins în acest joc din momentul ce întreg spațiul informațional e acaparat doar de ea!... Cu atât mai mult că acest lucru începe a dura deja… Sunt curios cum vom ieși cu toții din această transă. Cum vom reveni la normal. Ce știri vom consuma după electorală. Ori nu au să ne lase să ieșim și ne vor mai buhni alte conflicte mediatice ? Nu se poate exclude nici această variantă.

 

Cu două săptămâni în urmă am participat la cel mai mare salon internațional al industriei în care activez. Noroc de mine, zic, căci am o activitate profesională care îmi permite să-mi câștig panea mea cea de toate zilele altfel și care nu este nicidecum conectată cu scrisul, politica sau mass-media. Și iată că la acel salon profesional (este de-a dreptul enorm: 3,285 de expozanți, 230,000 de vizitatori din 160 de țări (mai rămân doar 35 în afară! Cred cǎ Moldova e în listǎ) au participat la ediția din acest an! Un oraș în oraș!) m-am prins la un gând: toată această lume reușește să discute, să-și vorbească, să semneze acorduri și înțelegeri, să râdă și să petreacă timp util și mai puțin util, dar plăcut împreună... Pentru acele câteva zile niciun conflict interetnic, război ideologic, cultural ori religios nu au perturbat buna înțelegere între popoare... Și să știți că m-am simțit foarte bine la acel salon!

 

Și ce forță creatoare! A venit lume de peste lume să-și prezinte produsele, inovațiile, ideile. De-ați ști ce utilaje am văzut! Ce materiale și concepte! Cât de impresionant este să vezi instalații industriale în plin lucru! Fraților, e Star-Trek afară! Roboți peste roboți, totul informatizat, totul computerizat. Ați văzut vreodată cum funcționează o imprimantă 3D? Să știți că filmele astea hollywoodiene sunt nimic pe lângă realitate!

 

Iar apoi m-a apucat un fel de tristețe... De ce? De ce, știind să facem toate astea, ne consumăm energiile în ură și distrugeri? De ce americani, europeni, ruși, indieni, iranieni, saudieni etc., etc. pot găsi într-atât de ușor limbă comună la un asemenea eveniment, iar altfel nu prea funcționează? Răspunsurile sunt oarecum la suprafață, dar devin într-atât de evidente anume în asemenea împrejurǎri...

 

Și un ultim gând: francezii sunt și ei în plină perioadă electorală și gâlceavă multă aiurea e destulă și aici. Dar ei mai au și altceva: pavilionul francez a fost destul de bine reprezentat la salon. Pe când noi, în afară de bâlciul nostru electoral (și acesta de prea proastă calitate), cu ce ne alegem?... Poate tocmai din această cauză și sunt într-atât de vehemente și omniprezente aceste dezbateri fiindcă altceva, elementar, nu prea este?...

 

Dar de votat oricum trebuie! Pe 13 să nu stați acasă! Nu de alta, dar ar trebui să ieșim din războaie electorale și să mai găsim timp pentru a face și altceva.

Partager cet article

commentaires

E
https://www.youtube.com/watch?v=TBKd-8L_zRA
Répondre
V
fain clipuletul, dar textul era oarecum despre altceva: unii mai produc si tehnologii, altii - doar campanii electorale...

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher