Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 octobre 2016 1 03 /10 /octobre /2016 12:30
"Masa Tacerii" de Constantin Brancusi din Targu Jiu. Photo: Mihai Voiculescu

"Masa Tacerii" de Constantin Brancusi din Targu Jiu. Photo: Mihai Voiculescu

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

În 1995 – Doamne, că demult a mai fost!... – participam împreună cu un grup de liceeni din Republica Moldova la Olimpiada Națională de Limbă Română la Călărași. Nu, nu Călăraşul de la noi, ci Călăraşul de la ei, din Bărăgan. Dar nu asta contează, ci faptul că eram în plină nebunie Nirvana.

 

Se dădeau toţi în vânt după ei! Îmi aduc aminte că toată junimea progresistă era absolut în transă, iar acei care aveau walkman-uri umblau și mătăhăiau din cap în ritmul Come As You Are. … Iar eu abia atunci aflam că exista și așa ceva: Nirvana. Vă ziceam eu: întotdeauna am fost un simplu provincial înapoiat de la Bălți. Când te gândești că Nevermind are exact aceeași vârstă cu Moldova. Trăim într-o nirvană continuă de atunci…

FESTIVAL DE FILM LA CAHUL De la Cahul nu vin întotdeauna doar vești rele. Între 25 și 29 septembrie în acest oraş s-a desfășurat Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială, MOLDOX. Tare bine-ar fi să devină tradițional!

NE-A MIŞCAT Iată nu credeam că voi ajunge vreo dată să bag cutremurul la vești bune. Și totuși, anume asta voi face. Probabil unicul eveniment care a stârnit niște reacții colective adecvate în această săptămână a fost cutremurul de sâmbătă. Ei, poate în afară de câțiva indivizi care se visează preşedinți… Dar pe ei demult nu-i consideră nimeni adecvați. 

Din cele bune – cam atât… Acum despre cele cu adevărat triste:

SHOGUN NU MAI ESTE Nu știu dacă cineva m-a făcut să râd mai mult decât Divertis. Este exact umorul care-mi place: decalat, inteligent, „cu multe etaje” – o delectare! Ioan Gyuri Păscu a fost probabil cel mai trăsnit dintre ei. Era foc și pară! Și a ars… prea repede. La doar 55 de ani…

Și acum despre cele nebune, tradiționale:

THERE WILL BE ONLY ONE Sunt 16! Tocmai 16! Să te crucești, nu alta. Câțiva candidați serioși și o serie de saltimbanci. Nu prea vreau să-mi aprind paie-n cap, de aia am să va las să-i alegeți singuri. Știți, că-n poezioara aia: „Să-i împarți în două cete...”

100 DE SECŢII DE VOT ÎN STRĂINĂTATE Atâtea vor fi deschise. Dar dacă va fi interzisă votarea cu pașapoartele de străinătate expirate, aceste eforturi (și acești bani cheltuiți) nu vor servi la nimic! Parlamentul ar trebui să decidă odată și pentru totdeauna. Votarea trebuie să se facă în aceleași condiții că și în 2014!

BAHAMAS DODON Legea zice așa: „(4) Anularea inregistrării se aplică la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, prin hotărire judecătorească definitivă care constată: a) folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare și materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral; b) utilizarea de către concurentul electoral a mijloacelor financiare din străinătate;”. Dar cine în țara asta respectă legea? RISE publică un material în care afirmă că PSRM și Dodon sunt finanțați de ruși printr-o firmă off-shore, iar candidatura lui este înregistrată de CEC fără multe emoții. Apropo, în schemă figurează și Ciubașenco, candidatul lui Usatai

CRIMINAL SAGA Și dacă tot vorbeam de Usatâi, Veaceslav Balacci publică un material destul de curios despre aventurile lui Usatâi. Nu că am fi aflat ceva absolut nou. Dar e bine să ni se aducă aminte cu ce personaj avem de furcă. Ar trebui să aibă procuratura, de fapt, dar avem noi...

NASTASE GATE Și despre Năstase aflăm câteva chestii curioase. De exemplu, că s-a întâlnit cu Climenco, omul lui Shor. Absolut întâmplător, pe semne. Iar patronul său, Ţopa, cu Usatâi la Baden-Baden. Viorel Ţopa mai primește între timp câțiva ani de condamnare pentru colecția sa personală. A adunat 15 deja. Iar Ciubaşenco, candidatul lui Usatâi, e în schemele lui Dodon... Văleu! Se-nvârte capul...

PLAHA – GENERALISSIMUS Plaha dă un interviu. Băi, frățior, voi ce fumați acolo la Chișinău? Periodic pe ăia de sus îi apucă delirul. Se pare că emanările alea de acolo nu doar put, ci acționează direct asupra sentimentului de autopercepție în spațiu și mediul ambiant. Omul cică vrea să facă curățenie generală în țară! Să-i amintim oare că el, oficial, nu ocupă nicio funcție în acest Stat? Așa-i când te uiți televiziuni rusești. Ți se suie la cap. Так и хочется замочить кого-нибудь в сортире.

SĂ VĂ SCRIU UN COMPROMAT? DAŢI-MI UN PIX ŞI-O FOAIE! Niște fițuici scrise de mână în care cică Plaha cere să li se plătească zeci de mii de dolari unor judecători sau înalți funcționari a fost aruncată în presă. Cea mai adecvată reacție îmi pare acea a lui Morari. În principiu, tipii care au publicat aceste hârtii trebuie să răspundă. Eu unul sunt sătul până peste cap de scandaluri din astea. Vă mai ziceam cândva: ori tipii ăștia depun plângere la procuratură și fac scandal dacă procurorii mușamalizează, ori răspund pentru calomnie. Iar presa... Cum poți publica așa ceva fără a încerca barem să investighezi cazul?...

GUVERNUL ŞI-A ASUMAT RĂSPUNDEREA CĂ NOI VOM PLĂTI „Felicit Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă de curaj. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru suport în realizarea reformelor", a declarat Victoria Nuland. Și Guvernul a mers mai departe. Și-a asumat răspunderea. „Meleardu” e datorie publică! Dar acest lucru era știut demult, nu? Inclusiv de acei care critică vehement decizia! Dar a venit careva cu soluții? Cu propuneri? Iată, FMI-ul a propus. Dar fără FMI își dă careva seama ce ne-ar fi costat? În genere, povestea asta, cel puțin pentru mine, devine din ce în ce mai neclară. (Mai bine zis, din ce în ce mai clară, dar puțin altfel. Un fel de confirmare a ceea ce credeam de la bun început). Iată Kroll zice că au identificat 600 de mln. Dar unde sunt celelalte 400? Merită atenție, cel puțin din sentiment de echitate, și argumentele lui Candu sau Armașu. Numai că eu unul nu înțeleg de ce obligațiunile trebuie neapărat date BNM-ului. Ce-ar fi să le propunem populației? Adică să fie repartizate cât mai larg. De facto, ar ieși că populația împrumută statului bani, dar îi va recupera cu dobândă. Doar astfel îmi pare că nu vom avea de plătit... Dar îmi pare cam utopică și naivă soluția. Că doar nu ai să le bagi oamenilor obligaţiunile pe gât?

PROIECT DE REZOLUŢIE PRO PLAHA Doi congressmeni au propus un proiect de rezoluție în SUA. Am să vă zic doar cum am făcut eu când am dat de această știre. Am citit proiectul. L-am găsit de-o stupiditate rară. Am căutat cine sunt autorii. Doi republicani din cei mai... Ei hai, pun punct, să nu creez un scandal diplomatic ceva. Oricum, personaje din astea există în toate parlamentele. Numai că involuntar mintea mi-a zburat în altă parte: republicani > Trump > Putin > Năstase... Ptfu... Iar mâna Moscovei.

În rest, cum să vă zic? Iată dacă în Franța, de exemplu, Le Pen ar fi cerut o anchetă împotriva lui Plahotniuc, cu certitudine credibilitatea acestuia în fața establishmentului statului francez ar fi crescut vertiginos (chiar dacă despre el nu ar fi știut nimeni nimic până la această cerință...). Uite-așa niște paradoxuri americane... Situația e foarte interesantă, anume din punctul de vedere al protagoniștilor implicați în acest circ. În fine, Candu a și plecat în SUA. Așa, în caz de.

Ce altceva ar mai merita puțină atenție?

-           MH17 a fost doborât de ruși. Așa a zis ancheta internațională. Și asta o știam, dar reconstituirea e impresionantă. 

-            Pestă porcină la Donduşeni. Numai asta ne mai lipsea...

-           Kovesi acuzată de plagiat. Că să vezi, DNA a trecut deja Prutul... Din păcate în partea cealaltă.

De mâine începe oficial campania electorală. Interesant, până acum oare ce a fost?

 

Sursa imaginii: Mihai Voiculescu

 

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher