Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 juin 2016 1 06 /06 /juin /2016 10:48
Săptămâna eroilor de la SMURD

TEXT SCRIS PENTRU DESCHIDE.MD

 

Doru Gavril

Voicu Șocae

Mihaela Dumea

Gabriel Sandu

Ei sunt membrii echipajului elicopterului SMURD prăbușit în Republica Moldova. Eroi. Astăzi noi îi considerăm eroi. Astăzi e zi de doliu național. De această dată s-a găsit ceea ce și trebuia să fie, dar altă dată nu era. Dar echipajul SMURD nu mai este. Eu nu cred că în momentul când elicopterul se îndrepta într-o zonă în care ploua cu găleata pentru a salva o viață de om membrii echipei considerau că fac o faptă eroică. Pur și simplu există profesii în care ceea ce noi numim eroism este rutină. Și noi, de obicei, ne atârnăm față de acești oameni ca atare: oameni care înfăptuiesc o rutină. Pe 31 mai a fost publicată o știre despre intervenția cu nr. 17 a unei echipe SMURD în Moldova. Nu sunt sigur că a remarcat-o cineva. Nici măcar nu sunt sigur că aș fi selecționat această știre pentru mica mea sinteză dacă nu se întâmplă această tragedie… Da, există asemenea profesii: eroice.

Iar mai departe nici nu-mi vine a scrie…

BALADĂ LACRIMOGENĂ CU MANOLE Domnicăi Manole, judecătoarea care a decis că referendumul DAdaiștilor trebuie să aibă loc, i s-a intentat dosar penal. Iar Doamna se dă în spectacol la televizor și varsă lacrimi de crocodil. Adică, ce zic eu? S-ar putea ca lacrimile să-i fie destul de sincere. Are totuși ce pierde Doamna. Cică a activat în interes național. Nu am competența necesară pentru a avea o opinie bine cristalizată. Dar am să zic ca Stanislavski: Nu cred! Probabil că și atunci când lua decizii pentru care Moldova a fost atacată și a pierdut la CEDO acționa în interesele poporului. La noi în genere acei care apără interesele poporului o duc bine! Meșteriţa Manole are cică tocmai 12 automobile: cam câte unul pentru fiecare interes al poporului, pe semne.

5+2 LA BERLIN Se reiau negocierile cu Transnistria. Contextul: Medvedev le anunță noilor cetățeni din Crimeea că bani nu-s și-i sfătuiește să rabde. G7 (Ex G8, minus Rusia) prelungește perioada sancțiunilor. În general poziția occidentalilor față de Rusia lui Putin e din ce în ce mai tranșantă. Încet, dar sigur, mașinăria se reglează. Până şi cehii, de exemplu, creează o structură anti-propagandă putinistă… Doar noi mai discutăm ce fel de relații economice să întreținem cu Rusia… Cică ei ne vor face și o Foaie de parcurs!… Atâta speranță: de dosar se ocupă Rogozin. Să sperăm că-l va gestiona cu aceeași eficiență cu care a gestionat construcția noului cosmodrom rus.

S-A FUMAT BINE Și nu cred că neapărat tutun. Băieții care au scris legea au făcut zel. Au scris-o cu entuziasm și veselie. E o lege bună. Ar fi fost chiar excelentă, dacă nu ar fi fost surplusul de zel. Așa-i în Moldova: exces de ZEL-uri acolo unde nu-i nevoie.

ZOTEA COPIILOR De 1 iunie, moldovenii care-și leapădă plozii pe-un capăt și pleacă în străinătate la zarabotcă (și asta nu e neapărat doar vina lor, să fiu înțeles corect), au stat acasă. Cu copiii. Pentru ca să lucreze în locul acestei zile o sâmbătă pe care o petrec de obicei cu… copiii. Tâmpenii moldovenești. În schimb, este făcut cu mult zel.

ŞALARU ȘI MOȚIUNEA Tare se mai chinuie omul ăsta cu moțiunile. Iese din una și intră în alta. Iată că Dodon mai face una. Eu zic să-i facem lui Dodon un grafic și câteva modele-tip de text. Să fie, de exemplu, o dată fixată pe lună. În fiecare prima luni a lunii. Să știe toată lumea că e ziua în care se votează o moțiune a lui Dodon. Să zicem la ora 14h00. După pauza la masă. Cât timp durează digestia.

DETERMINARE „Avem determinarea fermă să lucrăm, împreună cu Guvernul, pentru dezvoltarea țării și recuperarea încrederii cetățenilor”, a zis Candu. O-ho! Asta da, zic și eu entuziasm! Și de ce nu l-aș crede? Parcă nu aș avea de ce. Eh, mama lui de Stanislavski... Nu cred și gata...

PLOI PESTE TOT Peste tot. La Paris Sena își iese din maluri. Inundații peste tot în Europa. La Florența se prăbușește un chei. Și doar la Chișinău e de vină Chirtoacă. Câtă nedreptate! Doar chişinăuenii știu cu exactitate cine este de vină...

BANI ȘI DIN GUNOAIE Ministrul Mediului ne bucură și el: „Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a afirmat că va fi construită o întreprindere de salubrizare în Republica Moldova, iar cetățenii vor fi obligați să aibă un contract cu această întreprindere. În caz contrar, ei riscă o amendă.” Adică nu se face lege pentru a obliga autoritățile să asigure infrastructura necesară pentru a recicla deșeurile, ci tot cei necăjiți sunt jăcmăniți în continuare... Iată cum se crează un nou business. Și cineva va mai face bani. În alte părți (europene!) reciclarea deșeurilor e grija administrațiilor locale. Ele semnează contracte, dacă e nevoie, ori găsesc alte soluții. Din banii colectați din impozite.

MOLDOVA DISPARE 106 persoane pe zi. Cam atât pierdem actualmente, dacă e să-i credem pe cei de la BBC. Suntem țara cu cea mai rapidă „descreştere” din lume! Primii! Conform acestor cifre, ne mai rămân 88 de ani până la „0”. Un japonez care se naște astăzi are toate șansele să-l vadă pe ultimul moldovean. Ăla care va stinge lumina.

Partager cet article

commentaires

Despre PUNCT-ul din .FR

Poveşti, povestioare, gânduri, reflecţii, idei mai profunde şi mai superficiale, grave si ilariante... un punct de vedere şi doar atât. Doar un punct în imensitatea blogurilor. Doar un punct din atâtea altele dispersate în nebuloasa reală si virtuală. Doar un punct. Deşi... câte odată nu-ţi lipseşte decât un punct pentru a fi un i! 

"De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna."  Nichita Stănescu

Rechercher